Bekijk profielpagina

Vrouwelijke fotografen in Iran + Gesprekken die je niet wil missen

NPO Cultuur nieuwsbrief
Beste lezer,
Hoewel het internet in delen van Iran al dagen platligt, blijven we beelden zien van vrouwen die uit protest hun hoofddoek verbranden. Het is een krachtig beeld. Een beeld dat symbool staat voor de strijd van vrouwen voor vrijheid. Vrijheid om zelf te bepalen hoe je je lichaam en je haar bedekt.
Juist in deze strijd voor vrouwenrechten is het vrouwelijk perspectief onmisbaar. Maar de wereld van fotografie wordt in het land volledig gedomineerd door mannen. En fotografen hebben het in Iran überhaupt niet gemakkelijk, want beelden worden gecensureerd door het regime.
Toch is er een generatie jonge fotografen die de wereld een vrouwelijke kijk wil geven op het land. De camera is voor hen een middel om zich te bevrijden. Kijk daarover HIER de docu De Vrouwelijke Fotografen van Iran (AVROTROS). Daarin zie je hoe deze jonge fotografen weten te manoeuvreren langs - en soms over - de grenzen van de wet.
Deze nieuwsbrief start met een werk van gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast.
Daarnaast zijn mijn tips voor deze week:
  1. De magische, sprookjesachtige wereld van Mendelssohn
  2. Deze gesprekken wil je niet missen
  3. Fasten your seat belt
  4. Mona staat altijd aan de zijlijn
  5. Popjaar 1982: Iedereen verliefd op Duran Duran en Doe Maar 
Tot slot heb ik nog ik een tip voor het themakanaal NPO 2 Extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rachel

Gastredacteur Sarafina: Verloren vertalingen
Gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast | © Wouter le Duc
Gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast | © Wouter le Duc
Sarafina Paulina Bonita van Ast (die/diens) is een Rotterdamse schrijver en performance artist. Die werkt met taal, vertaling, gendercodes en racial bias. Sarafina’s poëzie en optredens zijn gecreëerd vanuit een intersectionele benadering, gericht op de ervaring van ‘the other’. Exclusief voor deze NPO Cultuur nieuwsbrief publiceert Sarafina voor het eerst diens gedichten in de Nederlandse taal.
Verloren vertalingen
Jou huid is de kleur diep blauw
maar troost biedt het niet
Ik heb tranen gelaten toen jij verdween
uit mijn ogen maar nooit uit mijn hart
Ik heb spierpijn op plekken waar ik nooit wist dat die bestonden
Ik krijg geen lucht
En elk jaar weer ben ik hier
op de zelfde plek
Als olie in water
Ik ben eenzaam
Zo eenzaam
En me hoofd doet zeer
zo een zeer van het denken en bevragen
Ik ben verloren in jouw stilte
Ik heb zoveel tranen gelaten
Het is alsof ik verdwijn
in het diepe water
Ik kan alleen maar ademhalen met moeite, met angst
Ik krijg geen lucht
En op kouden nachten en bitteren dagen
is er niemand die me vasthoudt zoals jij
Er is alleen maar stilte
En ik geef op
En ik verdrink
En ik verdwijn
Ik kan niet anders dan verdwijnen in de diepte
Verloren in jouw diepe kleur blauw
Maak me schoon van het verleden
*Verloren Vertalingen maakt onderdeel uit van een lopend onderzoek dat de positie van Artificial Intelligence “as the other” bestudeerd. 
TIP #1 - De magische, sprookjesachtige wereld van Mendelssohn
© AVROTROS
© AVROTROS
Een midzomernacht, feeën in een fonkelend bos, betoverende liefde … Je hoort het allemaal in A Midsummer Night’s Dream van de Duitse componist Felix Mendelssohn, gebaseerd op Shakespeares gelijknamige toneelstuk. Mendelssohn weet de fantasiebeelden perfect in muziek te vangen. Je beleeft echt even een magische, sprookjesachtige zomeravond.
Het stuk begint met mysterieuze en springerige strijkersnoten, die al gelijk het beeld oproepen van het magische bos. Later wordt de muziek wat rauwer en klinken er plotseling grote toonsprongen, gevolgd door het bekendste deel: de Bruiloftsmars. Die ken jij ook want het stuk is tot op de dag van vandaag op bruiloften te horen. Vervolgens komt het meest zomerse deel: de Nocturne (een compositie geïnspireerd op de sfeer van de nacht). De lyrische hoornsolo die het stuk opent verwijst naar de geliefden uit het toneelstuk. En het is ook niet moeilijk om bij het horen van de warme strijkersmelodieën te voelen hoe zij in slaap worden getoverd in de warme midzomernacht.
➢ Luister HIER naar A Midsummer Night’s Dream (45 min.), uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie
TIP #2 - Deze gesprekken wil je niet missen
Daniël Kolf en Jacob Derwig | © HUMAN
Daniël Kolf en Jacob Derwig | © HUMAN
Wat maakt de een mee, wat een ander niet meemaakt op het gebied van inclusiviteit? En wat doet dat met de ander? In Over Kleur Gesproken wisselen witte makers en makers van kleur uit de televisie- en filmindustrie met elkaar van gedachten. De gesprekken gaan expliciet over kleur en representatie. Samen proberen ze te ontdekken hoe ze de disbalans kunnen veranderen.
Deze videoserie is geïnspireerd op de bekende YouTube-serie Uncomfortable Conversations with a Black Man van Emmanuel Acho, die zwarte en witte Amerikanen met elkaar in dialoog laat gaan over discriminatie en racisme.
Heel bijzonder vind ik DEZE aflevering met acteurs Jacob Derwig (De verschrikkelijke jaren tachtig, Klem) en Daniël Kolf (De Libi, Follow the Soa). Het is een rustig, respectvol gesprek over wat de acteurs zien en meemaken en over hoe structurele veranderingen kunnen worden bewerkstelligd. Het is een korte aflevering van slechts 15 minuten maar ik had met gemak een uur naar deze conversatie kunnen luisteren.
➢ Kijk Over Kleur Gesproken (HUMAN) HIER (15 min.)
TIP #3 - Fasten your seat belt
Kasper van der Laan | © BNNVARA
Kasper van der Laan | © BNNVARA
Waarom zijn de dingen zoals ze zijn en doen we de dingen zoals we ze doen? En hoe komen we verder? Winnaar publieksprijs Leids Cabaret Festival Kasper van der Laan legt het je graag uit in zijn bejubelde (★★★★★ van NRC) debuutvoorstelling 1 Kilo.
Fasten your seat belt want dit is een absurde en volledig onvoorspelbare maar ongekend grappige voorstelling. Kasper neemt je helemaal mee in zijn unieke kijk op onze wereld. Dat is verfrissend maar ook heel ontwapenend.
➢ Kijk de voorstelling 1 Kilo (BNNVARA) HIER (81 min.)
TIP #4 - Mona staat altijd aan de zijlijn
Kom Hier Dat Ik U Kus | © NTR
Kom Hier Dat Ik U Kus | © NTR
‘Wat ik denk: ook dat wat je niet bent, bepaalt je, zoals datgene wat je bent kwijtgeraakt’. Deze passage uit het boek Kom Hier Dat Ik U Kus van de Vlaamse Griet Op de Beeck is mij altijd bijgebleven. Het is een indringend en hartverscheurend portret van Mona. Ze staat haar hele leven aan de zijlijn, geconditioneerd om zichzelf weg te cijferen en het anderen naar de zin te maken. Tot het echt niet langer kan.
Als gelaagd en getailleerd portret van Mona doet de verfilming niet onder voor het boek. Regisseurs Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden hebben samengewerkt met een Vlaamse topcast, waarbij vooral het spel van Tanya Zabarylo opvalt. Met spaarzame, voorzichtige blikken en zinnen geeft ze het personage van Mona oneindig veel diepte. Je blijft ademloos kijken.
➢ Kijk Kom Hier Dat Ik U Kus (NTR) HIER (98 min.)
TIP #5 - Iedereen verliefd op Duran Duran en Doe Maar
Duran Duran | © ANP
Duran Duran | © ANP
Ik neem je mee naar 1982. We staan voor de bioscoop in de rij voor de speelfilm E.T. (the Extra-Terrestrial). We juichen want Ajax wordt voor de twintigste keer landskampioen. We zijn benieuwd naar het kersverse eerste kabinet-Lubbers. En we verwonderen ons als de eerste CD op de markt komt.
En wat staat er dan op die CD’s? Het is het jaar van die hotte boys van Duran Duran, we zingen mee met de wereldhit Don’t You Want Me van The Human League en we vallen massaal voor de prachtige stem van Lori Spee. Tegelijkertijd gaat 1982 vooral de boeken in als het jaar van de reggae, maar ook als dat van de Nederlandstalige popmuziek. De jongens van Doe Maar worden namelijk massaal in de armen worden gesloten door - onder andere - Doris Day.
In het muziekprogramma Blokhuis Extra neemt Leo Blokhuis je kriskras door de popmuziek uit het jaar 1982.
Kijk Blokhuis Extra over 1982 (NTR) HIER (91 min.)
Weekendtip voor NPO 2 Extra
Op het themakanaal NPO 2 Extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Wat kun je vanavond op NPO 2 extra zien?
Teddy Pendergrass: If You Don't Know Me | ©
Teddy Pendergrass: If You Don't Know Me | ©
Teddy Pendergrass: If You Don’t Know Me 
Vrijdag 30 september, 20.30 uur
Teddy Pendergrass is één van de succesvolste R&B zangers aller tijden. Hij ontvangt al aan het einde van de jaren zeventig platina in de Verenigde Staten en brengt vervolgens keer op keer gouden albums uit, met hits als Don’t leave me this way en If You Don’t Know Me By Now.
Benieuwd naar Pendergrass? Kijk vanavond om 20.30 uur op NPO 2 Extra naar de docu If You Don’t Know Me, met als ondertitel: The rise, fall and resurrection of soul’s sexiest superstar.
Stuur mij door! 💌
Wie houdt ook van kunst en cultuur in je omgeving? Deel deze nieuwsbrief of stuur ‘m door!
Volgende week ontvang je weer een nieuwe nieuwsbrief met de beste lees-, luister- en kijktips. Maar wil je in de tussentijd niets missen, volg @NPOCultuur dan op Instagram.
Heb je opmerkingen, vragen of wil je zelf iets tippen? Mail mij via rachel.pouwer@ntr.nl.
Tot volgende week!
Rachel
PS Liever alles over kunst en cultuur van de publieke omroep verzameld op één pagina? Ga dan naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.