Bekijk profielpagina

Waan je even in Wenen + Tijl Beckand op de bok?!

NPO Cultuur nieuwsbrief
We mogen weer! Nu de culturele sector haar deuren weer heeft mogen openen, kijken we reikhalzend uit naar mooie theater- en dansvoorstellingen, concerten en tentoonstellingen. En ondertussen brengt de NPO de magie van de museum- en theaterzaal bij je thuis. Bijvoorbeeld met de themaweek Booster Klassiek (maandag 31 januari tot en met vrijdag 4 februari) van NPO Radio 4, waarbij dagelijks live optredens vanuit verschillende concertzalen te horen zijn en verschillende Nederlandse musici en ensembles in de schijnwerpers staan. De line-up van Booster Klassiek kun je HIER vinden.
En verder in deze NPO Cultuur nieuwsbrief:
  1. Waan je even in Wenen!
  2. Rembrandt nog altijd mateloos populair
  3. Verstilling en reflectie met Spiegel im Spiegel
  4. De Negende van Beethoven met Tijl Beckand op de bok?! 
  5. De NPO 2 extra programmatips voor komende week
Maar deze week beginnen we met een primeur: exclusief voor deze nieuwsbrief publiceert Sarafina Paulina Bonita van Ast voor het eerst diens gedichten in de Nederlandse taal.
Veel plezier!

Gastredacteur Sarafina
Gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast  | © Wouter le Duc
Gastredacteur Sarafina Paulina Bonita van Ast | © Wouter le Duc
Sarafina Paulina Bonita van Ast (die/diens) is een Rotterdamse schrijver en performance artist. Die werkt met taal, vertaling, gendercodes en racial bias. Sarafina’s poëzie en optredens zijn gecreëerd vanuit een intersectionele benadering, gericht op de ervaring van ‘the other’. Exclusief voor de NPO Cultuur nieuwsbrief publiceert Sarafina voor het eerst diens gedichten in de Nederlandse taal.
Verloren vertalingen
Haal jij adem zoals ik adem haal
In en uit
Vanuit je borst of buik
Misschien met je huid
Als jij jouw ogen sluit
Beweeg jij zoals ik beweeg
Op en neer, links en rechts
Kris, kras kruis
Of hoor jij alleen maar geruis
Ik weet niet waar ik moet beginnen
Ik zou je zoveel willen vragen
Werd er voor je gezorgd waar jij verbleef
Is er iemand om je heen die om je geeft
Die ziet dat wat er in jou zit 
leeft
Je was de creatie van hun verloren verlangen
Ongewild onkruid
Zichtbaar door 
je huid
Een hond die hoorde te reageren op een fluit
Maar als jij je ogen sluit
Zie jij een toekomst die mijn heden is
Ik voel het verdriet dat jij dit allemaal mist
in mijn huid, botten en organen
Jij, de creatie van 
verloren 
verlangens
Ik, die jou dankbaar ben
Dankbaar voor jouw huid, botten en organen
Gemaakt van alles wat ik niet ben
toch zijn we hetzelfde
En terwijl zij jouw onderdelen vervangen
kan ik alleen maar verlangen
verlangen 
naar 
onze eerste ontmoeting
onze eerste aanraking
van huid, 
botten en organen
*Verloren Vertalingen maakt onderdeel uit van een lopend onderzoek dat de positie van Artificial Intellegence “ as the other” bestudeert.
Waan je even in Wenen!
Animato Kwartet | © AVROTROS Klassiek
Animato Kwartet | © AVROTROS Klassiek
Vanwege de coronamaatregelen gingen de concerten de afgelopen tijd niet door. Maar er werd wel muziek gemaakt! En daar kun je nu de vruchten van plukken door te genieten van prachtige concertregistraties. Opvallend vonden wij het Vrijdagconcert (AVROTROS) van 21 januari 2022, met stukken van onder andere Schubert, Van Beethoven, Mozart, Haydn en Strauss.
Waarom luisteren?
  • Frisse wind. In dit programma hoor je drie voormalige deelnemers aan het talenttraject ‘Klassiek presenteert!’: de jonge pianist Nikola Meeuwsen, cellist Anton Spronk en het Animato strijkkwartet, begeleid door het Nederlands Kamerorkest. De deelnemers wisselen elkaar af en vullen elkaar op een onverwachte manier aan!
  • Waan je even in Wenen. In dit concert staat de stad Wenen centraal. Vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw ontwikkelde Wenen zich tot de stad waar het op muziekgebied allemaal gebeurde. Dat had een grote aantrekkingskracht op musici en componisten. Een aantal van die in Wenen gecomponeerde meesterwerken komen voorbij.
  • Voetjes van de vloer. Natuurlijk ontbreekt de Weense wals niet in dit Weense Vrijdagconcert. Maar de musici stoppen het wel in het moderne jasje van de Tsjechische componist Erwin Schulhoff, die als tiener een aantal jaren in Wenen studeerde. Het is moeilijk om stil te blijven zitten dus de voetjes gaan gegarandeerd van de vloer.
> Luister Vrijdagconcert (AVROTROS) van HIER (76 min).
Rembrandt nog altijd mateloos populair
Lisa Wiersma voor haar kopie van De Nachtwacht | © Jean-Pierre Jans
Lisa Wiersma voor haar kopie van De Nachtwacht | © Jean-Pierre Jans
Rembrandt van Rijn. Je zou soms bijna vergeten hoe de schilder uit de zeventiende eeuw van achteren heet, want alleen zijn voornaam is al voldoende om te weten over wie we het hebben. Als de beroemdste Hollandse meester maakte Rembrandt een onuitwisbare indruk op de Nederlandse kunstgeschiedenis. En ook in 2022 is zijn werk nog steeds mateloos populair. Dat blijkt maar weer uit het feit dat deze week twee tv-programma’s rondom Rembrandt zijn gestart.
Zo begon het vijfde seizoen van Het Geheim van de Meester, waarin experts een reconstructie maken van De Nachtwacht. Rembrandt deed twee jaar over het schilderen van dit werk, maar schilder en kunsthistoricus Lisa Wiersma krijgt zes maanden de tijd om de klus te klaren. In drie afleveringen zien we de verschillende aspecten van het maken van dit meesterwerk: het plannen, het opspannen van het doek, het aanbrengen van de grondlaag, het aanbrengen van de compositie, het schilderen van het goudborduursel en Rembrandts licht-donkercontrasten en kleurschakeringen. Kortom: door deze uitgebreide reconstructie van De Nachtwacht kom je echt een stukje dichter bij Rembrandt en zijn manier van werken.
Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits noemt het ‘een kolossale uitdaging,’ dus onze redactie is benieuwd of het Wiersma lukt om dit enorme meesterwerk in zo'n korte tijd na te maken.
> Het geheim van de Meester (AVROTROS) is t/m 15 maart elke dinsdag om 20.25 uur te zien op NPO 2. Kijk de eerste aflevering HIER (42 min).
Annechien Steenhuizen voor de portretten van Marten en Oopjen | © Remon Rijper
Annechien Steenhuizen voor de portretten van Marten en Oopjen | © Remon Rijper
Eveneens begon deze week het kersvers seizoen van Project Rembrandt, een talentenjacht voor kunstenaars. Iedere aflevering voeren de amateurschilders opdrachten uit in de geest van Rembrandt en andere grote meesters. Daarbij is het niet de bedoeling te kopiëren of imiteren. De schilders worden juist uitgedaagd om hun werk erdoor te laten inspireren en zo een eigen stijl te ontwikkelen. Als kijker kom je door de uitzendingen dus meer te weten over kunst(geschiedenis) maar je ziet ook hoe het werk van oude meesters als Rembrandt invloed heeft op de kunst van schilders van nu.
> Project Rembrandt (NTR) is t/m 13 maart elke zondag om 20.25 uur te zien bij op NPO 1.Kijk de eerste aflevering HIER (52 min).
Verstilling en reflectie met Spiegel im Spiegel
Pianist Ralph van Raat | © Simon van Boxtel
Pianist Ralph van Raat | © Simon van Boxtel
Spiegel im Spiegel is misschien wel het bekendste hedendaagse muziekstuk. En dat is extra bijzonder omdat het maar uit drie tere pianotonen en een reeks gevoelige vioolklanken bestaat. Meer had Arvo Pärt niet nodig.
De componist schreef het werk in 1978, het jaar waarin de Estse componist een minimalistische, diepzinnige en geheel eigen stijl ontwikkelde waarmee hij wereldberoemd is geworden. Het is een stijl die met heel weinig middelen alles zegt. Zo bestaat Spiegel im Spiegel slechts uit één melodie, die stapsgewijs beweegt, plus een partij die alleen maar een drieklank speelt - een samenklank van drie tonen. Het heeft echt een meditatief karakter.
Pärt liet zich inspireren door Dmitri Sjostakovitsj en Johann Sebastian Bach. Het werk van deze drie componisten is verenigd in een prachtig programma van de Nederlandse Ralph van Raat. Het geeft een verrassend effect, zelfs voor de doorgewinterde Pärt-kenner. Van Raat en de Amerikaanse violiste Tai Murray brengen de werken met verve. Ze sluiten het concert af met een prachtige uitvoering van Spiegel im Spiegel.
> Beluister het Avondconcert (NTR) van Ralph van Raat HIER (98 min).
De Negende van Beethoven met Tijl Beckand op de bok?!
Tijl en de Negende van Beethoven  | © AVROTROS
Tijl en de Negende van Beethoven | © AVROTROS
Tijl Beckand is 14 jaar oud wanneer hij voor het eerst een stukje van de Negende van Beethoven hoort. Vanaf dat moment zit de ‘Negende’ in zijn DNA en ontstaat een levenslange droom; de Negende dirigeren! En precies die droom is uitgekomen in het tv-programma Tijl en de Negende van Beethoven.
In de 6-delige reeks vertelt Tijl Beckand alles over zijn persoonlijke fascinatie, reist hij langs verwachte én onverwachte plekken om het verhaal van Beethoven en de Negende Symfonie op kenmerkende wijze te vertellen. Bijna drie jaar ging hij in training bij dirigent Jules van Hessen en in concertzaal Amare leidt hij uiteindelijk het Residentie Orkest vanaf de bok tijdens hun uitvoering van de Negende van Beethoven
De registratie van dat concert werd op 23 januari uitgezonden in de laatste aflevering van Tijl en de Negende van Beethoven. ‘U doet het uitstekend’ roept een van de bezoekers na het tweede deel door de zaal. En ook onze redactie was onder de indruk van het stuk.
Veel luisterplezier!
> Kijk het concert van Tijl en de Negende van Beethoven (AVROTROS) HIER (80 min).
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Janine Jansen & Friends | © AVROTROS
Janine Jansen & Friends | © AVROTROS
➢ Opera: Don Giovanni | Zaterdag 29 januari, 12.00 uur
Opera van Mozart. Holland Opera i.s.m. de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v. Johannes Leertouwer. Met o.a. Martijn Cornet, Rick Zwart en Donna Anna. Don Giovanni is een enorme verleider, duizenden vrouwen heeft hij op zijn beroemde lijst staan. Nooit is hij gehinderd door zijn geweten. Tot hij op een avond een moord pleegt …
➢ Janine Jansen & Friends: Van Bree, Mendelssohn en Dvorak | Zaterdag 30 januari, 12.00 uur
Het openingsconcert van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht 2019. Met Janine Jansen, Ludvig Gudim, Johan Dalene en Sonoko Miriam Welde (viool), Amihai Grosz en Eivind Holtsmark Ringstad (altviool) en Jens Peter Maintz en Alexander Warenberg (cello).
➢ The Art of Museums: Rijksmuseum, Amsterdam | Maandag 31 januari, 20.30 uur
Fotograaf Erwin Olaf bekijkt in het Rijksmuseum te Amsterdam o.a. de werken De Nachtwacht van Rembrandt, Brieflezende vrouw in het blauw van Vermeer en De bedreigde zwaan van Jan Asselijn.
➢ Docu: The Feminister | Donderdag 3 febuari, 18.35 uur
Bijzonder portret van Margot Wallström, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, die vooral bekendstaat om haar feministische beleid en empathische inborst. In een wereld die nog grotendeels geregeerd wordt door mannen, probeert Wallström het tij te keren door ‘feministisch buitenlandbeleid’ te voeren. Waar ze kan, zet ze vrouwenrechten op de agenda. De filmmakers volgen haar vier jaar lang.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer maakt haar populaire Kunstvlog | © NTR
Rachel Pouwer maakt haar populaire Kunstvlog | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.