NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

Stromae steelt de show + wat is er nu te zien in de musea?

#44・
58

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that NPO Cultuur nieuwsbrief will receive your email address.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Hoewel afgelopen woensdag de Poëzieweek 2022 ten einde kwam, blijven wij nog even bij de dichtkunst. Want Gershwin Bonevacia schreef speciaal voor deze NPO Cultuur nieuwsbrief het gedicht ‘Er zijn regels. En het goede nieuws is: dit jaar levert Gershwin meerdere keren een bijdrage. Daar kijken we erg naar uit!
En verder in deze NPO Cultuur nieuwsbrief:
 1. Het verhaal van Nederland vertelt bekende en onbekende historische verhalen
 2. Stromae steelt de show bij Matthijs Gaat Door
 3. Joan Mitchell veroverde het mannelijk bastion van de abstracte kunst
 4. Zin in een klassieke muziek Booster?
 5. Wat is er eigenlijk nu te zien in de musea? 
 6. De NPO 2 extra programmatips voor komende week.
Veel plezier!

Gastredacteur Gershwin
Gershwin Bonevacia | © Sharon Jade
Gershwin Bonevacia | © Sharon Jade
Gershwin Bonevacia was in de periode 2019-2021 stadsdichter van Amsterdam. Zijn worsteling met woorden - door dyslexie - maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht kwam in 2017 in eigen beheer uit en werd een bestseller. In 2021 is zijn tweede bundel Toen ik klein was, was ik niet bang uitgekomen, een ode aan zijn jonge onbevreesde ik en een verwoede poging om die weer meer onderdeel van Gershwin Bonevacia te maken. Dit jaar schrijft hij een aantal keer speciaal voor ons een gedicht.
Er zijn regels 
je moet in Nederland geboren zijn
wel lijken op een buitenlander
je mag niet stotteren 
niet zwart zijn
althans niet te overdreven 
dus geen oorbellen 
geen kraaltjes in je haar 
geen rode Air Forces 
je moet lef hebben geen bedreiging vormen
je kent een vrouw die ooit is vertrokken
een kind dat voortijdig is verlaten 
een man met een schuld
je hebt leren leven met wat pijn doet
wat kouvat
iets wat stilstaat 
in het donker linksachter staat een piano
als je te lang wacht ga je dood
wacht je niet ga je dood
herhaal het vaak en het wordt waarheid
verhef je stem niet maar buig naar hoe die vreemde dat ooit formuleerde
praat niet over jezelf maar schrijf totdat je kapotgaat
draag geen spullen naar de kelder
tenzij je ze wil vergeten
blijf doorfietsen 
als er een vogel is doodgereden in 
de Burgemeester Molenaarstraat 
leer grommen 
want er komt een dag dat je een schild moet zijn
een dag dat je de wet dreigt te overtreden
ze zullen zeggen dat je moeiteloos functioneert
maar niet meekleurt, 
onthoud: jij bent het canvas. 
Het verhaal van Nederland vertelt bekende en onbekende historische verhalen
Het verhaal van Nederland | © NTR
Het verhaal van Nederland | © NTR
Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen. Het verhaal over mensen die hier ooit hebben geleefd en voor dilemma’s stonden, keuzes moesten maken, moesten overleven. Daan Schuurmans neemt je in de 10-delige televisieserie mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis.
Waarom kijken?
 • Storytelling. Het verhaal van Nederland brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. We voelen de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen in de zeventiende eeuw. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor een nieuwe manier van geloof belijden.
 • Nieuwe ontdekkingen. Archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten en laten geen zwarte bladzijde onbesproken. Over de gouden bergen, maar ook de schaduwkanten van onze geschiedenis. Over Willem van Oranje die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen.
 • Er is meer. Het verhaal van Nederland is een transmediaal project met naast een NPO 1-serie ook een kinderserie voor Zapp.nl, een podcast met Diederik van Vleuten en een serie podwalks; een app met interactieve wandelverhalen in Anloo, Nijmegen, Dokkum, Muiden, Deventer, Brielle, Hoorn, Hattem, Veenhuizen en Vught!
> Kijk Het verhaal van Nederland (NTR) elke woensdag om 20.34 uur op NPO 1. De eerste aflevering kun je HIER bekijken (48 min.)
Stromae steelt de show bij Matthijs Gaat Door
Stromae bij Matthijs Gaat Door | © BNNVARA
Stromae bij Matthijs Gaat Door | © BNNVARA
Ruim een miljoen mensen zagen zaterdagavond het indrukwekkende optreden van Stromae bij Matthijs Gaat Door. De Belgische artiest groeide uit tot een wereldster met zijn hits ‘Alors on Danse’, ‘Papaoutai’ en ‘Formidable’ maar hij was de afgelopen zeven jaar niet op het podium te vinden.
Stromae opent de uitzending met het nummer Santé en brengt later L’enfer ten gehore, het nummer waarmee hij eerder deze maand internationaal de aandacht trok toen hij tijdens een live interview in het Franse televisiejournaal spontaan begon te zingen. De Franse tekst zijn ondertiteld en Stromae wordt bijgestaan door de Sven Hammond Big Band en het koor van de Nationale Opera.
In de uitzending zijn verder Theo Maassen, Henk van Straten, Femke van der Laan en Paul Haenen te gast. Ook laten S10 en Joep Beving hun prachtige versie van het nummer De Leven van Sef horen.
> Kijk deze uitzending van Matthijs Gaat Door (BNNVARA) HIER (58 min.).
Joan Mitchell in het mannelijk bastion van de abstracte kunst
Joan Mitchell - Woman in abstraction | © AVROTROS
Joan Mitchell - Woman in abstraction | © AVROTROS
De Amerikaanse kunstenaar Joan Mitchell (1925-1992) veroverde in New York als een van de weinige vrouwen in de jaren 50 een plekje in de mannenwereld van de abstracte kunst (met o.a. Jackson Pollock, Willem de Kooning en Franz Kline). Ze werd een van de meest toonaangevende abstracte kunstenaars en wist die positie vier decennia vast te houden.
In zijn documentaire Joan Mitchell - Woman in abstraction belicht Stéphane Ghez het leven en de carrière van de kunstenaar. Daarbij is ook aandacht voor de overeenkomsten tussen Mitchell en Claude Monet, die zich een eeuw van elkaar gescheiden lieten inspireren door het platteland net buiten Parijs. Bij beide kunstenaars zie je gracieuze patronen en pastelkleurige tinten. Volgens sommige kunstrecensenten deed Joan Mitchell dan ook te veel haar best om te zijn zoals Monet. Maar zelf sprak ze dat altijd tegen: “Ik schilder landschappen die ik me herinner en met me meedraag. Plus de bijbehorende herinnerde gevoelens.”
> Kijk de documentaire Joan Mitchell - Woman in abstraction bij Close Up (AVROTROS) HIER terug (53 min.)
Zin in een klassieke muziek Booster?
Booster Klassiek | © NPO Radio 4
Booster Klassiek | © NPO Radio 4
Op NPO Radio 4 stonden deze week verschillende Nederlandse musici, ensembles en concertzalen in de schijnwerpers in de themaweek Booster Klassiek. Want nu de deuren van de concertzalen eindelijk weer open mogen, staan de musici te popelen om weer mooie muziek te laten horen!
De line-up van Booster Klassiek bestond uit bekende ensembles als Fuse, rebellencollectief Pynarello, het Berlage Saxophone Quartet, het Dudok Kwartet, maar ook veelbelovende musici die afgelopen jaar afstudeerden aan de Nederlandse conservatoria; beginnende professionals en gevestigde solisten als Liza Ferschtman, Maarten Engeltjes en Sebastiaan Kemner. De musici lieten hun muziek live horen vanuit vijf verschillende concertzalen in Nederland (De Doelen, Stadsgehoorzaal, Musis, Muziekgebouw Eindhoven en TivoliVredenburg).
> Alle optredens in de themaweek Booster Klassiek kun je HIER bekijken en beluisteren!
Wat is er eigenlijk nu te zien in de musea?
Artemisia | © AVROTROS
Artemisia | © AVROTROS
De musea zijn weer open maar wat is er nu eigenlijk te zien? In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om een niet te missen tentoonstelling te bezoeken in een ander museum. Zij laten je zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan.
Onder andere deze tentoonstellingen zijn nu te zien in Nederland:
 • Viva la Frida! Ze is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld: de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954). Ze maakte niet alleen indrukwekkende schilderijen, maar had ook een roerig leven. In het Drents Museum zijn haar werken en persoonlijke eigendommen te zien tot en met 27 maart 2022! 
 • Calder Now! Alexander Calder (1898) was de eerste kunstenaar die zijn sculpturen niet op een sokkel zette. In plaats daarvan hing hij ze in de lucht. Zijn mobiles bestaan uit ongelijke delen metaal, die door Calder perfect in balans zijn gebracht. Een bewegend spel met kleur, vorm en zwaartekracht. De expositie Calder Now! is nog tot en met 29 mei 2022 te zien in de Kunsthal in Rotterdam.
 • De Gouden Koets. De Gouden Koets is na vijf jaar restauratie voor het eerst weer te zien in het Amsterdam Museum. De iconische koets staat symbool voor de Oranjes, maar ook voor ons koloniale verleden. De tentoonstelling besteedt aan beiden aandacht en is te zien tot en met 27 februari 2022!
 • Artemisia. 17e-eeuwse Italiaanse schilder Artemisia Gentileschi was zo bekend, dat alleen haar voornaam voldoende was: Artemisia. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld. Haar barokschilderijen vertellen vaak een bijbelverhaal, waarbij ze focust op het vrouwelijk perspectief. In Rijksmuseum Twenthe is de expositie Artemisia te zien tot en met 27 maart 2022.
Klik op de titel van de tentoonstelling om de bijbehorende aflevering van Nu te Zien! (AVROTROS) te bekijken (6 min. per aflevering)
Komende week op NPO 2 extra
Nina Simone Live at Montreux | ©NTR
Nina Simone Live at Montreux | ©NTR
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
➢ Podium Dans: Amos Ben-Tal | Zaterdag 5 februari, 19.55 uur
De Israëlisch-Nederlandse choreograaf Amos Ben-Tal is te gast in Podium Dans. De 38-jarige Ben-Tal start zijn carrière als danser bij het Nederlands Dans Theater. Hier ontwikkelt hij ook zijn passie voor choreografie. In 2012 richt hij met vier andere dansers OFFprojects op; een collectief dat multidisciplinaire optredens, evenementen en installaties creëert. Zo is zijn nieuwste voorstelling HOWL een mix van muziek, dans en talkshow.
➢ A Family Quartet | Zondag 6 februari, 20.30 uur
Simonka de Jong volgde drie jaar lang de muzikale familie Wildschut waarvan de leden, vader Arjen, moeder Liora en oudere zus Avigal, zich uiteindelijk alle verhouden tot Noa, het toptalent. De Jong legt de focus op het alledaagse leven van de familie, zonder interviews of voice-over, waarbij ze gebruikmaakt van homevideo’s uit het familiearchief. Daarnaast is er in de film, dankzij de vele optredens van Noa, veel te genieten van haar fraaie vioolspel.
➢ NPO in Concert: Mahler - Das Lied von der Erde | Maandag 7 februari, 22.45 uur
Das Lied von der Erde van Gustav Mahler door het Israel Philharmonic Orchestra o.l.v. Leonard Bernstein. Met Christo Ludwig (alt) en René Kollo (tenor).
➢ Schrijven in de lage landen: Rodaan Al Galidi | Donderdag 10 februari 22.30 uur
Portret van schrijver en gastredacteur van de NPO Cultuur nieuwsbrief Rodaan Al Galidi door John Albert Jansen.
➢ Nina Simone Live at Montreux | Vrijdag 11 februari, 22.45 uur
Een krachtig, maar zeer emotioneel optreden van een van de grootste jazzzangeressen aller tijden, live gefilmd in 1976. Nina Simone zingt een selectie van geweldige nummers, waaronder Little girl blue, Stars en I wish I knew how.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.