Bekijk profielpagina

Stravinsky’s muzikale lente-offer + hartverwarmende roadmovie

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Hoe is het om als kunstenaar te leven en werken? In het nieuwe seizoen van Art Dept. (NTR) zie je korte films over talentvolle kunstenaars gemaakt door talentvolle kunstenaars. Iedere aflevering bestaat uit een bijzonder portret of beeldcolumn, waarin een aspect van de kunstenaar wordt uitgelicht. Elk van de filmmakers schrijft de komende weken een bijdrage voor deze nieuwsbrief. Met deze week: Rachid Mekran over zijn werk De Man Achter Het Decor.
En verder in deze nieuwsbrief:
 1. Stravinsky’s muzikale lente-offer
 2. Hartverwarmende roadmovie over de zoektocht naar vrijheid
 3. Muzikale ode aan mensen die onzichtbaar, maar onmisbaar zijn
 4. Drie unieke portretten in Volle Zalen
 5. Ken je Rachel Portman?
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Rachid Mekran over De Man Achter Het Decor
Rachid Mekran | © Thijs Bennink
Rachid Mekran | © Thijs Bennink
Rachid Mekran (27) is een filmmaker uit Venray. In 2015 studeerde hij in de audiovisuele richting aan het Technovium in Nijmegen. In 2018 begon hij aan het St. Joost School of Art & Design in Breda. Hier studeert hij in de richting van regie en fictie. Zijn films gaan over empathie en cultuur. Hiermee zet hij de kijker aan het denken.
‘De film De Man Achter Het Decor gaat over Simon Haen, een decorbouwer met een verzameldrang. Hij probeert ondanks zijn metalen hartklep toch zijn passie te volgen. Dit gaat niet altijd even soepel en af en toe moet er even een stapje terug om twee stappen vooruit te zetten. De film laat een perspectief zien van de decorbouwer, een beroep dat niet altijd even gewaardeerd wordt, maar het laat ook zien wat het decor van Simon zo speciaal maakt.
Toen ik voor het eerst op de werkplek van Simon kwam, zag ik allerlei interessante objecten. De objecten waren heel uniek en ik vond het heel interessant dat elk object zijn eigen verhaal heeft. Simon ziet de schoonheid in objecten die anderen mensen bij het oud vuil zetten. Hij blaast dus een nieuw leven in vergeten objecten. De diversiteit aan materiaal en de verhalen van ieder object vond ik zo interessant dat ik meteen besloot dat dit het verhaal moest worden.’
➢ Kijk HIER De Man Achter Het Decor (6 min.) van Rachid Mekran voor Art Dept. (NTR)
Stravinsky’s muzikale lente-offer
Ballet Le Sacre du Printemps | © ITV Magazine
Ballet Le Sacre du Printemps | © ITV Magazine
Le Sacre du Printemps (het lente-offer) is een van de wereldberoemde balletten van Igor Stravinsky voor de Ballets Russes. Het gaat over een ritueel in prehistorisch Rusland waarbij een adolescent meisje zichzelf de dood in moet dansen als offer voor de Slavische zonnegod.
De première van het stuk in 1913 had niet beruchter gekund. Het verdeelde publiek maakte zo veel lawaai, dat de muziek niet eens meer te horen was. Ook sprak een krantenkop niet van Le Sacre du Printemps maar van “Le massacre du tympan”, oftewel de slachting van het trommelvlies. De sprookjesachtige stijl van Stravinsky maakte met dit stuk plotseling plaats voor dominante ritmes en complexere harmonieën. De muziek bestaat bijna alleen maar uit pulsen en totaal onvoorspelbare accenten en ritmes. Lekker makkelijk meedeinen is er dus niet bij.
Benieuwd naar Le Sacre du Printemps? Afgelopen zondag speelde het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Vasily Petrenko het stuk live in Het Concertgebouw in Amsterdam. Voorafgaand aan Le Sacre speelden zij de Rococo-variaties van Tsjaikovski.
  Luister dit Zondagochtend Concert (AVROTROS) HIER terug (72 min.)
Hartverwarmende roadmovie over de zoektocht naar vrijheid
The peanut butter falcon | © KRO-NCRV
The peanut butter falcon | © KRO-NCRV
The Peanut Butter Falcon (2019) is een roadmovie die je gezien moet hebben. We maken kennis met Zak, een man het syndroom van Down die uit zijn eigen leven ontsnapt en onbevreesd op avontuur gaat. Het ultieme doel? Zich aanmelden voor een worstelopleiding bij zijn held Salt Water Redneck (gespeeld door Thomas Heden Church). Tijdens zijn missie ontmoet hij Tyler (Shia LaBeouf). Tyler is ook op de vlucht en hij besluit Zak te vergezellen op zijn avontuur dwars door de broeierige wildernis van het Amerikaanse Zuiden.
Waarom kijken?
 • Down op het witte doek. De 37-jarige acteur Zack Gottsagen was in 2020 de eerste persoon met het syndroom van Down die een Oscar mocht uitreiken. Hij schreef daarmee geschiedenis. The Peanut Butter Falcon werd door Tyler Nilson en Michael Schwartz speciaal voor hem geschreven. En terecht want Gottsagen pakt ons direct vanaf de eerste minuut in met zijn innemende spel.
 • Zoektocht naar vrijheid. Deze roadmovie is een hedendaagse hommage aan Mark Twains klassieker De lotgevallen van Huckleberry Finn, waarin de hoofdpersoon en zijn maatje allerlei avonturen beleven terwijl ze op zoek zijn naar vrijheid.
 • Heerlijke chemie. The Peanut Butter Falcon is vooral dankzij de heerlijke chemie tussen Gottsagen en LaBeouf een hartverwarmende en charmante film. De broederschap spat van het scherm, is oprecht en werkt aanstekelijk.
The Peanut Butter Falcon (KRO-NCRV) kijk je HIER (87 min.). Vanaf zaterdag 19 februari heb je een NPO Plus account nodig om deze roadmovie te bekijken.
Muzikale ode aan mensen die onzichtbaar, maar onmisbaar zijn
 Han Vrieze in Lopendebandwerk | © VPRO
Han Vrieze in Lopendebandwerk | © VPRO
Elke dag doen tienduizenden mensen in Nederland lopendebandwerk. Ze werken verstopt in gigantische loodsen, waar machines, algoritmes en de klok het ritme van hun werkdag dicteren. Maar hoe voelt dat eigenlijk? De podcastserie Lopendebandwerk geeft een inkijk in deze verborgen werelden. Documentairemaker Emmie Kollau gaat met singer-songwriters Luwten en Lucky Fonz III, bassist Koen van de Wardt (Klangstof) en producer Sim Fane (S10) de werkvloer op. Zij laten zich inspireren en componeren de soundtracks onder de verhalen van de lopendebandwerkers.
In het nieuwe seizoen van Lopendebandwerk kruip je in het hoofd van moderne lopendebandwerkers die onze consumptiemaatschappij mogelijk maken. Zo ontmoeten we in aflevering 1 bijvoorbeeld Han Vrieze, die vegetarische kipnuggets, hamburgers en cordon bleus maakt. Hij controleert of ze niet een grammetje te zwaar zijn. En hij hoort aan het geluid van de machines of alles nog in orde is. Maar stiekem was hij liever hondentrainer geworden.
➢ Lopendebandwerk (VPRO) beluister je HIER of via je favoriete podcast-app (15 min. per aflevering)
Drie unieke portretten in Volle Zalen
Cornald Maas en Jan Rot | © AVROTROS
Cornald Maas en Jan Rot | © AVROTROS
In Volle Zalen duikt presentator Cornald Maas in het leven van Nederlandse theaterpersoonlijkheden. De afgelopen weken werden we door Maas getrakteerd op drie speciale afleveringen:
 • Joop van den Ende. Cornald speekt met de tachtigjarige theater- en televisie icoon Joop van den Ende over zijn passie voor theater. Hoe hij ooit zelf, volkomen onverwacht, door de magie van het theater werd geraakt. Hoe hij werd ‘opgevoed’ en smaak leerde ontwikkelen - in een wereld die hij van huis uit niet kende. Over wat toneel en kunst voor hem betekenen en zijn ambitie grote groepen mensen naar de schouwburgzalen te lokken. Bekijk de uitzending HIER (51 min.)
 • Jan Rot. Vertaler, tekstschrijver en zanger Jan Rot is ongeneeslijk ziek en werkt aan zijn laatste plaat. Rot, de zelfverklaarde Dying Dutchman, maakt de balans op van zijn leven en zijn carrière. Bekijk de uitzending HIER (37 min.)
 • Joke Bruijs. Joke Bruijs blies onlangs zeventig kaarsjes uit en is eind dit jaar te zien in de nieuwe bioscoopfilm Casa Coco. Samen met Cornald blikt ze terug op haar carrière als actrice en zangeres. Bekijk de uitzending HIER (40 min.)
> Deze afleveringen van Volle Zalen (AVTROTROS) kun je allemaal HIER vinden op NPO Start.
Ken je Rachel Portman?
 Rachel Portman | © Benjamin Ealovega
Rachel Portman | © Benjamin Ealovega
Rachel Portman is een Britse filmcomponist. Ze is één van drie vrouwen die ooit een Oscar won en met soundtracks voor onder andere Chocolat, Emma, The Duchess, De avonturen van Pinocchio en Belle en het Beest.behoort ze tot de crème de la crème van de filmcomponisten.
Portman heeft vooral naam gemaakt met het componeren voor drama’s. Haar stijl kenmerkt zich dan ook door romantische, dromerige en meeslepende muziek waarbij een grote rol is weggelegd voor een enkel instrument: vaak de cello, viool of een blaasinstrument. Dit is haar manier om de impact van een belangrijke verhaallijn of karakter in een film te vergroten. Benieuwd naar haar muziek? Klik dan HIER!
In aflevering 7 van Muziek is een vrouwelijk woord staat Rachel Portman centraal. In deze podcast blaast Rebecca van der Weijde het stof van de verborgen vrouwen van de klassieke muziekgeschiedenis. Ze duikt bijvoorbeeld in de levens van Maria Anna Mozart, Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en Alma Mahler. Waarom slaagt de een wel, en de ander niet? En hoe was het om als getalenteerde vrouw te leven in de wereld van toen?
> De aflevering van Muziek is een vrouwelijk woord (AVROTROS) over Rachel Portman luister je HIER (42 min.) of via je favoriete podcast-app.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Shishani | © KRO-NCRV
Shishani | © KRO-NCRV
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
Het artistieke tv-programma The Ballroom is weer te zien op NPO 2 extra! Hierin presenteren muziek- en theatergezelschappen zich met een filmische impressie van hun nieuwste concertreeks, album of theaterstuk. Jan Douwe Kroeske gaat in gesprek met de artiesten over de achtergronden van hun werk. Artiesten als Nina June, Future Husband en Gabriel Rios en theaterstukken als Gevaarlijke Namen over 25 jaar Srebrenica en De Vreemdeling van Orkater komen voorbij.
➢ The Ballroom | Iedere dinsdag om 22.45 uur te zien op NPO 2 extraAlle afleveringen en compilaties zijn ook HIER terug te zien.
➢ Mozart y Mambo | zondag 20 maart, 11.50 uur
Sarah Willis, hoornist in de Berliner Philharmoniker, verloor haar hart in Cuba aan de musici van het Orquesta del Lyceum de La Habana, en wijdde zich vervolgens aan een speciaal project: Mozart y Mambo!
➢ Progressieve Rock | dinsdag 22 maart, 23.19 uur
Leo Blokhuis staat stil bij de progressieve rock van de jaren 70. Lange nummers, wilde haren, veel tempowisselingen, veel soli, conceptalbums en een uitgebreid instrumentarium voor de leden van de bands, die voor bijna 100% door mannen worden bevolkt. Verheug je vast lekker op oud beeld van genrehelden als Genesis, Pink Floyd, Rush, Jethro Tull en, uit eigen land, Kayak en Focus.
➢ Whatever Works | donderdag 24 maart, 21.15 uur
Komisch drama van Woody Allen. De cynische Boris Yellnikoff vertelt aan iedereen zijn visie over de zinloosheid van het leven, de onzin van religie en zijn theorie over het universum en relaties. Dan geeft hij onderdak aan de jonge runaway Melody. Hij leert haar anders naar het leven te kijken.
Nog meer NPO Cultuur?
Heb je na het lezen van deze nieuwsbrief zin in nog maar kunst en cultuur? Op de themapagina van NPO vind je een actueel overzicht van de culturele programma’s, series en podcast. Daarnaast krijg je op NPO Cultuur Instagram dagelijks kijk- en luistertips en exclusieve content!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.