Bekijk profielpagina

Nagenieten van Lowlands en het Grachtenfestival + Wie is Stefano Keizers?

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Lange zomeravonden vragen om goede documentaires. Kijk bijvoorbeeld naar de vierdelige documentaireserie We Need to Talk About Cosby. Hierin onderzoekt regisseur en stand-up comedian W. Kamau Bell het verhaal van komiek, acteur en filantroop Bill Cosby, die in 2018 werd veroordeeld voor seksueel misbruik. Aan de hand van interviews worden Cosby’s daden afgewogen tegen zijn onbetwistbare wereldwijde invloed.
In deze nieuwsbrief lees je eerst een gedicht van Gershwin Bonevacia.
En verder:
  1. Alexander Warenberg vanaf het Grachtenfestival
  2. Nagenieten van Lowlands 2022!
  3. Wie is Stefano Keizers?
  4. Verschillende zangers verdiepen zich in elkaars repertoire
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Gershwin Bonevacia
Gershwin Bonevacia | © Sharon Jade
Gershwin Bonevacia | © Sharon Jade
Gershwin Bonevacia was in de periode 2019-2021 stadsdichter van Amsterdam. Zijn worsteling met woorden - door dyslexie - maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht kwam in 2017 in eigen beheer uit en werd een bestseller. In 2021 is zijn tweede bundel Toen ik klein was, was ik niet bang uitgekomen. Voor NPO Cultuur schrijft Bonevacia regelmatig een gedicht.
Ze hadden ook van Louis Vuitton kunnen zijn 
vertel mijn kinderen niet over mij
vertel ze maar over de wind
als een waarschuwing
over mijn moeder
ingeklemd tussen tong en tanden
vertel ze niet dat ik bang was 
ik was niet bang 
dat kwam pas later
laat ze schrijven over dingen die zo angstaanjagend 
zijn gescheurd dat het onmogelijk is ze te herstellen 
laat ze tekenen met zachte kleuren maar geen paars
vul hun trommel zo stevig dat ze dik worden
dat ze vrouw zijn ook als man
breng ze ver van de minachting van blote voeten 
of nagemaakte Gucci-autotapijten
verkoop ze geen olie maar een kosmische agenda en wierook
zodat ze hun weg kunnen vinden 
op de geluidsgolven van ons naburige sterrenstelsel
leer zingen
Alexander Warenberg vanaf het Grachtenfestival
Alexander Warenberg | © Marco Broggreve
Alexander Warenberg | © Marco Broggreve
Cellist Alexander Warenberg (1998) ontving in 2021 de GrachtenfestivalPrijs. Hij kreeg daarmee de titel Artist in Residence 2022 en carte blanche om dit jaar een uiteenlopend programma samen te stellen voor het festival.
Tijdens het Grachtenfestival van 2021 speelt Warenberg in dit concert samen met zijn neef, de minstens zo getalenteerde pianist Nikola Meeuwsen, een avontuurlijk recital met hoogtepunten uit het cellorepertoire, waaronder het eerste deel uit de cello solosonate van Kodaly, Beethoven’s vijfde sonate en Debussy’s cello sonate. Vervolgens kan je wegdromen bij het prachtige Andante uit de cello sonate van Rachmaninoff. Alexander en Nikola sluiten de avond af met het zeer virtuoze concertstuk Encore van Jérome Ducros
➢ Luister dit concert (NTR) HIER (55 min.)
Nagenieten van Lowlands 2022!
Lowlands 2022 | © Jelmer de Haas, VPRO
Lowlands 2022 | © Jelmer de Haas, VPRO
Heb je dit jaar festival Lowlands gemist? Of wil je van het festivalweekend? Geen probleem! Want Eva Koreman, Tim den Besten en Sagid Carter laten je de muzikale hoogtepunten, nieuwe ontdekkingen en het ongeremde festivalleven zien in twee tv-uitzendingen.
In de verslagen zie je onder andere grote artiesten zoals Arctic Monkeys, Stromae en Opposites maar ook Nederlandse sterren als Froukje en Goldband naast nieuwkomers als Fred again.. en GO_A.
➢ Bekijk de twee verslagen (VPRO) HIER (60 min.)
Ben je meer benieuwd naar de achtergrondverhalen en de praktische kant achter dit festival met 60.000 bezoekers?
De directeur van Lowlands Eric van Eerdenburg was te gast in het radioprogramma Nooit Meer Slapen om te vertellen over deze editie van Lowlands. Met Pieter van der Wielen gaat hij in gesprek over de ontwikkeling van het festival. Want ondanks toenemende concurrentie en uitdagingen binnen de cultuursector weet Van Eerdenburg zijn festival bij de tijd te houden: dit jaar waren de kaarten binnen twee minuten volledig uitverkocht. Luister het interview HIER.
Wie is Stefano Keizers?
Mijn naam is Stefano Keizers | © BNNVARA
Mijn naam is Stefano Keizers | © BNNVARA
Stefano Keizers is een mysterie. Deze Nederlandse cabaretier is veelvuldig op tv te zien en iedere keer lijkt hij een totaal ander persoon. Is hij in zijn dagelijks leven ook zo extravert en verschillend of is het een personage?
De mogelijke “ontmaskering” van Stefano Keizers gebeurt in aanloop naar zijn tweede theatershow. De regisseur die dit heeft aangedurfd is Lavinia Aronson, een documentairemaker die vers van de BNNVARA Academy afkomt.
Lavinia Aronson krijgt voor dit project zelfs de sleutel van Stefano Keizers appartement om hem op elk moment van de dag te kunnen overvallen. Maar dat is slechts het begin van de wilde rit. Mijn naam is Stefano Keizers geeft je een glimps van de ziel van een kunstenaar en stelt de vraag: wat houdt het in om een kunstenaar te zijn?
➢ Bekijk de docu Mijn naam is Stefano Keizers (BNNVARA) HIER (50 min.)
Verschillende zangers verdiepen zich in elkaars repertoire
Beste Zangers | © AVROTROS
Beste Zangers | © AVROTROS
Het programma Beste Zangers is voor de 15e keer terug! In Sevilla leren verschillende zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Beste Zangers brengt artiesten met totaal verschillende achtergronden dichter bij elkaar. Zo ontstaan emotionele momenten en nieuwe vriendschappen.
In de eerste aflevering staat Roxeanne Hazes centraal. Misschien ken je haar als de dochter van de volkszanger André Hazes maar ze maakt zelf ook muziek in het genre ‘levenspop’. Claudia de Breij geeft bijvoorbeeld een eigen draai aan het nummer In mijn bloed van Roxane. Het nummer van De Breij gaat niet meer over vreemdgaan, maar over alles wat er in je bloed zit. Luister die bewerking HIER.
In de andere afleveringen staan Jaap Reesema, Ferdi Bolland, Nielson, Claudia de Breij, Sarita Lorena en Blanks centraal.
➢ Bekijk de afleveringen van Beste Zangers (AVROTROS) HIER (56 min. per aflevering)
Dit weekend op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Spinvis: De Overkant | © NTR
Spinvis: De Overkant | © NTR
Wat kun je dit weekend bijvoorbeeld op NPO 2 extra verwachten?
➢ Movies that matter | vrijdag 26 augustus, 12.50 uur
Movies that Matter is een jaarlijks internationaal film- en debatfestival dat als missie heeft de ogen te openen voor mensenrechten. In deze film zie je een onthutsende familiegeschiedenis over een verstoten kind dat in Ethiopië voor galg en rad opgroeit en een bejaarde Nederlandse vader die niet langer kan ontkomen aan zijn inmiddels volwassen, buitenechtelijke zoon. Vader en zoon blijken meer gemeen te hebben dan ze ooit zouden willen toegeven.
➢ Spinvis op Into the Great Wide Open 2020: De overkant | vrijdag 26 augustus, 18.55 uur
De overkant kan alles zijn, en overal. En ook nog eens voor iedereen iets anders. Je kunt er nooit komen, op het moment dat je er bent is de overkant weer ergens anders. Het is iets waar je van een afstand naar kunt turen, van kunt dromen. We kunnen niet zonder. De overkant: Een muziekfilm door Spinvis.
➢ Grachtenfestival: Sterren van Morgen | zondag 28 augustus, 19.15 uur
Drie jonge toptalenten schitteren samen met het Club Classique Orchestra met hun favoriete werken: violiste Adinda van Delft (14), celliste Donna van Leeuwen (15) en pianist Adam Akopian (13).
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlogs!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.