Bekijk profielpagina

Waar zijn die gestolen schilderijen? + 5 andere culturele tips!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Ha cultuurliefhebber,
Als ik één instrument graag had willen leren bespelen dan is het wel de cello. Het instrument geeft zo'n wonderlijk warm, melancholisch, menselijk geluid. Het kan zo hoog als de hoogste vrouwenstem en zo laag als de laagste mannenstem. Heerlijk!
Deze week geniet ik dan ook van de concerten van de Cello Biënnale in Amsterdam, het grootste, internationale muziekfestival rondom - je raadt het al - de cello. Luister bijvoorbeeld HIER eens naar het Polish Cello Quartet met cellostukken uit Latijns-Amerika, gevolgd door een programma van de wereldberoemde 12 cellisten van de Berliner Philharmoniker. En misschien is het voor mij intussen wel tijd geworden om een cello aan te schaffen en les te nemen! ;)
Deze week zijn dit mijn tips:
  1. Heerlijke opera- en balletmuziek
  2. Onweerstaanbare, energieke coming of age-film Shabu
  3. Het uur dat het beste en het slechtste naar boven brengt
  4. Kom naar de visuele afterparty van ADE!
  5. Waar zijn die gestolen schilderijen?
Tot slot heb ik nog ik een tip voor het themakanaal NPO 2 Extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!
Rachel

TIP #1 - Heerlijke opera- en balletmuziek
Mezzosopraan Maria Warenberg  | © AVROTROS
Mezzosopraan Maria Warenberg | © AVROTROS
In dit concert vanuit het Concertgebouw in Amsterdam hoor je countertenor Gerben van der Werf en mezzosopraan Maria Warenberg in geliefde aria’s van Rossini, Händel, Mozart en Offenbach. Het Radio Filharmonisch orkest speelt daarna delen uit Tsjaikovski’s wereldberoemde ballet Doornroosje.
➢ Luister dit concert HIER (51 min)
TIP #2 - Onweerstaanbare, energieke coming of age-film
Shabu | © HUMAN
Shabu | © HUMAN
Eerlijk is eerlijk: Shabu is eigenlijk bedoeld voor een jong publiek. Maar ik verzeker je dat ook jij gaat genieten van deze documentaire van Shamira Raphaëla, die niet voor niets onlangs werd bekroond met een Gouden Kalf.
Deze onweerstaanbare, energieke coming of age-film gaat over tieners die een klein feestje maken van hun leven in en rond De Peperklip, een Rotterdams wooncomplex met een slecht imago. Hoofdpersoon Shabu is de oogappel van zijn oma, totdat hij tijdens een joyride haar auto total loss rijdt. Lukt het hem zijn familie, en vooral oma, weer trots te maken?
➢ Kijk Shabu HIER (75 min)
TIP #3 - Het uur dat het beste en het slechtste naar boven brengt
Het Gouden Uur | © AVROTROS
Het Gouden Uur | © AVROTROS
Het eerste uur na een terroristische aanslag is cruciaal. Het uur waarin paniek en angst overweldigend zijn en het gevaar voor een tweede aanslag het grootst is. Het uur dat het beste en het slechtste in mensen naar boven brengt. Dit allesbepalende uur van leven of dood vormt de basis van de nieuwe, spannende thrillerserie Het Gouden Uur. Ik kon gewoon niet stoppen met kijken, zo spannend!
Hoofdrolspeler Nasrdin Dchar speelt Mardik, een gedreven rechercheur van Afghaanse afkomst, die wordt gewantrouwd door een AIVD-medewerker nadat zij iets over zijn verleden ontdekt. Op een avond ontvangt Mardik een verontrustend sms’je waaruit blijkt dat zijn jeugdvriend Faysal naar Nederland is gekomen. Als er de volgende dag een terroristische aanslag wordt gepleegd, verdenkt Mardik direct Faysal en gaat op onderzoek uit, met drastische gevolgen …
➢ Kijk Het Gouden Uur HIER (50 min. per aflevering)
TIP #4 - Kom naar de visuele afterparty van ADE!
Amsterdam Dance Event 2022: Children of the Night | © NTR
Amsterdam Dance Event 2022: Children of the Night | © NTR
Wie zijn de dj’s van dit moment? Wat is ná corona de staat van het nachtleven en hoe divers is de programmering van het Amsterdam Dance Event? Presentatoren Vera Siemons en Justin Verkijk geven je in het programma Amsterdam Dance Event 2022: Children of the Night antwoord op deze vragen.
Het is een vrolijke en dynamische uitzending over ADE, ‘s werelds grootste event op het gebied van elektronische muziek. Met - hoe kan het ook anders - heel veel aandacht voor muziek en dj’s (denk aan: Metropole Orkest met Suzanne Ciani, Meetsysteem en Eric Prydz). Maar je ziet ook de nachtburgermeester van Amsterdam en mini reportages over bijvoorbeeld dj’s Young Marco en De Schuurman. Ook de moeite waard als je niets van elektronische muziek weet!
➢ Kijk Amsterdam Dance Event 2022: Children of the Night HIER (43 min.)
TIP #5 - Waar zijn die gestolen schilderijen?
Crop Jopie Huisman – Zelfportret 1978
Crop Jopie Huisman – Zelfportret 1978
In 1984 worden drie schilderijen gestolen van de Friese schilder Jopie Huisman. Ze verdwenen uit galerie ‘t Weefhuis in Nuenen waar Huisman exposeerde, gelijk met een tentoonstelling van werk van Vincent van Gogh. Er gaan verhalen dat Huisman voorafgaand aan de tentoonstelling zou zijn gewaarschuwd. Maar toch wilde hij de expositie ontzettend graag door laten gaan. Misschien wel té graag.
De drie schilderijen zijn nooit meer teruggevonden. Voor Huisman was het alsof hij drie van zijn kinderen verloor. Podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp gaan op zoek naar de werken in de podcast De gestolen schilderijen van Jopie Huisman. Lukt het hen de gestolen werken op te sporen? 
➢ Luister de podcast HIER of via je favoriete podcast-app (52 min)
Tip voor vanavond!
Op het themakanaal NPO 2 Extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Wat kun je vanavond op NPO 2 extra zien?
Amy Winehouse: Live at Porchester Hall | © NTR
Amy Winehouse: Live at Porchester Hall | © NTR
Amy Winehouse: Live at Porchester Hall
Zaterdag 29 oktober, 00.30 uur
In 2011 overleed de Britse jazz- en zoulzangeres Amy Winehouse op 27-jarige leeftijd. Nu staan we weer even stil bij haar stormachtig verlopen en veel te vroeg afgebroken muzikale carrière met een concert opgenomen in de prestigieuze Porchester Hall in Londen.
Winehouseheeft dan net een Brit Award voor beste Britse zangeres gewonnen en met haar band speelt ze de nodige songs van haar twee platen Frank en Back To Black. Verwacht tijdens dit concert onder meer Rehab, Take The Box, Valerie en You Know I’m No Good.
Stuur mij door! 💌
Ken jij kunst -en cultuurliefhebbers? Deel deze nieuwsbrief!
Volgende week ontvang je weer een nieuwe nieuwsbrief met de beste lees-, luister- en kijktips. Maar wil je in de tussentijd niets missen, volg @NPOCultuur dan op Instagram.
Heb je opmerkingen, vragen of wil je zelf iets tippen? Mail mij via rachel.pouwer@ntr.nl.
Tot volgende week!
Rachel
PS Liever alles over kunst en cultuur van de publieke omroep verzameld op één pagina? Ga dan naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.