Bekijk profielpagina

Wat is jouw favoriete buitenkunstwerk? + Mozart en Prince!

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Wat is jouw favoriete buitenkunstwerk? Ook deze zomer zoekt NPO Radio 4 weer naar het de mooiste kunstwerken in de openbare ruimte. Want Nederland staat echt vol met prachtige beelden, muurschilderingen, rotondekunstwerken en landschapskunst in allerlei soorten en maten. Oud en nieuw. Traditioneel en modern. Figuratief en abstract.
Welk kunstwerk raakt jou het meest? Maak een foto en stuur hem HIER naar NPO Radio 4!
En verder in deze nieuwsbrief:
 1. Mozarts ontzagwekkende Requiem
 2. North Sea Jazz, het kan weer!
 3. Heerlijke cabaretvoorstelling: De paardenpoetser
 4. Vermakelijk (zelf)portret van salsaster Rubén Blades
 5. Prince & The Revolution Live 
Onderaan deze nieuwsbrief vind je nog een aantal kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Mozarts ontzagwekkende Requiem
Benjamin Goodson | © AVROTROS
Benjamin Goodson | © AVROTROS
Het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart is omgeven door mysteries. Er was een geheimzinnige opdrachtgever die anoniem wilde blijven. En Mozart overleed terwijl hij nog volop bezig was met zijn dodenmismuziek, die dus onvoltooid achter bleef.
Dirigent Benjamin Goodson, het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest laten je het Requiem beleven in dit concert. Goodson noemt het koor ‘een juweel’. ‘Het blijft fascinerend om een groep mensen te verenigen en te laten spreken als één instrument.’
In dit concert hoor je ook het koorwerk Dixit Dominus van Händel.
➢ Luister dit Avondconcert (AVROTROS) HIER (50 min.)
North Sea Jazz, het kan weer!
North Sea Jazz | © NTR
North Sea Jazz | © NTR
De eerste editie van het North Sea Jazz Festival vond in 1976 plaats in Den Haag voor zo’n negenduizend bezoekers. Inmiddels heeft het festival zich ontwikkeld tot een enorm internationaal evenement met vijftien podia, dertienhonderd musici en een bezoekersaantal van rond de vijfenzeventigduizend. Dit weekend vond North Sea Jazz weer als vanouds plaats en jij kunt nagenieten van de hoogtepunten!
Maar er is meer dan alleen muziek. Presentator Winfried Baijens blikt imet speciale gasten en artiesten terug op eerdere edities van het festival. Andrew Makkinga en Samantha Coleridge doen verslag vanaf het festivalterrein. En natuurlijk zitten de uitzendingen bomvol concerten, reportages, interviews en backstage-impressies.
Op het festival zie je o.a optredens van Gregory Porter, Lady Blackbird, Ibrahim Maalouf, Lianne la Havas, Alicia Keys en artist in residence Herbie Hancock.
➢ Alle afleveringen (NTR) kijk je HIER.
Heerlijke cabaretvoorstelling: De paardenpoetser
De paardenpoetser | © BNNVARA
De paardenpoetser | © BNNVARA
Lebbis (Hans Sibbel): de man van scherpzinnige ideeën en tomeloze kracht! Met het klimmen der jaren zijn niet alleen zijn inzicht en wijsheid toegenomen maar ook zijn bewijsdrang en energie. Dat levert een heerlijke cabaretvoorstelling op!
Lebbis heeft duidelijk de noodzaak hetgeen hem bezighoudt voelbaar te maken op het toneel. En daarbij laat hij zich niet stoppen. Uit zijn ononderbroken reeksen van gedachten, associaties, bespiegelingen en overpeinzingen blijkt steeds zijn verwondering over de wereld.
➢ Kijk de voorstelling De paardenpoetser (BNNVARA) HIER (60 min.)
Vermakelijk (zelf)portret van salsaster Rubén Blades
Rubén Blades Is Not My Name | © VPRO
Rubén Blades Is Not My Name | © VPRO
De docu Rubén Blades Is Not My Name is een vermakelijk (zelf)portret van Latijns-Amerikaans icoon Rubén Blades: salsaster, begenadigde vertolker van Latijns-Amerikaanse muziek, activist en politicus.
Waarom kijken?
 • Internationale salsa-revolutie. In de documentaire volg je het leven van Blades. Hij stond in de jaren 70 centraal in de New Yorkse Salsa-revolutie. Zijn maatschappelijk geladen teksten en explosieve ritmes brachten salsamuziek naar een internationaal publiek. De docu schets hoe o.a. Blanes de New Yorkse “salsa-revolutie” (een Latijns-Amerikaanse muziekbeweging) tot stand brengt.
 • Muzikaal feestje. Deze docu viert de salsamuziek. Onder andere met bijdragen van andere sleutelfiguren van de Latin-muziekscene, zoals Gilberto Santa Rosa, Paul Simon, Junot Diaz en Sting.
 • Topdocu. Rubén Blades Is Not My Name werd geselecteerd als de Panamese inzending voor de beste niet-Engelstalige film bij de 91e editie van de Academy Awards.
➢ Kijk Rubén Blades Is Not My Name (VPRO) HIER (80 min.)
Prince & The Revolution Live
Prince & The Revolution Live in Syracuse 1985 | © NTR
Prince & The Revolution Live in Syracuse 1985 | © NTR
Prince-fan of niet, het maakt niet uit want deze legendarische liveregistratie van Prince in de Carrier Dome in Syracuse tijdens de Purple Rain tour in 1985 wil je niet missen!
Voor een publiek van meer dan 50.000 mensen brengt de zanger zijn grootste hits, waaronder Let’s Go Crazy, 1999, Little Red Corvette, I Would Die 4 U, When Doves Cry en The Beautiful Ones.
➢ Bekijk Prince & The Revolution Live in Syracuse 1985 (NTR) HIER (112 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Pearl - Scapino Ballet | © NTR
Pearl - Scapino Ballet | © NTR
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ AVROTROS Klassiek presenteert… Yang Yang Cai | zaterdag 16 juli, 17.05 uur
Pianiste Yang Yang Cai: 22 jaar is ze en één van de grootste pianotalenten van Nederland. In dit programma neemt ze haar debuut-cd op en is daarmee de nieuwste deelnemer aan het talenttraject dat jonge musici een flinke boost geeft bij de start van hun carrière.
➢ North Sea Jazz napret | zaterdag 16 juli, 23.00 uur
Misschien was je erbij, misschien ook niet, maar de hoogtepunten en registraties van optredens tijdens het afgelopen North Sea Jazz Festival kijk je rustig nog eens terug op de bank!
➢ Pearl - Scapino Ballet | zondag 17 juli, 21:55 uur
Topdans, prachtige kostuums en meeslepende muziek van o.a. Vivaldi. Het barokspektakel Pearl is een van de succesvolste voorstellingen van Scapino Ballet Rotterdam. Sensualiteit, pracht en praal, maar óók decadentie en intriges komen tot leven in de wervelende choreografie van Ed Wubbe. Zo groots en theatraal als Pearl is geënsceneerd, zo menselijk is het drama.
➢ The Freddie Mercury Tribute Concert Documentary | dinsdag 19 juli, 20.15 uur
Documentaire over en concertregistratie van het legendarische Freddie Mercury Tribute Concert, dat gegeven werd in Londen in 1992.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlogs! Deze week staat helemaal in het teken van Mata Hari en Leeuwarden.
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.