Bekijk profielpagina

Ode aan Remco Campert + Superspannende thrillerpodcast

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Het is zomer en dus ontkom je op Instagram niet aan de storie-reeksen vol verre vakantieoorden, trouwjurken, opblaaszwembadjes en kampeer-fails. Maar dat kan ook anders! Volg @npocultuur en je krijgt je broodnodige dosis inspiratie in het zomerseizoen van de NTR Kunstvlogs!
En daar hoef je niets voor te doen: vanaf deze week worden de Kunstvlogs automatisch voorgeschoteld op je Instagram-feed. Centraal staan zes opvallende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Van een geheimzinnige danseres uit Leeuwarden tot een van de eerste zwarte vrouwen in Arnhem. Je leert ze allemaal kennen!
En verder in deze NPO Cultuur nieuwsbrief:
  1. Een Ode aan Remco Campert
  2. From South East With Love viert de liefde voor muziek
  3. Superspannende thrillerpodcast
  4. Nieuwe dimensie voor legendarische liedjes
  5. Firma Erfgoed is terug! 
  6. Napret Pinkpop 2022
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Een Ode aan Remco Campert
Een Ode aan Remco Campert | © NTR
Een Ode aan Remco Campert | © NTR
Deze week overleed Remco Campert op 92-jarige leeftijd. Hij schreef in 1955:
Poëzie is een daad
van bevestiging. Ik bevestig
dat ik leef, dat ik niet alleen leef.
Het gelijknamige gedicht moest levenskracht uitdrukken, en liet ook zien dat dichten voor hem leven was en leven dichten. Het leven zou volgens dit gedicht afgelopen zijn “nadat het laatste woord geklonken heeft.”
In 2019 vierde Remco Campert zijn negentigste verjaardag op een bijzondere manier. Tijdens deze feestelijke avond brachten tal van muzikale en literaire vrienden op verschillende manieren Een Ode aan Campert.
Muzikale odes van Benjamin Herman, Giovanca en Frans van Deursen. Literaire ode’s van Ramsey Nasr, Kees van Kooten en Jan Mulder. In backstage-interviews vertellen zij over hun speciale band met Campert. En als uitsmijter gaat Campert zelf ook het toneel op om zijn gedicht Lamento voor te dragen.
➢ Bekijk Een Ode aan Remco Campert (NTR) HIER (90 min.)
From South East With Love viert de liefde voor muziek
From South East With Love | © NTR
From South East With Love | © NTR
Het Concertgebouw stoffig en saai? Echt niet! Tijdens het concert From Southeast With Love was de Grote Zaal van Het Concertgebouw bijvoorbeeld gevuld met de beste artiesten uit Amsterdam Zuidoost, het muzikaal meest veelzijdige stadsdeel van de stad. Een uniek concert waarin je de verbinding van culturen, de muzikale rijkdom van Amsterdam Zuidoost én de liefde voor muziek voelt en viert.
Zo hoor je bijvoorbeeld de Surinaamse band La Rouge, operazangeres Imara Thomas, hiphopartiest Yung Nnelg, pianist Dywel Braaf, de Afro-Surinaamse groep Black Harmony, singer-songwriter Anne Suzanne, fadozangeres Daisy Correia, de Hindoestaanse toetsenist Jimmy Ramphalmisser en jazz-zangeres Joancy. En Edsilia Rombley is special guest!
➢ Luister en kijk From South East With Love (NTR) HIER (60 min.)
Superspannende thrillerpodcast
De Omega | © NTR
De Omega | © NTR
Het jaar is 2034. De wereld ziet er eigenlijk hetzelfde uit als nu, met een belangrijk verschil: populistische, nationalistische figuren hebben de regering in handen, en zetten Nederland nu naar hun hand. LHBTQI+-ers worden steeds meer verguisd, net als journalisten. Er vindt een golf van zelfmoorden plaats onder queer jongeren, schijnbaar als statement tegen hun politieke situatie. Een journalist gaat op onderzoek uit naar deze zelfmoorden, met gevaar voor haar eigen leven.
Dat is de dystopische wereld van de nieuwe thrillerpodcast De Omega, gemaakt door schrijvers en regisseurs Loek Hennipman en Harm Duco Schut. In de traditie van The Handmaid’s Tale werpen zij in De Omega een blik in een mogelijke toekomst
➢ Luister de podcastserie De Omega nu via je favoriete podcast-app of HIER via je browser.
Nieuwe dimensie voor legendarische liedjes
De Avond van de Kleinkunst | © Jaap Reedijk, KRO-NCRV
De Avond van de Kleinkunst | © Jaap Reedijk, KRO-NCRV
Legendarische liedjes krijgen een nieuwe dimensie tijdens de Avond van de Kleinkunst in de Kleine Komedie in Amsterdam. Kleinkunstenaars duiken in de kluizen van de Nederpop, stoffen het oude goud af en geven klassiekers nieuwe klasse. Zij verzinnen een vervolg op overbekende songteksten. Hoe is het de personages in die nummers vergaan? Wat is het antwoord op gestelde vragen? Waarheen leidt de weg die wij moeten gaan?
Rosa da Silva schrijft bijvoorbeeld het vervolg op Hart van mijn gevoel van De Kast. Het lied gaat over een liefde die de druk en hectiek van het plotselinge succes van De Kast niet overleefde. Aan Rosa de eer om hier een passend vervolg voor te bedenken.
Senne Guns schrijft een vervolg op de hit Je wordt ouder papa (Peter Koelewijn). Stephanie Louwrier gaat aan de slag met Ik doe wat ik doe (Astrid Nijgh) en Katarina Vermeulen met De wedstrijd (Joost Spijkers). En aan liedjesschrijver en cabaretier Aron Elstak de eer om een vervolg op te schrijven voor Met Hart en Ziel (Rick de Leeuw).
➢ Benieuwd naar de nieuwe nummers? Luister HIER naar De Avond van de Kleinkunst (120 min.) in Volgspot (KRO-NCRV).
Firma Erfgoed is terug!
Firma Erfgoed | © EO
Firma Erfgoed | © EO
In het tweede seizoen van Firma Erfgoed gaat Aldith Hunkar op zoek naar de verhalen achter het Nederlandse culturele verleden én heden. Aan de hand van gesprekken met lokale experts vervolgt ze haar reis door de Lage Landen, op zoek naar de vele verborgen en verbluffende schatten uit het verleden.
Aldith: “In deze tweede serie zien we weer hoeveel invloeden er van buitenaf naar ons land komen en hoe al deze invloeden samen onze cultuur en erfgoed bepalen. Maar ook oeroude tradities van eigen bodem komen aan bod en ze zijn allemaal springlevend! We komen veel passie tegen; mensen die hun erfgoed volop beleven en doorgeven aan de volgende generaties. Ik kijk opnieuw mijn ogen uit en ben trots op alle kunstschatten die Nederland zo rijk maken.”
Firma Erfgoed (EO) bekijk je HIER (26 min.)
Napret Pinkpop 2022
Pinkpop 2022 | © NTR, BNNVARA en VPRO
Pinkpop 2022 | © NTR, BNNVARA en VPRO
Metallica, Pearl Jam, Imagine Dragons, Maneskin, Nothing but Thieves, De Staat, Chef’Special, Eefje de Visser, Royal Blood, Crowded House, Ziggy Marley, Nile Rogers & Chic: zomaar wat hoogtepunten van Pinkpop 2022.
Frank Evenblij, Vera Siemons en Eva Cleven doen verslag van de 51e editie van dit legendarische festival. Met allerlei backstage interviews, reportages, festivalverhalen en heel, heel, heel veel live muziek!
➢ Kijk het festivalverslag van vrijdag, zaterdag of zondag. Of bekijk een compilatie-aflevering van het hele weekend HIER (60 min.)!
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Super-Sonic Jazz 2020  | © NTR
Super-Sonic Jazz 2020 | © NTR
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ The loving story | vrijdag 8 juli, 20.30 uur
Een raciaal beladen strafproces en een hartverscheurend liefdesverhaal komen samen in deze documentaire over Richard en Mildred Loving, dat zich afspeelt tijdens het turbulente Civil Rights-tijdperk. Een verhaal over liefde en de strijd voor waardigheid tegen een achtergrond van historische anti-rassenvermenging in de VS.
➢ Midnight in Paris | zaterdag 9 juli, 20.30 uur
Film over het verhaal over een jong Amerikaans koppel dat in het najaar zal trouwen en alvast een reis naar Parijs maakt. De stad heeft een onmiskenbare aantrekkingskracht op de twee, maar vooral op de jongeman die verliefd wordt op de lichtstad. Al gauw neemt zijn leven een nieuwe wending.
➢ North Sea Jazz classics | zondag 10 juli, vanaf 12.35 uur
Dit weekend vindt North Sea Jazz 2022 plaats. Op NPO 2 Extra geniet je van de beste concerten van de afgelopen jaren!
➢ Super-Sonic Jazz 2020 | zondag 10 juli, vanaf 17.10 uur
De vierde editie van Super-Sonic Jazz kon in 2020 vanwege de coronamaatregelen niet fysiek plaatsvinden. Super-Sonic Jazz heeft echter alsnog alle geprogrammeerde artiesten verwelkomd in de prachtige, lege grote zaal van Paradiso voor een reeks bijzondere en intieme concerten. In deze special komen optredens voorbij van de Nederlandse talenten Arp Frique & Family, Dragonfruit, Gino-Cochise, Sarah-Jane, Shamis x Lyma x Rebiere, SMANDEM en het Yannick Hiwat Quintet.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.