NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

Moby's magische docufilm, kostuumdrama Poldark en de beste jeugdfilms!

#31・
58

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that NPO Cultuur nieuwsbrief will receive your email address.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Wij breiden uit! Vanaf nu zijn we te vinden op Instagram, voor nog meer verspreiding van Kunst en Cultuur. NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief, ook met exclusieve content.
Vanaf november starten we daar namelijk met de Kunstvlog. Rachel Pouwer duikt elke week in een ander thema: van dans tot vrouwelijke kunstenaars. 
Dus klik nu alvast op “follow” en duik daarna in jouw vertrouwde nieuwsbrief. Met deze week:
 1. Moby maakte een autobiografische docufilm.
 2. Black Pencil geeft een concert dat past bij dit seizoen.
 3. Is Poldark het kostuumdrama waarop jij wacht?
 4. Dit zijn de perfecte films voor de herfstvakantie.
 5. De NPO 2 extra programmatips voor komende week.

Autobio-magische docu: Moby
Moby | © Travis Schneider
Moby | © Travis Schneider
Moby is een van de meest innovatieve en invloedrijke figuren van de dancemuziek. Zijn hits Porcelain en Why Does My Heart Feel So Bad kent iedereen (ook als je denkt van niet, maar zijn liedjes ineens toch herkent). De activistische veganist kan nu ook filmmaker aan zijn CV toevoegen. Moby’s autobiografische, of liever gezegd: autobio-magische, documentaire Moby en de magie van de mix is te zien bij Het Uur van de Wolf.
Waarom kijken?
 • Feeling so real. Na het zien van deze film, weet je écht wie Moby is, wat hij denkt en voelt. Je krijgt een kijkje in het hoofd van Moby en van daaruit zijn levensverhaal. Hoe is het allemaal begonnen? Hoe is het leven van een rockster? Wat maakte hem tot wie hij nu is? 
 • Porcelain. Jeugdtrauma’s, angstaanvallen, drank- en drugsverslavingen. De angst om te falen, de druk om te blijven presteren, het verlangen naar de dood, de constante drang gelukkig te zijn. Alles wat mensen breekbaar maakt, komt voorbij.
 • Lift me up. Moby neemt ons mee in de zoektocht naar zichzelf en zijn uiteindelijke geluk. Wat maakt dat je gelukkig kan zijn met jezelf? Is dat een mooi huis of geld? Is dat erkenning en waardering? Of is dat een ander hoger doel? Inspirerend.
 • Extreme ways. De manier van filmen, de vorm en de invalshoeken zijn origineel. Er wordt veel gebruik gemaakt van levende (door Moby zelfgemaakte) animaties, tekeningen en andere special effects. Sommige stukken zijn dramaturgisch, andere weer realistisch of juist onwerkelijk. Uiteraard speelt muziek ook een grote rol.
> Kijk Het Uur van de Wolf: Moby en de magie van de mix HIER.
Concert: Black Pencil
Black Pencil op de cover van hun nieuwe album | © Joe Meijer
Black Pencil op de cover van hun nieuwe album | © Joe Meijer
Blokfluit, panfluit, altviool, accordeon, slagwerk en elektronica. Wat wil je nog meer? Oké dan, meesterwerken van componisten als Debussy en Couperin. Kan het nog beter? Ja, want dit concert is volledig geïnspireerd door de natuur en haar geluiden. En dat past natuurlijk perfect bij dit seizoen. Geniet van Sacred Places van Black Pencil dat uitgezonden werd in NTR Avondconcert.
Het ensemble Black Pencil is opgericht in 2010. Ze brengen avontuurlijke versies van bekende composities, maar vooral ook veel nieuw werk dat speciaal voor het viertal wordt gecomponeerd.
Black Pencil is aanstaande zondag ook te gast in Podium Witteman, vanaf 18.15 uur op NPO 2. Hier brengen ze een stuk ten gehore van hun nieuwe album Come out, Caioni! dat op 5 november verschijnt.
> Luister het Sacred Places concert van Black Pencil HIER.
> Kijk naar Podium Witteman HIER.
Kostuumdrama: Poldark
Poldark | © KRO-NCRV
Poldark | © KRO-NCRV
Fans van historische drama’s verzamelen! Het vijfde en laatste seizoen van Poldark wordt eindelijk uitgezonden. Elke vrijdag rond 23.00 uur op NPO 2. De serie speelt zich af in de achttiende eeuw. De Verenigde Staten vechten tegen Groot-Brittannië. Hoofdpersoon Poldark keert terug uit deze Onafhankelijkheidsoorlog en probeert een nieuw leven op te bouwen. Maar alles is veranderd.
Waarom kijken?
 • Kostuumdrama. Na Downton Abbey vielen we in een zwart gaat. Welk kostuumdrama kan in vredesnaam hieraan tippen? Poldark is inmiddels wereldberoemd en populair. Niet zo goed als Downton Abbey, maar de kostuumdramabehoefte van onze redactie is ruimschoots bevredigd.
 • Romantiek. Komen ze uiteindelijk bij elkaar of niet? Deze vraag zul je je als kijker constant stellen en hierbij veelvuldig smachten en zwijmelen. Zoals het hoort bij een dramaserie.
 • Dramaaaa. Hierover gesproken, in dit laatste seizoen verdubbelen de makers de dosis drama. Er gebeurt veel, heel veel. Als je hiervan houdt, heb je geluk. Als eerdere seizoenen of gelijksoortige series je matig bevielen, kun je beter iets meer realistisch kiezen.
> Kijk aflevering 1 van Poldark: Seizoen 5 HIER. (Het volledige seizoen en alle vorige seizoenen kijk je met een NPO Plus account).
Herfstvakantiebios
Dance Academy - de film | © VPRO
Dance Academy - de film | © VPRO
Voor de helft van Nederland is het herfstvakantie. De rest van de scholieren mag volgende week relaxen en leuke dingen doen. Een leuke film kijken valt in beide categorieën! Onze redactie tipt de gloednieuwe film van Dance Academy. En NPO Start verzamelde nog veel meer films voor een knusse herfstvakantiebios, waaronder Superjuffie en Het kind van de Gruffalo. En - je weet het - kinderfilms zijn leuk voor de hele familie.
Dance Academy - the movie is het vervolg op de populaire Australische serie. Tara is voorbestemd om een topdanseres te worden. Tot een zware blessure een einde aan haar droom maakt. Maanden later zet ze alles op alles om haar carrière weer op te pakken. Maar is het najagen van een droom het risico waard om iedereen van wie je houdt te verliezen?
> Kijk Zappbios: Dance Academy - the movie HIER.
> Kijk alle jeugdfilmtips van NPO Start HIER.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Eddie Vedder van de band Pearl Jam | © citas.in
Eddie Vedder van de band Pearl Jam | © citas.in
➢ Pearl Jam - MTV Unplugged | Vrijdag 22 oktober, 22.10 uur
Op 16 maart 1992 neemt de Amerikaanse groep Pearl Jam in New York hun inmiddels legendarische aflevering op van de MTV Unplugged reeks.
➢ Het Nationale Ballet - Sarcasmen | Zaterdag 23 oktober, 20.30 uur
Nieuwe uitvoering van een onbetwist hoogtepunt in de carrière van Hans van Manen. Werd gemaakt in 1981 voor Rachel Beaujean en Clint Farha.
➢ Piano Biënnale -NEXT! | Zondag 24 oktober, 21.55 uur
De piano zien we vaak als solo-instrument. Maar wat gebeurt er als de pianist wordt omringd met dansers?
➢ Amsterdam Dance Event 2021 Special | Maandag 25 oktober, 22.15 uur
Het Amsterdam Dance Event is het grootste elektronische muziekfestival ter wereld. De hoop was deze editie te vieren met de grootse heropening van het nachtleven na de lockdown. Dat pakte anders uit!
Nog meer NPO Cultuur!
Wij zijn nu ook op social media. NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog. Klik snel op “follow” voor nog meer Cultuur!
De Kunstvlog van Rachel Pouwer | © NTR
De Kunstvlog van Rachel Pouwer | © NTR
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.