Bekijk profielpagina

Opera 'Der Zwerg', drie spannende Telefilms en Kinderboekenweek!

NPO Cultuur nieuwsbrief
De beginnende herfst kan wat zwaarmoedig aanvoelen. Maar misschien komt dit goed uit als je cultuur gaat consumeren. Het is namelijk de perfecte setting voor een tragische, indringende opera en wat donkere, bloedstollend spannende films. Ter compensatie selecteerde de redactie behoorlijk wat kleurrijke, opbeurende tv-series die gebaseerd zijn op kinderboeken, ter ere van Kinderboekenweek 2021. Veel plezier!
 1. Der Zwerg staat onder het chef-dirigentschap van Lorenzo Viotti.
 2. Drie fantastische speelfilms met als thema: crime.
 3. De allerleukste tv-series gebaseerd op kinderboeken.
 4. De NPO 2 extra programmatips voor komende week.

Tragisch sprookje, indringende opera
Lorenzo Viotti dirigeert 'Der Zwerg' | © ANP, fotograaf: Robin van Lonkhuijsen
Lorenzo Viotti dirigeert 'Der Zwerg' | © ANP, fotograaf: Robin van Lonkhuijsen
De Nationale Opera opende het nieuwe seizoen met Der Zwerg. Dit verhaal is een bewerking van een sprookje van Oscar Wilde. Voor haar verjaardag krijgt de Spaanse kroonprinses een een dwerg cadeau die haar moet opvrolijken. De dwerg heeft geen besef van zijn kleine gestalte en weet iedereen te ontroeren met zijn zang. Tussen de prinses en hem groeit iets moois. Heeft zoiets kans in een wereld van uiterlijk vertoon? Spoiler alert: nee. Een registratie van deze meesterlijke opera in één bedrijf via NPO Radio 4.
Waarom luisteren?
 • Alexander Zemlinsky. Deze naam komt vaker voorbij in onze nieuwsbrief. Der Zwerg (1922) is volgens velen het sterkste werk van de Oostenrijkse componist. Melodisch, kleurrijk en atmosferisch. Je hebt niet door dat deze opera anderhalf duurt, want je wordt volledig meegesleurd in een andere wereld.
 • Clay Hillery. Een van de beste heldentenoren van het moment heeft de hoofdrol. Of hij nu gekwetst, verbaasd of boos klinkt als De Dwerg, Hillery’s vocale kwaliteiten zijn op elk moment subliem. Hoogtepunt is zijn hartstochtelijke duet met Lenneke Ruiten in de rol van de Spaanse prinses.
 • Lorenzo Viotti. In september trad hij officieel aan als chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. In Der Zwerg is Viotti (31) het element dat het orkest en de zangers naar een hoger niveau doet stijgen. Soms delicaat, soms bombastisch, maar altijd soepel en ongedwongen. Hij geeft Der Zwerg een echte ziel.
> Luister de complete opera Der Zwerg HIER.
Crimineel goed: Telefilms 2021
Dwaalspoor | © Melle van Essen
Dwaalspoor | © Melle van Essen
Telefilms - inmiddels een waar begrip - zijn Nederlandse speelfilms die speciaal gemaakt zijn voor tv en actuele maatschappelijke thema’s behandelen. Meerdere Telefilms hebben grote filmprijzen als een Gouden Kalf en Emmy gewonnen. De nieuwe reeks heeft als thema misdaad. Zoals gezegd, met een maatschappelijk tintje. Zo gaat De Zitting over een #MeToo-zaak en is er in Alles van Waarde sprake van anti-homo geweld. De liefhebber van psychologische thrillers zal genieten van Dwaalspoor.
Welke Telefilm ga jij kijken?
 • De Zitting. De charismatische politicus Fabian Ploch (Jacob Derwig) wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Beroemde thrillerschrijfster Amanda Richter (Kim van Kooten) zegt dat Ploch haar 25 jaar geleden verkrachtte tijdens een studentenfeest. De Zitting toont de rechtszaak die hierop volgt. Wie spreekt de waarheid en waarom komt dit verhaal nu pas naar buiten? Deze film is genomineerd voor een Gouden Kalf.
 • Dwaalspoor. Als de kleindochter van de gepensioneerde rechercheur Ron (Raymond Thiry) vermist raakt, kost het hem grote moeite om zich buiten het onderzoek te houden. Naarmate de angst en onzekerheid toenemen, raakt zijn geduld op en start hij een eigen onderzoek. Hoe ver gaat hij voor zijn kleindochter? Een spannende film, maar ook heel warm en persoonlijk, vonden wij op de redactie.
 • Alles van Waarde. Twee mannen worden ’s nachts mishandeld door een groep jongeren. De slachtoffers willen geen aangifte doen. Rechercheur Narin kan zich er niet bij neerleggen dat de daders wegkomen met hun misdrijf. Ze is dan ook vastbesloten om erachter te komen wat er achter de houding van hun slachtoffers zit. “We hopen dat de film helpt om in kerken het gesprek over homoseksualiteit op gang te brengen,“ zegt de EO. Wij smulden vooral van de domino aan intriges en onthullingen in deze film.
> Kijk De Zitting HIER.
> Kijk Dwaalspoor HIER (online t/m 10 oktober).
> Kijk Alles van Waarde HIER na de uitzending op zondag 3 oktober om 20.20 uur op NPO 3.
Kinderboekenweek: de leukste series
 Hoe overleef ik... | © NPO Zapp, AVROTROS
Hoe overleef ik... | © NPO Zapp, AVROTROS
Van 6 tot en met 17 oktober is het weer Kinderboekenweek! Dit jaar is het thema: worden wat je wil. Ieder jaar maakt Kinderen voor Kinderen een clip bij het thema van de Kinderboekenweek - dit jaar doen ze dat ook in gebarentaal! (zie onder) Sommige kinderboeken zijn zo goed dat ze verfilmd worden. De NPO heeft aardig wat tv-series gemaakt van de allerleukste kinderboeken. Uiteraard net zo geschikt voor volwassenen. Zit jouw favoriet van vroeger (of die van je kids) er tussen?
Klik op de titel om de serie te kijken:
 • Hoe overleef ik… Twaalfdelige serie gebaseerd op de populaire boeken van Francine Oomen over pubermeisje Rosa die vaak in ongemakkelijke situaties terecht komt.
 • Alleen op de wereld. Remi is een vondeling. Verder leidt hij een rustig leven tot hij wordt achtergelaten bij een benzinestation. Remi wordt voor de tweede keer in zijn leven gevonden. Ditmaal gaat hij mee met Vitalis en zijn dieren in hun oude bus.
 • Mees Kees. De leukste meester van Nederland. Ietwat slungelig en onhandig, maar ook lief en grappig. Mees Kees’ manier van lesgeven is heel ongewoon. Dit maakt hem favoriet bij al zijn leerlingen.
 • Madelief. Een fantasierijk zevenjarig meisje dat alledaagse dingen op een onalledaagse manier ervaart. Madelief onderzoekt de wereld samen met haar vrienden Roos en Jan-Willem.
 • Erik of het klein insectenboek. Tienjarige Erik houdt zich liever bezig met fantaseren over zijn geheime liefde Rosalie dan met het voorbereiden van zijn spreekbeurt. Erik’s opa stelt als onderwerp insecten voor. Erik vindt dit saai en terwijl hij leest, droomt hij weg. Dan krijgt hij plotseling de kans om zelf een kijkje te gaan nemen in de insectenwereld.
 • De avonturen van Kruimeltje. Spin-off van de film Kruimeltje die gebaseerd is op het gelijknamig boek van Chris van Abkoude. Kruimeltje is een tienjarig zwerfjongetje die als baby afgegeven werd bij Vrouw Koster. Hij zwerft en slaapt vaker op straat met zijn vrienden dan bij zijn pleeggezin.
 • Polleke. De elfjarige Polleke groeit op in de grote stad bij haar excentrieke moeder. Ondertussen zorgt ze ook een beetje voor haar vader. Polleke ontdekt de waarde van vriendschap en beleeft alle ups and downs van een eerste liefde. Ze is smoorverliefd op Mimoen, maar de omgang met hem wordt haar verboden.
 • De Leeuwenkuil. De serie speelt zich af in dierentuin Durvers’ Zoo waar de kinderen Daniël, Suzina en hun kleine zusje samen met hun ouders wonen. Gebaseerd op de boeken van Paul van Loon.
Worden wat je wil (in gebaren) - Kinderen voor Kinderen
Worden wat je wil (in gebaren) - Kinderen voor Kinderen
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Een optreden van chansonnière Édith Piaf in 'Encore' | © AFP, fotograaf: Stf
Een optreden van chansonnière Édith Piaf in 'Encore' | © AFP, fotograaf: Stf
➢ Encore | Vrijdag 1 oktober, 22.15 uur
Een duik in de archieven van Franse chansons en chansonniers bij Nederlandse tv-programma’s als Club Domino en Toppop. Met optredens van Charles Aznavour, Jacques Brel, Édith Piaf en vele anderen.
➢ De Dijk - Live in Ahoy 2006 | Zaterdag 2 oktober, 23.00 uur
Registratie van het 25-jarig jubileumconcert van de Nederlandse popgroep De Dijk, gefilmd op 1 oktober 2006 in Ahoy, Rotterdam.
➢ Scapino Ballet - Pearl | Zondag 3 oktober, 23.55 uur
Topdans, schitterende kostuums en meeslepende muziek van o.a. Vivaldi. Het barokspektakel Pearl is een van de succesvolste voorstellingen van Scapino Ballet Rotterdam.
➢ Documentaire: From Wheels to Heels | Dinsdag 5 oktober, 19.45 uur
Als Sofie in 2018 door een paard in haar rug wordt getrapt, kan ze plots niet meer lopen. Artsen vermoeden een dwarslaesie en verwachten dat Sofie nooit meer een stap zal zetten.
➢ De droom van de beer | Donderdag 7 oktober, 20.30 uur
Prijswinnende documentaire uit 2001 van Cherry Duyns over de neergang van het befaamde Sovjet-circus na de val van het communisme.
De beroemde Russische clown Oleg Popov | © ANP, fotograaf Koen van Weel
De beroemde Russische clown Oleg Popov | © ANP, fotograaf Koen van Weel
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.