Bekijk profielpagina

Spectaculaire urbanmoves en Mahlers Eerste Symfonie + 5 andere culturele tips!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Ha cultuurliefhebber,
De filmwereld staat op z'n kop. Actrice Maryam Hassouni, bekend als Dunya in de succesvolle jeugdserie Dunya & Desie en de eerste Nederlandse Emmy winnares, publiceerde haar boek Wat de fak. Daarin beschrijft ze bizarre gebeurtenissen in de filmindustrie. Het is een rauwe aanklacht tegen grensoverschrijdend gedrag, clichématige verhalen en typecasting, maar ook een kwetsbaar verhaal over grenzen en autonomie.
Hassouni was bij Femke van der Laan te gast in het radioprogramma Nooit Meer Slapen. Dat gesprek luister je HIER terug.
Deze nieuwsbrief wordt afgetrapt door gastredacteur Rodaan Al Galidi. Hij vertelt over Goethe en zijn manier van lezen.
En verder zijn mijn tips voor deze week:
  1. Mahlers Eerste Symfonie, een complete wereld
  2. Explosieve snelkookpan van spectaculaire urbanmoves
  3. Bouwen, associëren, radicaliseren en losgaan op het podium
  4. Jane Fonda: actrice en activist
  5. De laatste gesprekken met Bernard Haitink
Tot slot heb ik nog een tip voor het themakanaal NPO 2 Extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rachel

Gastredacteur Rodaan Al Galidi over Goethe
Gastredacteur Rodaan | © Joris Schweppe
Gastredacteur Rodaan | © Joris Schweppe
Rodaan Al Galidi is dichter en auteur. In 2011 won hij de Literatuurprijs van de Europese Unie, kort daarna zakte Rodaan voor zijn inburgeringsexamen. Hoe ik talent voor het leven kreeg was in 2016 DWDD Boek van de Maand en werd een bestseller. Daarna verschenen de romans Holland en De onbekende belevenissen van prins Willem-Alexander. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief vertelt Rodaan ons over de manier waarop de grootste schrijvers hem nog steeds bereiken.
Ik werd gevraagd voor een interview waarin ik een top 5 boeken moest opstellen, hedendaagse Nederlandse literatuur. Meteen antwoordde ik: ‘Ik ben misschien soms een goede schrijver, maar ik ben geen goede lezer ;).’ En dat klopt, ik lees veel, maar op mijn eigen manier. Die manier ontdekte ik bij het lezen van het boek Faust van Goethe. Ik zou een heel jaar lang columns kunnen wijden aan die geniale schrijver, en dankzij hem ontdekte ik de prettigste manier om te lezen.
Toen ik het boek net in handen had, deed ik mijn best om erin te beginnen lezen. Ik kwam alleen niet verder. Het was teveel van alles, alsof je met een graafmachine een tunnel groef in het hoofd van Goethe. Geen ramen, geen licht, alleen maar ideeën. Telkens gooide ik het boek aan de kant, en vergat het, maar dan las ik weer een geniale zin hier of daar, die uit Faust geciteerd werd en wist: dit boek moet ik lezen. Na de zoveelste keer opende ik weer het boek. Nu niet op de eerste pagina, maar op een willekeurige. En las – tot mijn verbazing – probleemloos door. Zo kwam ik erachter dat dit boek geen begin of einde heeft, net als het hoofd van Goethe. Overal kun je beginnen en eindigen, en je bepaalt zelf het begin en het einde.
We zijn gewend dat boeken net als een weg gaan van A naar B. Terwijl dat helemaal niet zo is. We moeten ons welkom voelen vanaf elke pagina van een boek. Zo lees ik nu regelmatig het laatste hoofdstuk om te weten hoe de weg eindigt, en daarna ga ik naar het begin en geniet ontzettend van elk woord, omdat het einde van het boek mij niet naar hem toe trekt. Dan wandel ik over pagina’s, rust wat uit, kijk links of rechts en vaak zoek ik op een pagina een bankje op om te zitten of een stuk gras om op te liggen. Een boek moet de hele aarde zijn, anders is het slechts een pond papier.
TIP #1 - Mahlers Eerste Symfonie, een complete wereld
Lorenzo Viotti | © NPO Radio 4
Lorenzo Viotti | © NPO Radio 4
Zin in een mooi concert? Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest staat de Eerste Symfonie van Gustav Mahler op de lessenaar, onder leiding van de populaire dirigent Lorenzo Viotti.
Voordat Mahler zijn eerste symfonie durfde te publiceren, schreef hij al aardig wat andere symfonieën. ‘Een symfonie moet als de wereld zijn, het moet alles omvatten’, zei Mahler over zijn muziek. En inderdaad, hij schept in deze Eerste Symfonie een complete wereld waarin zijn liefde voor de natuur en zijn fascinatie voor de mens – in al zijn pracht en onvolkomenheid – volop de ruimte krijgen.
➢ Luister dit concert HIER (98 min)
TIP #2 - Explosieve snelkookpan van spectaculaire urbanmoves
 International Dance League | © NTR
International Dance League | © NTR
De allerbeste urbandansers en performers uit Europa waren in Rotterdam voor de International Dance League, een danscompetitie waarin de werelden van hiphop, streetdance en theater helemaal samenkomen.
Het kijken naar deze competitie is als een workout waarbij elke spier aan bod komt: naast de explosieve snelkookpan van spectaculaire urbanmoves en het wedstrijdelement (wie krijgt de titels van Beste Team en Beste Danser), krijg je ook een inkijkje in de verhalen en de achtergrond van deze dansers. De cultuur van deze populaire dancescene komt echt tot leven voor je!
➢ Kijk International Dance League 2022 HIER (43 min)
TIP #3 - Bouwen, associëren, radicaliseren en losgaan op het podium
Zwanensprong | © AVROTROS
Zwanensprong | © AVROTROS
De voorstelling Zwanensprong is geïnspireerd op het stuk Zwanenzang (1887) van Anton Tsjechov. Waar in het origineel een oude acteur vermoeid afscheid neemt van het toneel, bestormen in Zwanensprong twee jonge actrices het lege podium om de wereld tot ontploffing te brengen en theater een nieuw leven in te blazen. 
Welke rollen worden in de toekomst gespeeld? Welke verhalen worden verteld? Wat doe je als je aanstormt, in een wereld die schreeuwt om hulp van alle kanten? Actrices Lidewij Mahler en Julia van der Vlugt bouwen, associëren, radicaliseren en spelen er op los. Ze spelen alvast hun toekomstige rollen, bouwen werelden op en bereiden zich voor. Want één ding is zeker: aanstormen zullen ze.
➢ Kijk de voorstelling Zwanensprong HIER (42 min)
TIP #4 - Jane Fonda: actrice en activist
Het Uur van de Wolf | © NTR
Het Uur van de Wolf | © NTR
Ze won een Oscar en werd een dag voor haar 82ste verjaardag gearresteerd bij een demonstratie tegen het klimaatbeleid: het Hollywood-icoon Jane Fonda.
Filmfragmenten en archiefbeelden laten in deze docu de veelzijdigheid van filmactrice Fonda zien. Je leert meer over haar acteerwerk (in o.a. The China Syndrome, Grace and Frankie, Walk on the Wild Side en Klute) maar ook over haar bewogen politieke en activistische leven.
➢ Kijk de docu over Jane Fonda HIER (52 min)
TIP #5 - De laatste gesprekken met Bernard Haitink
Bernard Haitink | © NPO Radio 4
Bernard Haitink | © NPO Radio 4
Vorig jaar overleed dirigent Bernard Haitink. Hij is een van de grootste dirigenten die Nederland ooit gekend heeft en werkte onder andere als chef-dirigent van het Concertgebouworkest en het Royal Opera House in Londen.
Presentator Hans Haffmans sprak Bernard Haitink verschillende malen tijdens de laatste vijf jaren van zijn loopbaan; in Luzern en Zuid-Frankrijk, maar natuurlijk ook in het Concertgebouw. Het zijn bijzondere en persoonlijke gesprekken, die nu gebundeld zijn in een bonusaflevering van de podcast Hollandse Helden
➢ Luister Bernard Haitink - De laatste gesprekken HIER (58 min)
Tip voor vanavond!
Op het themakanaal NPO 2 Extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Wat zie je vanavond op NPO 2 extra?
Sidik en de panter | © HUMAN
Sidik en de panter | © HUMAN
Sidik en de panter
Vrijdag 11 november, 20.30 uur
In het berglandschap van Koerdisch Noord-Irak woont de Perzische panter. Tenminste, daar is Sidik van overtuigd. Mocht de panter hier inderdaad gesignaleerd worden, dan zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt.
Stuur mij door! 💌
Ken jij kunst -en cultuurliefhebbers? Deel deze nieuwsbrief of stuur ‘m door!
Volgende week ontvang je weer een nieuwe nieuwsbrief met de beste lees-, luister- en kijktips. Maar wil je in de tussentijd niets missen, volg @NPOCultuur dan op Instagram.
Heb je opmerkingen, vragen of wil je zelf iets tippen? Mail mij via rachel.pouwer@ntr.nl.
Tot volgende week!
Rachel
PS Liever alles over kunst en cultuur van de publieke omroep verzameld op één pagina? Ga dan naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.