Bekijk profielpagina

Nederlandse Dansdagen, sterpianiste Yuja Wang, 70 jaar TV en Theo & Thea

NPO Cultuur nieuwsbrief
Deze week krijg je een indrukwekkend voorproefje van de toekomst van dans. Maar we duiken ook in het verleden met maar liefst 70 jaar TV in Nederland. Yuja Wang is momenteel de meest glamoureuze pianist in de klassieke wereld. En natuurlijk blikken we ook vooruit met de NPO 2 extra programmatips van komende week.
 1. De Nederlandse Dansdagen 2021 vonden plaats!
 2. Pianiste Yuja Wang brengt componist Sjostakovitsj tot leven.
 3. 70 jaar TV met het beste op het gebied van Kunst en Cultuur.
 4. Een (semi?) filmklassieker van Theo en Thea.

Het beste van de Nederlandse Dans(dagen)
Nederlandse Dansdagen 2021: Ali Zanad | © NTR
Nederlandse Dansdagen 2021: Ali Zanad | © NTR
Afgelopen week vonden de Nederlandse Dansdagen 2021 plaats in Maastricht. Perfecte aanleiding voor een speciale aflevering van Dans met mij. Voormalig danser Jan Kooijman en ballet-icoon Igone de Jongh bezoeken bijzondere gasten uit de danswereld. Hun liefde voor dans slaat zeker over en er wordt veel gepraat. Maar wat we echt willen, is natuurlijk de mooiste dans zien!
Waarom kijken?
 • AYA op de Huid. Freestyler, choreograaf en docent Ali Zanad is het absolute hoogtepunt van deze aflevering. Dans was vroeger zijn uitlaatklep en nu vertelt hij zijn eigen verhaal via deze weg. AYA op de Huid is een adembenemende mix van pijn, kracht, woede en schoonheid. Wat een talent.
 • In silent company. Choreografen Rhys Dennis en Waddah Sinada uit Londen combineren urban met moderne dans voor dit stuk. De vijf uitvoerende dansers bewegen casual en superstrak tegelijk. Er is enkel wat spannend achtergrondgeluid, maar de dansers laten je opzwepende muziek zien en voelen via hun lichamen.
 • Introdans. Dit bekende dansgezelschap bestaat al 50 jaar! We worden getrakteerd op een stukje van Hans van Manens speelse en kleurrijke In The Future. Verder In Memorian. Een prachtig ballet wordt door Sidi Larbi Cherkaoui opnieuw uitgevonden. We zien ook de overweldigende finale die in elke versie steengoed blijkt.
 • Cormier Claude M'y. Een YouTube-filmpje dat Jan ontdekte, moeten we volgens hem ook allemaal zien. Een hele stoere hip hop dans met ongelooflijke choreografie, neemt een verrassende wending. Mag je niet missen.
> Kijk Dans met mij; De Nederlandse Dansdagen 2021 HIER.
Yuja Wang brengt Sjostakovitsj tot leven
Sterpianiste Yuja Wang | © yujawang.com
Sterpianiste Yuja Wang | © yujawang.com
Aan de glamoureuze outfits waarin ze podia betreedt, zie je het meteen: pianist Yuja Wang is allesbehalve saai. Zo levendig als zijzelf is ook haar uitvoering van Sjostakovitsj’ Tweede pianoconcert. Haar spontaniteit en energie slaan over op het Rotterdams Philharmonisch Orkest dat wat swingender dan normaal klinkt.
Dmitri Sjostakovitsj (1906 - 1975) was een Russische componist. Vanaf zijn negende kreeg hij pianolessen en al op zijn dertiende werd hij toegelaten tot het Conservatorium van Sint-Petersburg. In 1925 studeerde hij af met de succesvolle première van zijn Eerste symfonie. Hierna ging Sjostakovitsj experimenteren. In zijn Tweede symfonie uit 1927 - ook wel ‘Oktober’ genoemd - zitten de noten zo dicht tegen elkaar dat het soms moeilijk is een bepaalde melodie te ontdekken.
Wang Yujia, internationaal bekend als Yuja Wang, is de dochter van een danseres en een slagwerker. Op haar zesde kreeg ze haar eerste pianoles. Ze studeerde vervolgens aan het Conservatorium voor Muziek in Peking en vanaf haar veertiende aan het Mount Royal College in Calgary, Canada. Al snel won ze diverse prijzen en in 2007 brak ze definitief door. Wang plaatst veel optredens op YouTube. Haar jurkjes en hoge hakken worden op dit platform dan ook veel besproken, maar haar talent is indiscutabel.
> Luister Concert voor piano en orkest nr.2, op.102 in F gr.t. HIER.
Televisie kijken met Dieuwertje en Özcan
Het AVRO-programma 'Literaire Ontmoetingen' in 1964 | © ANP, fotograaf: Ben Hansen
Het AVRO-programma 'Literaire Ontmoetingen' in 1964 | © ANP, fotograaf: Ben Hansen
Op 2 oktober 1951 begint in een studio in Bussum de eerste televisie-uitzending van Nederland. Slechts 500 huishoudens hebben een eigen toestel, dus komen mensen overal samen om dit nieuwe fenomeen te aanschouwen. De televisie bestaat nu al 70 jaar en Kunst en Cultuur op TV ook. Dieuwertje Blok en Özcan Akyol vieren dit met veel mooie en legendarische momenten en makers van toen en nu. Het programma is onderverdeeld in vier sub-onderwerpen: Beeldende Kunst, Literatuur, Podiumkunsten en Muziek.
Waarom kijken?
 • Lekker lang. Deze talkshow duurt bijna drie uur. Net als bij Zomergasten kun je een hele middag of avond vrijmaken voor de allerbeste televisie. Fragmenten waar je zelf nooit aan had gedacht, maar eigenlijk wel wilde zien. Er komt zo veel voorbij, dat het eigenlijk weer te kort voelt.
 • Nostalgie. Uiteraard zijn er veel archieven uit de omroeparchieven. “Oooh ja, dat weet ik nog!” of “Is dat al zo lang geleden?” zul je jezelf vaak horen denken. Hierdoor is dit programma niet zo geschikt voor de jonge(re) kijker. Hoewel die weer kan genieten van Akyol’s commentaar. “Het is een keurig programma, maar alles wordt wel benoemd op een omfloerste manier en heel langdradig,” zegt hij over het programma Literaire Ontmoetingen waarover Adriaan van Dis juist dolenthousiast is.
 • Gasten. Hanneke Groenteman, Sanne Wallis de Vries, Jan Six, Wieteke van Zeil, Abdelkader Benali, Eric Corton, Tania Kross, Susan Smit, Barrie Stevens, Ralph Keuning en Ad Visser. Ze zitten allemaal vol anekdotes. En dat is toch wat je wil bij al die fragmenten: iets persoonlijks.
> Kijk 70 jaar TV: Kunst en Cultuur HIER.
> Vind alle uitzendingen omtrent 70 Jaar TV HIER.
Theo en Thea: jeugdmeligheid
Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium | © ANP Kippa
Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium | © ANP Kippa
Een absoluut hoogtepunt uit 70 jaar TV in Nederland is Theo en Thea. De sketches van het duo met de hazentanden werden door de VPRO als jeugdprogramma uitgezonden tussen 1985 en 1989, maar het was eigenlijk nooit duidelijk of het nu écht voor kinderen bedoeld was, of stiekem voor volwassenen. Hetzelfde geldt voor hun speelfilm. Is het een klassieker of moeten we hier onze vraagtekens bij plaatsen? In ieder geval is het jeugdsentiment. Of beter gezegd: jeugdmeligheid.
Theo en Thea zijn bezig met de opnamen van ‘Theo en Thea en de zeven dwergen’. Maar wie laat het afweten? Gerard Joling, die de charmante prins zou spelen. Zodoende moet er worden gezocht naar een nieuwe “goed kunnende zingende en acterende en in de broek zittende” prins. Het wordt Marco Bakker. Maar eenmaal in de Alpen voor locatie-opnamen krijgen ze het aan de stok met een heks die op wereldmacht uit is.
> Kijk Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium HIER (online tot 10 oktober 01.52 uur).
> Kijk alle afleveringen van het eerste seizoen uit 1985 HIER.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Michael Kiwanuka | © ANP Kippa, fotograaf: Ferdy Damman
Michael Kiwanuka | © ANP Kippa, fotograaf: Ferdy Damman
➢ Michael Kiwanuka plays Baloise Session | Vrijdag 8 oktober, 23.15 uur
Concertregistratie van een optreden van de Britse singer-songwriter Michael Kiwanuka. In 2020 won hij de prestigieuze Mercury Music Prize.
➢ Chairman Dances | Zaterdag 9 oktober, 20.35 uur
Chairman Dances door Introdans is een ruimtelijk dansfeest op de gelijknamige compositie van John Adams. Choreografie: Lucinda Childs.
➢ Improvisations & Harmonies | Maandag 11 oktober, 22.30 uur
Documentaire over klassieke pianist Polo de Haas. Aansluitend op de documentaire zijn uitvoering van Canto Ostinato van Simeon ten Holt.
➢ Sinatra: All or Nothing at All (1) | Dinsdag 12 oktober, 20.25 uur
Tweeluik over één van de grootste zangers die Amerika heeft gekend: Frank Sinatra. Alex Gibney vertelt het levensverhaal van The Voice aan de hand van zijn fameuze ‘afscheidsconcert’ uit 1971.
➢ United Nations of Dance | Woensdag 13 oktober, 22.15 uur
Duik in het rijke universum van Balinese dansen. Dit Indonesische eiland heeft een robuuste relatie met verschillende typische dansen, waarbij verhalen van generatie op generatie worden doorgegeven.
Balinese dans | © ANP, fotograaf: Phil Nijhuis
Balinese dans | © ANP, fotograaf: Phil Nijhuis
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.