Bekijk profielpagina

Vrolijke verhalen over vreemde hits + 5 andere culturele tips!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Ha cultuurliefhebber,
Applaudisseer je voor een performancekunstenaar? Die vraag houdt mij bezig terwijl ik naar het Amsterdamse theater Carré fiets. Ik ben onderweg naar No Intermission, een programma van tien performances dat is samengesteld door de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Bij een ‘normale’ theateravond zou ik als bezoeker klappen aan het einde. Maar wat is de etiquette bij performancekunst eigenlijk?
Abramović weet gelukkig raad: “Applaus is voor een performancekunstenaar het allerergste om te ontvangen”, zegt zij op het podium van Carré. Duidelijk. Klappen na afloop van een performance is dus not done want - anders dan bij theater - gaat het om het echte leven en echte emoties. Maar, gaat Abramović verder, "na bijna vijftig jaar vind ik het heerlijk om applaus te ontvangen.” Goed. Voor Abramović mag klappen dus wel.
Deze nieuwsbrief wordt afgetrapt door Babs Gons.
Verder zijn mijn tips voor deze week:
  1. Saint-Saens’ Egyptisch pianoconcert
  2. De wondere wereld van Dutch Design
  3. Voguen als tijdelijke ontsnapping
  4. Marin Alsop als vrouw op de bok: "Never say never to me”
  5. Vrolijke verhalen over vreemde hits
Tot slot heb ik nog een tip voor het themakanaal NPO 2 Extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rachel

Gastredacteur Babs Gons over Zoe Leonard
Babs Gons | © Les Adu
Babs Gons | © Les Adu
Babs Gons is een Amsterdamse schrijver / performer en staat bekend als ‘Koningin van de Spoken Word’. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2020 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Voor de NPO Cultuur nieuwsbrief bespreekt Babs een historisch moment in de geschiedenis van kunst en cultuur. Met vandaag: Zoe Leonard.
We fantaseren er allemaal regelmatig over, hoe we vertegenwoordigd willen worden. We willen presidenten, voorzitters, aanvoerders, leiders, volksvertegenwoordigers die zich in ons kunnen inleven. Die ons begrijpen, die snappen wat wij nodig hebben. Die ons zíen. Onze behoeften waarborgen, onze toekomst beschermen. 
De Amerikaanse kunstenaar, feminist en activist Zoe Leonard schreef in 1992 het gedicht I want a president waarin ze een hoop kwaliteiten schetst die ze graag terug wil zien in een machthebber. Leonard was geïnspireerd door bevriende dichter en activist Eileen Myles, die zich in datzelfde jaar beschikbaar stelde als onafhankelijk kandidaat tijdens de Amerikaanse presidentiele verkiezingen. Myles, die zich toentertijd nog identificeerde als vrouw en gay, vond dat kandidaten als George W. Bush en Bill Clinton te ver afstonden van de ervaringen van mensen die, zoals zijzelf, diep getroffen waren door armoede, door de aidsepidemie en andere zware uitdagingen die het leven voor velen herbergt. 
Toen het gedicht begin jaren 1990 werd gepubliceerd werd het, lang voordat de meeste mensen thuis internet hadden, veelvuldig gekopieerd en uitgedeeld. Ruim een decennium later, rond 2006, werd het gedicht afgedrukt op postkaarten, en weer tien jaar later werd het groot afgebeeld als een kunstinstallatie op straat in Manhattan, New York. En nu, dertig jaar later, is het gedicht nog steeds een betekenisvolle strijdkreet voor sociale gelijkheid. 
“I want a dyke for president. I want a person with AIDS for president and I want a fag for vice president and I want someone with no health insurance and I want someone who grew up in a place where the earth is so saturated with toxic waste that they didn’t have a choice about getting leukemia. I want a president that had an abortion at sixteen and I want a candidate who isn’t the lesser of two evils and I want a president who lost their last lover to AIDS, who still sees that in their eyes every time they lay down to rest, who held their lover in their arms and knew they were dying. I want a president with no air-conditioning, a president who has stood in line at the clinic, at the DMV, at the welfare office, and has been unemployed and laid off and sexually harassed and gaybashed and deported. I want someone who has spent the night in the tombs and had a cross burned on their lawn and survived rape. I want someone who has been in love and been hurt, who respects sex, who has made mistakes and learned from them. I want a Black woman for president. I want someone with bad teeth and an attitude, someone who has eaten that nasty hospital food, someone who crossdresses and has done drugs and been in therapy. I want someone who has committed civil disobedience. And I want to know why this isn’t possible. I want to know why we started learning somewhere down the line that a president is always a clown. Always a john and never a hooker. Always a boss and never a worker. Always a liar, always a thief, and never caught.”
(Zoe Leonard, 1992)
TIP #1 - Saint-Saens’ Egyptisch pianoconcert
Pianist Yang Yang Cai | © NTR
Pianist Yang Yang Cai | © NTR
Phion, het Orkest van Gelderland & Overijssel, neemt je mee naar het kleurrijke Frankrijk van de negentiende eeuw! Je hoort het exotische Vijfde Pianonconcert van de Franse componist Saint-Saëns, geschreven tijdens een van zijn vele vakanties in Egypte. Daarom hoor je Arabische motieven in het stuk.
Daarnaast speelt Phion Symfonie in d van César Franck. Het is de enige symfonie die hij componeerde en behoort samen met de Fantastique van Hector Berlioz tot de grootste van het negentiende-eeuwse Frankrijk. Van diezelfde Berlioz opent het concert met de flamboyante en grillige ouverture Le Corsaire. 
Op de piano hoor je Yang Yang Cai, één van de grote aanstormende pianotalenten in ons land. Niet voor niets is zij meervoudig prijswinnares op diverse YPF-concoursen en is ze al op vele nationale- en internationale podia te horen geweest.
Luister dit concert HIER (82 min)
TIP #2 - De wondere wereld van Dutch Design
De wereld van Dutch Design | © VPRO
De wereld van Dutch Design | © VPRO
Met als thema Get Set ging de Dutch Design Week vorige week in Eindhoven op zoek naar de juiste mentaliteit om veranderingen door te voeren. Want design gaat niet alleen over de esthetische en fysieke kant van design, maar ook over de impact, het maakproces, en de visie van ontwerpers op de toekomst.
Nadia Moussaid presenteert vanaf Collaboration O in Eindhoven een levendige talkshow waarin ze met ontwerpers praat over de toekomst van design. Biodesigner Bob Hendrikx spreekt met Nadia bijvoorbeeld over biodesign: hoe kunnen we de levende wereld in onze producten verwerken? Hij is onder meer bekend van de levende doodskist van schimmel en werkt aan een afvalbak die afval eet. Er is fingerfood dat geproduceerd is met menselijke mest.
➢ Kijk De wereld van Dutch Design HIER (51 min)
TIP #3 - Voguen als tijdelijke ontsnapping
Father Figure | © NTR
Father Figure | © NTR
Wat betekent het om jong, zwart en gay te zijn in de wereld waarin we nu leven? Guilliano (26) is de oprichter van The Kiki House of Angels, een voguedansgemeenschap in Rotterdam. De meeste leden zijn jonge, zwarte homoseksuele mannen die in het dagelijks leven te maken hebben met racisme en uitsluiting.
Deze indrukwekkende collagefilm vertelt hun verhalen door het combineren van observerende scènes met voguedans, grafische intermezzo’s en intieme interviews. Je ziet hoe Guilliano worstelt met de realiteit van het leven buiten zijn gemeenschap. Om te overleven moet hij bepaalde delen van zijn persoonlijkheid verbergen. Voguen biedt een tijdelijke ontsnapping.
➢ Kijk Father Figure HIER (25 min)
TIP #4 - Marin Alsop als vrouw op de bok: "Never say never to me"
Marin Alsop - Zeg Nooit Nooit | © NTR
Marin Alsop - Zeg Nooit Nooit | © NTR
Ze is een bron van inspiratie voor veel vrouwen in de wereld van de klassieke muziek: dirigent Marin Alsop. Als eerste vrouw leidt ze een toonaangevend Amerikaans symfonieorkest. Daar heeft ze keihard voor moeten vechten. Herhaaldelijk hoort ze dat er geen plaats is voor een vrouw op de bok.Toch bleef ze doorzetten: “Never say never to me.”
In de documentaire Marin Alsop - Zeg nooit nooit leer je haar strijdlustige karakter kennen. Wat mij - naast haar ongekende talent als musicus - opvalt is dat Alsop dankzij haar ongekende doorzettingsvermogen en inventiviteit niet alleen de weg vrijmaakt voor vrouwen in de klassieke muziek, maar ook voor mensen van kleur. Een voorvechter van gelijkheid.
➢ Kijk de docu over Marin Alsop HIER (59 min)
TIP #5 - Vrolijke verhalen over vreemde hits
Weird Hit Wonder  | © 3voor12 VPRO
Weird Hit Wonder | © 3voor12 VPRO
Ik ontdekte dit weekend de podcast Weird Hit Wonder. Het is een reeks vrolijke verhalen over vreemde hits. Liedjes die vast niemand in zijn Top 2000 lijstje zet, maar die destijds razend populair waren. Liedjes die voor een glimlach zorgden of juist voor grote irritatie, of allebei natuurlijk. Atze de Vrieze vertelt je de verhalen achter deze hits, waaronder Barbie Girl, Schnappi en De Kabouterdans.
Ik genoot bijvoorbeeld van ‘de irritantste aflevering’, de aflevering over het schoolvoorbeeld van non-muziek: de ringtone. Met schreeuwende reclames probeerden ringtone-verkopers ons zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen, en we lieten het met zijn allen gretig toe. Sterker nog: de ringtone Crazy Frog wist zelfs de grootste rockband van het moment van de troon te stoten.
➢ Luister deze podcast HIER of via je Podcast-app (35 min)
Tip voor vanavond!
Op het themakanaal NPO 2 Extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Wat zie je vanavond op NPO 2 extra?
Four Journeys | © EO
Four Journeys | © EO
IDFA Docu: Four Journeys
Vrijdag 4 november, 20.30 uur
Ruim dertig jaar geleden werd filmmaker Louis Hothothot geboren. Hij was het tweede kind van zijn ouders en vanwege het eenkindbeleid in China illegaal. Zijn vader moest zijn politieke carrière opgeven en kreeg voor Louis’ geboorte een boete van maar liefst drie jaarsalarissen. Louis groeide op met bijtende schuldgevoelens over zijn bestaan. Wat betekent dit voor zijn familie, voor hem, en voor zijn band met zijn ouders?
➢ Maar kun je niet wachten tot vanavond? Kijk de docu dan HIER op NPO Start (58 min)
Stuur mij door! 💌
Ken jij kunst -en cultuurliefhebbers? Deel deze nieuwsbrief of stuur ‘m door!
Volgende week ontvang je weer een nieuwe nieuwsbrief met de beste lees-, luister- en kijktips. Maar wil je in de tussentijd niets missen, volg @NPOCultuur dan op Instagram.
Heb je opmerkingen, vragen of wil je zelf iets tippen? Mail mij via rachel.pouwer@ntr.nl.
Tot volgende week!
Rachel
PS Liever alles over kunst en cultuur van de publieke omroep verzameld op één pagina? Ga dan naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.