NPO Cultuur nieuwsbrief

Door Rachel van NPO Cultuur

Ook benieuwd naar de kunst op het Lowlandsterrein? + Herkenbare dertigersdilemma’s

#72・
88

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat NPO Cultuur nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Kunstliefhebbers opgelet! Want dit weekend nemen we je op @NPOCultuur op Instagram live mee naar de kunstprogrammering van Lowlands 2022. Het festival staat bekend om haar muziekprogrammering maar er is - veel - meer! Want Lowlands heeft ook een culturele programmering bomvol theater, comedy, dans en beeldende kunst.
Dus of je nou een festivalkaartje hebt of niet, we laten je in de Instagram Stories van @NPOCultuur uitgebreid de kunstwerken op het Lowlandsterrein zien!
PS. Ga je dit weekend ook naar Lowlands? Dan staan Stromae, The Opposites of Arctic Monkeys misschien al op je lijstje. Maar wat moet je verder echt checken? VPRO 3voor12 geeft je HIER de 19 tips beste tips!

Rachel Pouwer voor NPO Cultuur op Lowlands 2022 | © NTR
Rachel Pouwer voor NPO Cultuur op Lowlands 2022 | © NTR
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. Een muzikale reis door Amsterdam
  2. Suzi Q, de meest baanbrekende vrouw in de popmuziek
  3. Levens vol herkenbare dertigersdilemma’s
  4. Welke muzieknummers waren vormend voor je identiteit en denken?
  5. Rockband Muse in hun bovennatuurlijk spektakel
Veel plezier!
Een muzikale reis door Amsterdam
Ode aan het Grachtenfestival | © NTR
Ode aan het Grachtenfestival | © NTR
Heb je zin in een scenische reis door Amsterdam, met prachtige muziek op bijzondere plekken van de stad? Laat je dan door Dieuwertje Blok meevoeren ter ere van het 25 jarig jubileum van het Grachtenfestival. In kerken, stijlkamers, binnentuinen, grachten en scheepswerven spelen de beste musici van de nieuwe generatie.
Het Grachtenfestival is momenteel in volle gang. Het festival is al 25 jaar een drijvende kracht achter de carrières van jonge musici en componisten uit zowel de klassieke muziek als de jazz en de wereldmuziek. Het geeft namelijk opdrachten aan componisten, initieert samenwerkingen en stimuleert jong talent.
In de uitzending Ode aan het Grachtenfestival hoor je onder meer accordeonist Robbrecht van Cauwenberghe, Dianto Reed Quintet, 3Violas, Maryana Golovchenko & Cengiz Arslanpay & Hamid Reza Behzadian, Diana Dzhabbar Trio, pianist Nikola Meeuwsen, Chieko Donker Duyvis Ensemble, en Cinco en Clave. 
➢ Bekijk Ode aan het Grachtenfestival (NTR) HIER (60 min.)
Suzi Q, de meest baanbrekende vrouw in de popmuziek
Suzi Q! | © NTR
Suzi Q! | © NTR
Samen met twee zussen en de buurmeisjes betrad de Canadese Suzi Quatro het podium als The Pleasure Seekers. Vanaf dat moment wist ze precies wat ze wilde: nooit meer haar basgitaar wegleggen. En terecht want Suzi Q werd een van de meest baanbrekende vrouwen in de popmuziek.
De docu Suzi Q! overspant het stormachtige leven van de 69-jarige muzikant, die in 2021 nog een nieuw album uitbracht. Waar komt haar liefde voor muziek vandaan? Hoe werd zij de eerste vrouwelijke bassist in een hardrockband? Hoe groeide zij uit tot een rolmodel voor vrouwen? En hoe verkocht ze wereldwijd meer dan 55 miljoen platen?
➢ Kijk Suzi Q! (NTR) HIER (77 min.)
Levens vol herkenbare dertigersdilemma’s
Dertigers | © BNNVARA
Dertigers | © BNNVARA
Hoe is het om na een jarenlange relatie weer te gaan daten? Wat als je een kinderwens hebt en zelf geen kinderen kan krijgen? En hoe ga je om met je eigen kinderwens als je nieuwe liefde geen kinderen meer wil? De serie Dertigers is dagelijks terug! Het nieuwe seizoen neemt je nóg verder mee in de levens van een vriendengroep, waarin vele herkenbare dertigersdilemma’s de revue passeren.
De eerste twee seizoenen van Dertigers zijn in totaal bijna 10 miljoen keer gestreamd. Dertigers is een bewerking van de gelijknamige succesvolle Vlaamse serie. De hechte vriendengroep wordt gespeeld door een vaste cast met Justus van Dillen, Jelle de Jong, Leonoor Koster, Eva Laurenssen, Joy Wielkens, Lykele Muus en Wieger Windhorst. 
➢ Kijk Dertigers (BNNVARA) HIER (25 min. per aflevering)
Welke muzieknummers waren vormend voor je identiteit en denken?
Tuğrul Çirakoğlu | © HUMAN
Tuğrul Çirakoğlu | © HUMAN
Waarom is The age of anxiety van Arcade Fire voor neurowetenschapper Michiel van Elk dé soundtrack van de coronacrisis? Hoe laat Jan Rot’s Niets aan de hand volgens feminist Jens van Tricht zien hoe mannen hun emoties kunnen beleven? En waarom kan theatermaker Adelheid Roosen niet zonder de ‘fenomenale Meral Polat’? Dat ontdek je allemaal in een nieuw seizoen van Brainwash Zomerradio!
Floortje Smit interviewt verschillende denkers aan de hand van muziek die ze zelf meebrengen. In tien afleveringen spreekt ze met filosofen, wetenschappers, schrijvers en theatermakers over de nummers die vormend zijn geweest voor hun identiteit en denken. Te gast zijn onder andere ook: Emy Koopman, Tuğrul Çirakoğlu en Milou Deelen.
➢ Luister alle uitzendingen van Brainwash Zomerradio (HUMAN) HIER (59 min.)
Rockband Muse in hun bovennatuurlijk spektakel
Simulation Theory 2019 | © NTR
Simulation Theory 2019 | © NTR
Simulation Theory is de meest theatrale tour tot nu toe van de Britse rockband Muse. Je volgt samen met Muse een team van wetenschappers bij het onderzoeken van de bron van een paranormale anomalie die overal ter wereld opduikt - waarbij een dodelijk virus vrijkomt.
In de tour uit 20219 vervagen de grenzen tussen verhaal en concertfilm, virtuele en realistische beelden tot een bovennatuurlijk spektakel. En er worden vragen gesteld aan de wereld om ons heen.
➢ Kijk Simulation Theory Concert Film (NTR) HIER (95 min.)
Volg Lowlands 2022 op NPO 2 extra!
Lowlands | © VPRO
Lowlands | © VPRO
Dit weekend staat NPO 2 extra helemaal in het teken van Lowlands. Dus ben je er zelf dit jaar niet bij, maar wil je wel alle muzikale hoogtepunten en nieuwe ontdekkingen zien? NPO 2 Extra neemt je mee via een livestream met hoogtepunten van de belangrijkste podia, concertvideo’s, sfeerverslagen en recensies!
➢ Vrijdag 19 augustus vanaf 14.00 uur tot 01.30 uur
➢ Zaterdag 20 augustus vanaf 12.00 uur tot 01.30 uur
➢ Zondag 21 augustus vanaf 12.00 uur tot 01.00 uur
Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
En ben je meer benieuwd naar de kunstprogrammering van Lowlands 2022? Volg dan @npocultuur op Instagram.
Nog meer NPO Cultuur!
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.