Bekijk profielpagina

Tranen bij Adelheid Roosen + eindelijk weer een boekenprogramma!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Net voordat je straks weer dagelijks op het terras zit te beppen over koetjes en kalfjes, hierbij wat inspiratie of gespreksstof uit de cultuurprogrammering!
Deze week:
  1. VPRO Boeken is al anderhalf jaar niet meer, maar nu is er Brommer op zee!
  2. Giovanca duikt in de geschiedenis van klassieke (kerk)muziek.
  3. Adelheid Roosen kwetsbaar in gesprek met 7 inspirerende vrouwen.
  4. Een ode aan Mick Ronson, gitarist van David Bowie die nooit de erkenning kreeg die hij verdiende.
  5. Even wennen aan een volgepakte zaal zonder mondkapjes bij de 3FM Awards.
  6. En even je kennis van de Nederlandstalige meezingers opkrikken met het online Sterren Muziekfeest van komende woensdag.
Onderaan zoals gebruikelijk een aantal tips van programma’s die komende week op NPO 2 extra te zien zijn.
Veel lees- en kijkplezier!
De redactie van de NPO Cultuur nieuwsbrief

Eindelijk weer boeken op zondag
Wilfried de Jong en Ruth Joos (bron: Merlijn Doomernik / VPRO)
Wilfried de Jong en Ruth Joos (bron: Merlijn Doomernik / VPRO)
Er is weer een nieuw boekenprogramma! Na het verdwijnen van het alom geliefde tv-monument Boeken, begin vorig jaar, vond de VPRO het tijd voor een opvolger: Brommer op zee, naar de titel van de roman van Maarten Biesheuvel.
Jarenlang was VPRO Boeken een vaste waarde op de zondagochtend met een flinke schare fans. Groot was het verdriet toen presentator Wim Brands het leven verliet in 2016. In de jaren daarna werd nog geprobeerd hem te vervangen, met wisselend succes. Begin 2020 werd het programma opgeheven.
Nu is er gelukkig een opvolger. In Brommer op zee duikt het Vlaams-Nederlandse duo Ruth Joos en Wilfried de Jong diep in de hedendaagse literatuur. Ze leunen op een groot dressoir, bladzijden uit Biesheuvels verhaal hangen gedrapeerd over de muren achter hen. Acteur en auteur Josse de Pauw, met imposante baard, zit aan een tafel en ergens in het gebouw zit Nelleke Noordervliet verscholen in een ‘schrijvershok’. Opengeslagen en dichte boeken, een typemachine uit de sixties. Je ruikt haast de geur van oud papier. 
Het is overduidelijk een ode aan de literatuur, aan de boekdrukkunst (zo tipt Wilfred ook een fotoboek) en de creatieve geesten die de verhalen neerpennen. Toch voelt het niet als een programma dat wanhopig de mens weer aan het lezen probeert te krijgen. Daarvoor is het te zelfbewust, te rustig en ongepolijst - bij tijd en wijle onhandig zelfs, op een positieve, knusse manier. Ze durven elkaar af te kappen of te stamelen, op zoek naar woorden. Er vallen stiltes of iemand corrigeert een eigen vraag. 
Boekenclub
De jonge schrijfster Sofie Lakmaker (van de debuutroman ‘De Geschiedenis van mijn Seksualiteit) host deze maand de online boekenclub. Kijkers lezen samen met de schrijver diens boek en gaan daarover in de studio met elkaar in gesprek, hetgeen ditmaal een heuse discussie over literatuuropvattingen oplevert. Een goed interactief idee wat zich alleen maar verder kan ontwikkelen - tot misschien wel de pijler van dit programma.
Al met al doet Brommer op zee precies wat wij willen zien in een boekenprogramma. ‘Slow-television’, die lekker voortkabbelt, reflectief is en waar je wat van opsteekt. Fans van Wim Brands moeten overigens zeker even het einde van deze eerste aflevering van zijn spirituele opvolgers bekijken…
> Iedere zondagavond om 19.20 op NPO 2.
> Kijk hier aflevering 1 van Brommer op zee.
Adelheid Roosen vindt kracht in kwetsbaarheid
Adelheid Roosen en de doula's (bron: Marthe van de Grift / HUMAN)
Adelheid Roosen en de doula's (bron: Marthe van de Grift / HUMAN)
In de film Doula’s van de Stad brengt Adelheid Roosen zeven totaal verschillende vrouwen bij elkaar die zich dagelijks inzetten voor het geluk en welzijn van anderen. Verwacht geen vrijblijvend theekransje, want wat lijkt op een onschuldige zoom-sessie, wordt al snel een ontroerende uitwisseling tussen acht vrouwen die tonen wat achter hun krachtige buitenkant schuilgaat. 
Een ‘tweede moeder’ zijn voor eenzame nieuwkomers, hulp bieden aan moeders van criminele jongeren, strijden tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Een kleine greep uit het dagelijks leven van de zeven vrouwen, doula’s, stadsheldinnen. Oorspronkelijk is een ‘doula’ een ervaren vrouw die praktische steun biedt bij de geboorte van een kind. Maar de term krijgt in deze film een ruimere en diepere betekenis: de doula als een soort kraamzorg voor de totale samenleving.
Werk dat vaak onzichtbaar blijft en daarom een plek op het podium verdient. Roosen bewondert deze vrouwen. Maar gedurende het gesprek ontdekt ze dat ze meer op elkaar lijken dan ze dacht. Niet door hun geweldige werk dat ze doen, maar door de ontdekking dat hun huidige kracht alleen maar bestaat door de pijn van het verleden. 
Vreemden, vrienden
Als een van hen, de 50-jarige Dinah, de vraag krijgt ‘en wie zorgt er eigenlijk voor jou?’ blijft het lang stil. ‘Dat weet ik eigenlijk niet’. Meikina (57) uit Amsterdam-Noord herkent dat: “Ik ben altijd druk bezig met iedereen om mij heen, maar ik ben zelf eigenlijk heel eenzaam. Als kind werd ze misbruikt en mishandeld en overleefde ze door sterk te zijn. King Kong Kina, de schreeuwer van de klas. ‘Ik was een soort clown. Niemand mocht mijn pijn zien. Ik begin nu pas te voelen wat mijn waarde is, na 57 jaar.”
Ontroerend is het als Adelheid breekt, denkend aan een pijnlijke herinnering uit haar kindertijd. De reacties van de andere vrouwen op de openbaringen zijn misschien nog wel roerender dan de verhalen zelf. De vrouwen steunen elkaar, dansen, lachen en huilen. En vinden herkenning in elkaars verhalen. En dat allemaal via een videogesprek. Adelheid Roosen geeft het gevoel woorden: ‘’We zijn allemaal vreemden van elkaar, maar voor mij is dit meer thuis dan ooit.’’
Een pure en ontroerende film die bewijst hoe kracht en kwetsbaarheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
> Kijk de film hier. 
Theater vooruit: Peachez
Peachez is een verfilming van Ilja Leonard Pfeiffers gelijknamige succesroman en vertelt het verhaal van een wat oudere professor die op een dag een mailtje krijgt van ene Sarah Peachez. Een hartstochtelijke mailwisseling volgt en de professor vindt de liefde van zijn leven. Alleen niet op de manier die hij gehoopt had… 
Een verhaal over fatale liefde. Maar ook een pleidooi vóór de liefde. Volgens Elsevier ‘de beste voorstelling van het jaar’.
> Vrijdag 23 april, 23:00 uur, NPO 3
> Zaterdag 24 april, 20:30 uur, NPO 2 extra
Van Sweelinck tot Stravinsky met Giovanca
Giovanca met orkest Ars Musica in de St Joriskerk (bron: Mcklin Fotografie / EO)
Giovanca met orkest Ars Musica in de St Joriskerk (bron: Mcklin Fotografie / EO)
Tussen Pasen en Pinksteren zendt de EO elke zondagmiddag ‘Allegro: van Sweelinck tot Stravinsky’ uit. Hierin gaat zangeres - en presentatrice Giovanca Ostiana (van o.a. Op1) op zoek naar de betekenis van vier grote klassieke stukken. Hoe zijn ze destijds ontstaan en hoe vertalen ze zich naar het hier en nu?
Giovanca volgt in de serie een rode draad die van Sweelinck naar Stravinsky gaat. Het jaar 2021 betekent namelijk respectievelijk het 400e en 50e herdenkingsjaar van deze grote componisten. 
De muzikale reis begint bij de Psalmen van Sweelinck, wat meteen een mooie aanvulling is op het NPO Radio 4 programma rondom Sweelinck, dat we vorige week tipten. Waarom waren de Psalmen zo belangrijk voor Neerlands beroemdste componist uit die tijd? En hoe heeft hij de kerkmuziek van nu beïnvloed? Samen met dirigent Patrick van der Linden zoekt Giovanca het uit. Uiteraard duiken we niet alleen in de verhalen van de personen, maar zien we de stukken ook uitgevoerd door het orkest en kamerkoor Ars Musica. Het is mooi om Van der Linden eerst aan de hand van de bladmuziek te horen vertellen wat een compositie goed maakt om het vervolgens live te horen. 
Van gospel tot Sweelinck
En dat is best een uitdaging vertelt soliste Margreet Rietveld in gesprek met de EO: “Toen de regisseur een complex stuk van Brahms twee keer achter elkaar wilde opnemen, stak ze daar een stokje voor. Een aanslag op je strot!”
Het programma is niet alleen voor kenners interessant. Voor beginnend luisteraars of parttime klassieke fans brengt het namelijk de theorie achter de stukken en de muziek samen. Giovanca is daarom een passende host. Hoewel opgegroeid met kerkmuziek en vooral een groot liefhebber van gospel, is het voor haar echt een ontdekkingstocht in de muziek die ze kent, maar nog niet altijd goed kan plaatsen!
> Bekijk aflevering 1 hier.
Het miskende brein achter een aantal Bowie-hits
David Bowie en Mick Ronson (bron: Beside Bowie: The Mick Ronson Story)
David Bowie en Mick Ronson (bron: Beside Bowie: The Mick Ronson Story)
Ere wie ere toekomt, zegt het spreekwoord. Maar in de praktijk gebeurt dat lang niet altijd. Zoals bij Mick Ronson, die als één van David Bowie’s Spiders from Mars de wereld aan zijn voeten had, maar nooit helemaal uit de schaduw van Ziggy Stardust wist te stappen. Het verhaal van deze ‘unsung hero’ in een prachtige docu.
Begin jaren zeventig. Bowie’s naam is nog relatief klein, als hij inzet op een nieuwe groep muzikanten om zijn steeds excentrieker wordende ideeën te vertalen naar de studio en concertzalen. Hij stuurt de drummer John Cambridge erop uit om een oud bandmaatje te zoeken in zijn geboortestad Hull. Het was Mick Ronson, die plaatselijk aan de weg probeerde te timmeren. The Hype, met onder andere ook Tony Visconti en later Trevor Bolder, was geboren. Ze namen twee geweldige albums op: The Man Who Sold The World (1970) en Hunky Dory (1971, met Rick Wakeman van de progressieve powerband Yes).
Maar het magnus opus moest nog volgen. Bowie was aan het broeden op een alter ego, een androgyne alien met buitensporige rocksterallures. David Bowie werd Ziggy Stardust, Mick Ronson en de rest van de bandleden waren zijn Spiders from Mars. Het werd een enorme hit. Bowie kreeg de eer, maar wat niet veel mensen weten is dat Mick een groot deel van de arrangementen op zich nam.
Yin & Yang
Ze bleken het perfecte duo. Bowie beschreef de gitarist als de Yin voor zijn Yang. Ronson was de “nuchtere noorderling met een uitdagende mannelijke persoonlijkheid”, tegenover de extravagante, feminiene trekken van Ziggy. Niet voor niets sprak Bowie na Ronson’s overlijden in 1993 met spijt uit dat de gitarist nooit de credits heeft gekregen die hij verdiende. 
Gelukkig is er nu een documentaire over ‘the man behind the man’, al is het ook veelzeggend dat Ronson’s verhaal zelfs nu wordt gekaderd binnen Bowie’s leven. Zoals Ronson’s naam later in de titel van de docu wordt genoemd, passeert hij pas de revue als de vroegere carrière van Bowie is behandeld. Desalniettemin is het geheel een mooie ode aan een geweldige muzikant die aan de basis heeft gestaan van muziek die massa’s mensen heeft geraakt.
> Bekijk Beside Bowie: The Mick Ronson Story hier.
Let op: de documentaire is slechts een week exclusief te zien, startend vanaf vandaag.
Een positieve test bij de 3FM Awards
Alle winnaars met hun 3FM Award (bron: NPO 3FM)
Alle winnaars met hun 3FM Award (bron: NPO 3FM)
De 3FM Awards 2021 waren om meerdere redenen spannend. Niet alleen voor de genomineerde muzikanten, maar ook voor het publiek dat als onderdeel van een groot FieldLab testevenement aanwezig mocht zijn. En eigenlijk voor heel Nederland, dat (on)geduldig zit te wachten totdat ze de concert-, bioscoop- en theaterzalen weer mogen bezoeken… 
Het is even wennen als de uitzending begint. Een volgepakte zaal, mensen dicht op elkaar dansend, zingend en schreeuwend. Ook voor het publiek zelf en de muzikanten is het vreemd. Artiesten weten niet meer waar ze moeten staan, het publiek weet niet meer hoe ze moeten dansen en juichen. Maar het pakt positief uit: iedereen is als een kind zo blij. Voor velen was het misschien wel bijna twee jaar geleden dat ze optraden voor publiek of schouder-aan-schouder stonden te kijken naar hun favoriete bands.
Niet voor niets benadrukt de host een aantal keer dat het echt allemaal mag en zonder mondkapjes. Zodat kijkers niet denken dat het stiekem oude opnames zijn. Iedereen is getest en dit moeten de eerste kleine stapjes zijn naar het nieuwe normaal. Of eigenlijk naar gewoon normaal. 
Kippenvel
Wat moet het indrukwekkend zijn geweest om Chef’s Specials reuzeproductie met orkest live te aanschouwen. Of wat te denken van de onuitputtelijke energie van Son Mieux en Krezip? Kippenvel. De presentatoren kunnen maar net het publiek overstemmen, dat van enthousiasme voortdurend te horen is. Het zijn dan ook waarschijnlijk de enige 3FM Awards waarbij elke artiest met oprecht gejubel wordt ontvangen, gewoon omdat het zo ongelofelijk leuk is om daar weer te zijn. 
Ook als je niets met de bands hebt, de prijswinnaars of popmuziek in het algemeen is het een feest om er even ‘bij’ te zijn. Al is het voor een laatste steuntje in de rug op weg naar betere tijden. 
> Bekijk hier een compilatie van de hoogtepunten van de 3FM Awards met o.a. Chef Special, Krezip, Froukje en The Vices.
Muziekfeest zonder plein
Sterren Muziekfeest op de radio (bron: AVROTROS)
Sterren Muziekfeest op de radio (bron: AVROTROS)
Ook goed nieuws voor de liefhebber van Nederlandstalige muziek, die dan misschien wel net van het terras afkomt: aanstaande woensdag is er weer een privé-concert te volgen vanuit je luie stoel. Want iedere laatste woensdag van de maand is het Muziekfeest op de Radio te volgen via Sterren NL Radio én een speciale livestream (met beeld) op de website.
Geen afgeladen Ziggo Dome dit jaar, maar genieten van de beste Nederlandstalige live muziek vanuit je woonkamer. Vanuit vier verschillende theaters in het land treden iedere maand diverse artiesten op onder begeleiding van de Marcel Fisser Band. Van levenslied tot nederpop, en van ballads tot verrassende duetten. De schatkist van de Nederlandse muziek zit boordevol parels én onontdekte juwelen. Of je er van houdt of niet, als je je eraan overgeeft is het altijd heerlijk om even ongegeneerd mee te zingen. 
Komende woensdag de eer aan o.a. Thomas Berge, Wesly Bronkhorst, Romy Monteiro en Danny Froger. Zet de radio of speciale livestream (met beeld) aan, en tover jouw woonkamer om tot een klein privé-Muziekfeest! 
18.00 uur - 19.30 uur: Het voorprogramma, gepresenteerd door Jan Paparazzi en Chantal Hutten
19.30 uur - 22.30 uur: Het Muziekfeest op de Radio, gepresenteerd door Corné Klijn
> Woensdag 28 maart vanaf 19.30 uur op Sterren NL Radio óf via de livestream op www.nposterren.nl!
Komende week op NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien.
Kijk hier waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan hier.
➢ Gaming in Symphony | maandag 26 april, 20:30 uur
De muziek in dit concert, gegeven door het Danish National Symphony Orchestra, komt uit soundtracks van computerspellen als World of Warcraft, Halo en Bioshock.
➢ W. H. Gispen, Ontwerper - Ondernemer | maandag 26 april, 21:40 uur
Documentaire over industrieel ontwerper W.H. Gispen, bekend om zijn ranke meubels. Kenmerkend zijn daarbij de doorlopende buizenframes met weggewerkte bevestigingsmiddelen.
➢ Emilio Guzman: Kom dan! | dinsdag 27 april, 20:30 uur
Emilio gaat het helemaal anders doen. Na drie voorstellingen tegen populisme is de wereld alleen maar populistischer geworden. De boze mannen hebben gewonnen. En nu is Emilio zelf een boze man.
Help de nieuwsbrief groeien
Ken je mensen die een nieuwsbrief over de beste kunst- en cultuurprogramma’s van die week wel kunnen waarderen?
Stuur de nieuwsbrief aan hen door en laat onze lezersschare groeien!
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan hier.
Dat was hem weer. Tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.