NPO Cultuur nieuwsbrief

Door Rachel van NPO Cultuur

Stand-uppers op het scherpst van de snede + Billie Holiday

#53・
88

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat NPO Cultuur nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
‘Open je wereld’. Dat is het thema van de Nationale Museumweek 2021, die tot en met aanstaande zondag duurt. Het is een mooi motto want kunst en cultuur nemen je mee naar nieuwe werelden. Je stapt uit je eigen leven om nieuwe werelden te leren kennen, je te verwonderen en je horizon te verbreden.
Ook deze nieuwsbrief zit weer boordevol kunst- en cultuurtips, waaronder drie tentoonstellingen die nu te zien zijn in Nederlandse musea!
En verder in deze nieuwsbrief:
 1. De uitgesproken stem van Billie Holiday
 2. Kristiina Poska debuteert bij het Concertgebouworkest met Beethovens Eroica
 3. Stand-uppers op het scherpst van de snede
 4. Showponies 2: cabaret, musical en comedy in één voorstelling
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

De uitgesproken stem van Billie Holiday
 Billie Holiday | © NTR
Billie Holiday | © NTR
De Amerikaanse zangeres Billie Holiday (1915-1959) behoort tot de grootste jazzpioniers van de twintigste eeuw. In de documentaire De uitgesproken stem van Billie Holiday krijg je een inkijkje in het levensverhaal van deze jazzlegende!
Waarom kijken?
 • Interviews als basis. Oude audiofragmenten van gesprekken die biograaf Linda Lipnack Kuehl over Holiday voerde - met bijvoorbeeld John Hammond, Bennie Goodman en Count Basie - vormen de basis van deze documentaire. Zo slaagt regisseur James Erskine erin een mooi en persoonlijk portret te schetsen.
 • Ups en downs. De successen maken van Holiday de best betaalde zwarte artiest van haar tijd, maar ze kampt haar hele leven met verslavingen. Dat was voor haar de manier om geweld, vrouwenhaat en racisme het hoofd te bieden. In De uitgesproken stem van Billie Holiday krijg je een inkijk in haar turbulente leven.
 • Strange Fruit. Holiday heeft een wereldberoemd nummer: haar protestsong Strange Fruit, over onrecht in de wereld. Daarmee werd ze een icoon van haar tijd. Wil je meer weten over de achtergrond en de impact van deze song? Kijk de docu!
  De uitgesproken stem van Billie Holiday van Het Uur van de Wolf (NTR) kijk je HIER (89 min.)
Kristiina Poska debuteert bij het Concertgebouworkest met Beethovens Eroica
Kristiina Poska | © Kaupo Kikkas
Kristiina Poska | © Kaupo Kikkas
Kristiina Poska debuteert in Het Zondagmiddagconcert bij het Concertgebouworkest en gidst ons van een wereldpremière van Annelies Van Parys via de luchtige romantiek van Mendelssohn naar de stormachtige heroïek van Beethovens Derde symfonie. NRC Handelsblad schreef na afloop van het concert: ‘Dirigent Kristiina Poska dirigeerde even sierlijk als soeverein.’
Beethovens Derde symfonie, Eroica, is een van de absolute hoogtepunten van de muziekgeschiedenis. De componist wilde het revolutionaire werk aanvankelijk opdragen aan Napoleon, maar kraste de opdracht woedend door toen deze een ordinaire machtswellusteling bleek. Ruim 200 jaar later klinkt de Eroica nog altijd fris, brutaal en energiek.
Kristiina Poska dirigeert ook Mendelssohns populaire Vioolconcert. Soliste Alina Ibragimova heeft de afgelopen jaren al de muziekpodia stormenderhand veroverd met haar briljante en intelligente spel.
➢ Luister Het Zondagmiddagconcert (AVROTROS) o.l.v. Kristiina Poska HIER (95 min.)
Stand-uppers op het scherpst van de snede
Glodi Lugungu | © David Cenzer
Glodi Lugungu | © David Cenzer
Ook avondshows hebben soms pauze nodig, om daarna weer fris en scherp door te kunnen gaan. Zelfs die van Arjen Lubach. Niet getreurd: deze week liet Arjen Lubach je in Avondshow Stand-ups kennismaken met de leukste comedians van het moment – in een mix van oude rotten en beloftes voor later.
Elke aflevering zie je twee stand-uppers op het scherpst van de snede. Je ziet: Raoul Heertje en Alex Ploeg, Pieter Derks en Kim Schuddeboom, Tim Fransen en Glodi Lugungu & Hans Sibbel (Lebbis) en Serine Ayari.
> Klik HIER voor een overzicht van alle afleveringen en kies de stand-upper waar je benieuwd naar bent! (27 min. per aflevering)
Showponies 2: cabaret, musical en comedy in één voorstelling
Showponies 2 | © KRO-NCRV
Showponies 2 | © KRO-NCRV
De Alex Klaasen Revue – Showponies 2 is cabaret, musical en comedy in één voorstelling. Samen met onder meer Freek Bartels, Daniel Cornelissen en Jip Smit, brengt Alex Klaasen entertainment van het hoogste niveau. Alles staat op zijn kop en er barst weer een revue los vol zang, dans, typetjes, komische sketches en dubieuze woordspelingen. Ofwel: revue 2,0.
Waarom kijken?
 • Niets is wat het lijkt. In Showponies 2 komen we weer in andere, gekke situaties terecht waarin de realiteit in een ander perspectief staat: ‘Alzheimer de musical’, een grootse show van en met demente bejaarden, een veganistisch zwanenmeer-ballet, een depressieve nar, een achtstemmige jodel-symfonie en nog veel meer …
 • LGBTQI acceptatie. Klaasen kaart met zijn voorstelling een aantal maatschappelijke en persoonlijke thema’s aan. Maar de focus ligt op de acceptatie van LGBTQ'ers. Dat onderwerp wordt op allerlei verschillende manieren benaderd in supergrappige scènes.
 • Heerlijke liedjes. Showponies 2 zit vol catchy nummers die je gelijk kunt meezingen maar ook persoonlijke, mooie liedjes, met muziek van onder meer Rutger de Bekker, Jan Groenteman en Peter van de Witte.
> Kijk De Alex Klaasen Revue - Showponies 2 (KRO-NCRV) HIER (115 min.)
Wat is er nu te zien in de musea?
Margriet Schavemaker in Nu te Zien! | © AVROTOS
Margriet Schavemaker in Nu te Zien! | © AVROTOS
De musea zijn weer open maar wat is er nu eigenlijk te zien? In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een niet te missen tentoonstelling te bezoeken in een ander museum. Zij laten je zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan.
 • Nové Realismy. Museum More laat ruim 70 figuratieve kunstwerken zien uit het Tsjecho-Slowakije van 1918 tot 1945. Net als hun diversiteit aan culturen, identiteiten en politieke opvattingen, creëerden de kunstenaars een eigen beeldtaal die niet te vangen is in één stroming. Nové Realismy is te zien t/m 8 mei in Gorssel.
 • Guido van der Werve. Guido van der Werve combineert totale nutteloosheid met overweldigende schoonheid in hypnotiserende films waarin hij zelf de hoofdrol speelt én de muziek voor componeert. In het EYE filmmuseum in Amsterdam is de allereerste overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien t/m 29 mei.
 • Moving Stories. Migratie is iets van alle tijden. Dat laat Museum Het Valkhof zien met archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, die opgegraven zijn langs de Limes, de grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep. De vondsten zijn aangevuld met werk over migratie van hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling Moving Stories is te zien t/m 29 mei in Nijmegen.
> Kijk alle uitzending van Nu te Zien! (AVROTROS) HIER (6 min. per aflevering)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Frank Boeijen in Concert | © KRO-NCRV
Frank Boeijen in Concert | © KRO-NCRV
➢ Docu: De lijst van Mengelberg | zondag 10 april, 20.30 uur
Concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg werd na de Tweede Wereldoorlog zwaar gestraft voor zijn nazisympathieën. Hij werd weggezet als collaborateur en landverrader. Na nieuw onderzoek blijkt echter dat hij actief betrokken is geweest bij het redden van tientallen Joden. De wereldberoemde dirigent schreef in de eerste jaren van de oorlog tientallen brieven aan de nazi-autoriteiten waarin hij succesvol pleitte om Joden niet op transport te zetten. Bekend is dat Mengelberg zich voor 48 mensen heeft ingezet, daarvan hebben 34 Joden de oorlog overleefd.
➢ Don Giovanni - Plácido Domingo | zondag 10 april, 21.47 uur
Opera van Mozart in twee bedrijven. National Theater Orchestra en Choir of the National Orchestra o.l.v. Plácido Domingo. De uitvoering vindt plaats in het unieke Estates Theatre in Praag, het enige nog bestaande theater ter wereld waar Mozart ooit zelf heeft opgetreden. Met o.a. Simone Alberghini (Don Giovanni), Adrian Sampetrean (Leporello) en Irina Lungu (Donna Anna).
➢ Frank Boeijen in Concert | dinsdag 12 april, 23.09 uur
Op vrijdag 14 augustus sloot NPO Radio 5 de zomerprogrammering af met een bijzonder concert van Frank Boeijen in Natuurtheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Een intiem concert voor 150 bezoekers in de bossen. Dit concert kun je ook HIER bekijken op NPO Start.
➢ Matthäus-Passion | vrijdag 15 april, 21.24 uur
Uitvoering van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach, vanuit de Grote Kerk van Naarden door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven. Dit is een heel speciale uitvoering, want Van Veldhoven neemt na 35 jaar afscheid als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Voor deze bijzondere gelegenheid blikt hij samen met Paul Witteman terug op deze periode. Wat is er in deze tijd allemaal veranderd?
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.