Bekijk profielpagina

The Rolling Stones, Rachmaninov en Tsjaikovski + dysopische filmkomedie

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Ook deze week tippen we je het beste uit het aanbod van de NPO op het gebied van kunst en cultuur.
Met in deze nieuwsbrief:
 1. Dystopische filmkomedie over 2040 
 2. Rachmaninov en Tsjaikovski op hun best
 3. WRAK: roadtrippen door een waanzinnig leven
 4. Hoorspel War of the worlds
 5. The Rolling Stones Rock and Roll Circus
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Dystopische filmkomedie over 2040
(R)Evolutie | © NTR
(R)Evolutie | © NTR
Het is 2040. Biotechnologie en artificiële intelligentie maken de mens bijna overbodig. Grote delen van Nederland zijn overstroomd, miljoenen mensen zijn gevlucht naar Limburg. Het last resort waar iedereen hoopt op een nieuw leven zoals zij dat kenden. Maar wat gebeurt er eigenlijk in een wereld waarin kunstmatige intelligentie een vanzelfsprekendheid is en biotechnologie zich in een vergevorderd stadium bevindt? Welke rol speelt de mens nog?
Dat onderzoekt de dystopische filmkomedie ®Evolutie. Eddy Terstall bewerkte hiervoor het gelijknamige toneelstuk van de Duitse schrijvers Yael Ronen en Dimitrij Schaad. ®Evolutie is het filmregiedebuut van Servé Hermans, artistiek leider Toneelgroep Maastricht, en de personages worden onder andere gespeeld door Angela Schijf, Bruno VandenBroecke, Anniek Pheifer en Jouman Fattal.
®Evolutie (NTR) bekijk je HIER (82 min.)
Rachmaninov en Tsjaikovski op hun best
Yefim Bronfman in Het Concertgebouw | © AVROTROS
Yefim Bronfman in Het Concertgebouw | © AVROTROS
Als je van Russische Romantiek houdt, ben je op het juiste adres! Pianist Yefim Bronfman soleert in het grootse Derde pianoconcert van Rachmaninov en het Concertgebouworkest speelt Tsjaikovski’s indrukwekkende Zesde symfonie.
Yefim Bronfman is al twintig jaar een geliefde gast bij het Concertgebouworkest, maar speelde daar nooit eerder Rachmaninov! Nu kunnen we eindelijk horen hoe deze kenner van Russisch repertoire dat aanpakt. Dat Rachmaninovs Derde pianoconcert wereldfaam kreeg is logisch. Het beginthema is zo'n doorvoelde melodie die je nooit meer vergeet en de pianopartij is even sierlijk als verbluffend.
Naar eigen zeggen was Tsjaikovski van zijn werken het meest trots op zijn Zesde symfonie. Het is een werk waarin hij het leven probeerde te vatten. Alles lijkt erin naar voren te komen: zoektochten, tegenslagen, liefde, trots - en uiteindelijk de dood in het indrukwekkende slotdeel.
  Luister Het Zondagmiddagconcert (AVROTROS) HIER (100 min.)
WRAK: roadtrippen door een waanzinnig leven
Fadua El Akchaoui | © BNNVARA
Fadua El Akchaoui | © BNNVARA
Fadua El Akchaoui neemt je in haar solovoorstelling WRAK mee op een roadtrip door haar leven. Via auto’s, klootzakken en onzekerheden gaat ze op zoek naar zichzelf. Deze humoristische coming-of-age is geproduceerd door ROSE stories en Toneelgroep Oostpool en geregisseerd door de getalenteerde Daria Bukvić.
Waarom kijken?
 • Donker en licht. El Akchaoui combineert moeiteloos humor met serieuze en kwetsbare thema’s. Je hangt aan haar lippen terwijl ze je via de auto’s in haar leven meeneemt naar haar herinneringen en familiegeschiedenis. Moeiteloos voert ze je van haar rijexamen naar de autosloop, van de eettafel naar een gewelddadige relatie: “Ik word liever geslagen dan genegeerd. Als je wordt geslagen weet je tenminste dat je wordt opgemerkt”.
 • Volle kracht vooruit. De charismatische El Akchaoui is energiek en pakt je vanaf de eerste minuut helemaal in met haar spel. De voorstelling heeft - net zoals de auto’s - ontzettend veel vaart. Scènes, muziek en changement wisselen zich moeiteloos af in een heerlijke cadans.
 • Je eigen weg vinden. WRAK gaat ook over opgroeien en het vinden van je eigen weg in de maatschappij vol familiebijeenkomsten, Tinder, gebruiken, clubs en grote broers.
WRAK (BNNVARA) kijk je HIER (72 min.)
Hoorspel War of the worlds
War of the worlds | © KRO-NCRV
War of the worlds | © KRO-NCRV
Voor het radioprogramma Volgspot is een speciale hoorspelbewerking van het toneelstuk War of the worlds gemaakt. Als gevolg van de pandemie is dit stuk in het theater maar een aantal keer te zien geweest. Maar nu kun je er dus thuis van genieten!
Het verhaal speelt zich af in 1938. Het zijn bange dagen. Vanuit Duitsland en Japan dreigt de oorlog. In New York maakt de jonge theatermaker Orson Welles faam met opstandige bewerkingen van wereldrepertoire. Als hij wordt gevraagd om de sciencefictionroman War of the Worlds te bewerken tot een hoorspel, wil hij dat het klinkt als een live verslag en niet als een traditioneel luisterspel. Het moet klinken alsof het écht gebeurt.
Het verhaal rond de totstandkoming van het hoorspel wordt afgewisseld met nieuw geschreven liedjes en reflecteert op actuele thema’s, zoals leven in angst en omgaan met fake news. Voor Volgspot is de hele cast met onder andere William Spaaij, Gerrie van der Klei en René van Kooten bijeengekomen om deze hoorspelversie op te nemen.
> Luister War of the worlds (KRO-NCRV) HIER terug (70 min.)
The Rolling Stones Rock and Roll Circus
The Rolling Stones Rock and Roll Circus | © NTR
The Rolling Stones Rock and Roll Circus | © NTR
Met The Rolling Stones Rock and Roll Circus doet de band in 1968 precies wat de titel belooft: hun bluesy rocksongs verpakken in een extravagante circussetting. Daarbij nodigen de bandleden bekende artiesten uit, waaronder John Lennon, Eric Clapton en The Who. Tijdens het optreden wordt voor één keer de supergroep The Dirty Mac gevormd bestaande uit Keith Richards, John Lennon, Eric Clapton en Mitch Mitchell.
Ondanks een karrenvracht aan beroemdheden die hun medewerking verlenen en een setlist met klassiekers als Sympathy for the Devil en You Can’t Always Get What You Want, ligt de registratie van The Rolling Stones Rock and Roll Circus jarenlang in de kluis. Het duurde tot 1996, een kleine dertig jaar, totdat de concertfilm te zien was.
> Kijk The Rolling Stones Rock and Roll Circus (NTR) HIER (65 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
 Keb' Mo' op North Sea Jazz | © NTR
Keb' Mo' op North Sea Jazz | © NTR
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Doula’s van de Stad | zondag 24 april, 22.00 uur
Adelheid Roosen zou in 2020 met tachtig vrouwen een theatervoorstelling maken als ode aan vrouwelijke kracht. Zij staan dagelijks klaar voor een ander. Wat drijft hen? En hoe komt het dat zij zich zo belangeloos kunnen geven? Via intieme Zoomsessies brengt ze zeven van de tachtig vrouwen alsnog samen om het gestarte repetitieproces voort te zetten. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekken de vrouwen dat er meer is wat hen bindt dan zij verwacht hadden.
➢ Eric Clapton: Crossroads Guitar Festival 2007 | dinsdag 26 april, 22.48 uur
Luister en kijk naar het benefietconcert van Eric Clapton in Madison Square Garden in 2013, met tal van beroemde (gitaar)collega’s, waaronder Robbie Robertson, Jeff Beck en John Mayer alsook B.B. King en Gregg Allman.
➢ Keb’ Mo’ op North Sea Jazz | woensdag 27 april, 22.55 uur
Begin 2022 verscheen het nieuwe album Good To Be … van de Amerikaanse bluesmuzikant Kevin Roosevelt Moore, beter bekend als Keb’ Mo’. Zijn deltabluesmuziek mogen we met recht eclectisch noemen, met invloeden uit folk, jazz, rock, soul en pop. We gaan terug naar het spetterende optreden van Keb’ Mo’ en zijn band in 1998 op North Sea Jazz.
➢ Igone - En als beloning zweef je | donderdag 28 april, 19.30 uur
In september 2019 beëindigt prima ballerina Igone de Jongh vrij plotseling haar carrière bij het Nationale Ballet. Na een leven van vrijwel elke dag dansen, gaapt plotseling de leegte.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.