Bekijk profielpagina

Wel of geen Songfestival? + Overtuigende ode aan Leonard Cohen

NPO Cultuur nieuwsbrief
Wel of geen aandacht voor het Songfestival?
Dat was de vraag deze week in onze redactie. Komende week is het zover en voor sommigen is dat de hemel op aarde, voor anderen voelt het meer als de hel. Daarom hebben we gekozen voor een nieuwsbrief in 2 delen! Zodat je indien nodig, op tijd kan stoppen met lezen. In dat geval gaat de nieuwsbrief over:
  1. Een jonge vertolker van de oude Leonard Cohen.
  2. Twee energieke actrices met een hedendaags antwoord op het oude Tsjechov-stuk Zwanenzang.
  3. Rockdiva Sven Ratzke met zijn nieuwe show.
  4. Leren acteren met de makers van Klokhuis. Niet alleen voor kinderen!
En voor de Songfestivalliefhebber daarna nog 3 tips:
  1. Ilse de Lange met een aantal nieuwtjes in College Tour.
  2. JB Meijers, stille kracht in de Common Linnets, gaat steeds meer zijn eigen weg.
  3. En vrijdagavond op tv: Het legendarische Abba-concert in Wembley (1979) en een onderhoudende documentaire over deze eerste Zweedse Songfestivalwinnaars.
Onderaan zoals gebruikelijk een aantal tips van programma’s die komende week op NPO 2 extra te zien zijn.
Veel plezier!
De NPO Cultuur nieuwsbriefredactie

Overtuigende ode aan Leonard Cohen
Flip Noorman zingt Leonard Cohen (bron: NTR)
Flip Noorman zingt Leonard Cohen (bron: NTR)
We willen meer!” Dat was zo ongeveer de reactie van het publiek toen kleinkunstenaar Flip Noorman (32), na het overlijden van Leonard Cohen in 2016, een eenmalige hommage bracht aan zijn held. Flip zwichtte en maakte een avondvullend theaterprogramma dat in no-time uitverkocht. De ruim 2 uur (!) durende show in de Kleine Komedie, is nu online te bewonderen. 
Hij opent de show met een bekentenis. “Ik kende eerlijk gezegd niet veel meer dan ‘Hallelujah’ en ‘Suzanne’. En dan ook nog in versies van anderen”. Zijn vader nam hem in 2008 mee naar Cohen in Rotterdam. Toen hij de grootmeester met enkel zijn gitaar, diepe stem en beklijvende teksten duizenden mensen zag bezweren, was Flip om. “Het was magisch.
Flip staat bekend om zijn rauwe stemgeluid en dito liedteksten. Precies de karakteristieken van Cohen. Maar toch, om zijn nummers niet alleen uit te voeren, maar ook deels naar het Nederlands te vertalen, is op zijn minst gewaagd. Leonard Cohen stond op eenzame hoogte als liedkunstenaar. Een legendarische poëet, songwriter en zanger. En niet te vergeten, performer: op 80-jarige leeftijd legde hij nog steeds zijn ziel en zaligheid op het podium, terwijl hij met veel suave het publiek om zijn vinger wond. 
Schwung
Flip en zijn ensemble ‘de Noormannen’ volbrengen de show met glans. Zonder hem te imiteren evenaren ze Cohen zelfs bijna op een natuurlijke wijze. De Nederlandse vertalingen (o.a. ‘Hallelujah’ en ‘Ik ben jouw man’) zijn bijzonder kunstig in elkaar gezet en de diepe stem van Flip ben je niet snel zat. En misschien nog wel het belangrijkst: de show wordt gedragen door het charisma van Flip, die met veel schwung en humor het publiek meevoert. Een echte performer, net als zijn grote voorbeeld.  
> Benieuwd naar o.a. Flips vertaling van Hallelujah? Kijk de show hier
Nieuw licht op de oude Tsjechov
Julia van der Vlugt en Lidewij Mahler (bron: Isabel van der Vlugt)
Julia van der Vlugt en Lidewij Mahler (bron: Isabel van der Vlugt)
Zwanensprong is een interessante spiegeling van Anton Tsjechovs klassieke eenakter Zwanenzang (1887). Niet het verhaal van een toneelspeler op zijn retour, maar een strijdbaar duo dat juist vecht voor hun bestaansrecht als acteurs! Het is een ode aan alle makers en acteurs die al een jaar in onrustig vaarwater verkeren. 
Lege schouwburgen en weemoedige herinneringen aan de piepende planken: de setting van het oude stuk van Tsjechov. Hierin neemt een acteur afscheid van zijn carrière en daarmee eigenlijk van zijn leven. Het is de onvermijdelijke leegte die iedere theatermaker ooit zal meemaken. Maar door de pandemie is het echter ook de realiteit voor jonge makers, in de kracht van hun leven en boordevol energie om dat te doen waar ze jarenlang naartoe hebben gewerkt.
In Zwanensprong komen acteurs Lidewij Mahler en Julia van der Vlugt elkaar tegen bij de Voedselbank. Ongemakkelijk geven ze toe hun werk kwijt te zijn en te moeten teren op giften van de overheid. Daarop besluiten ze het heft in eigen hand te nemen en bestormen ze de Leidse Schouwburg, klaar om weer op het podium te mogen staan.
Elk nadeel heeft zijn voordeel
Toen Zwanensprong niet doorging in het theater, is het vertaald naar een tv-versie. Het ‘voordeel’ van de noodgedwongen filmregistratie is de vrijheid van locaties. De twee rennen en dansen door de hele schouwburg. Ook is er geschrapt in de tekst, omdat televisie een minder talige aanpak vraagt. Regisseur Erik de Bruyn verstopte wat filmcitaten die verwijzen naar A Clockwork Orange (1971), Apocalypse Now (1979) en Birdman (2014). Zo blijven de makers vernieuwen en zijn ze alles behalve ‘op sterven na dood’.
De oude acteur uit Tsjechovs stuk voorspelde het eigenlijk al: “Waar je kunst aantreft, waar talent is, daar bestaat geen ouderdom, en geen eenzaamheid, geen ziekte en de dood zelf bestaat maar voor de helft.”
> Bekijk de voorstelling hier!
Theater dit weekend: Citizen K 
Ook deze week is er weer een theaterstuk dat vertaald is naar tv. Sadettin Kirmiziyüz presenteert een lijst van 254 leuke én pijnlijke herinneringen waarin hij werd geconfronteerd met zijn identiteit.
> Vrijdag- en zaterdagavond te zien, op respectievelijk NPO 3 (22:55 uur) en NPO 2 Extra (20:30 uur)
Berlijnse burlesque in Nederland
Sven Ratzke (bron: BNNVARA)
Sven Ratzke (bron: BNNVARA)
Punkrockdiva Sven Ratzke neemt ons vanuit het Nijmeegse concertgebouw De Vereeniging mee op een reis langs kleine wereldse theaters, “de cabarets”, van Amsterdam tot Parijs, van Berlijn tot New York. In Sven Ratzke: Songs in a Cabaret zien we een man vol passie voor de kunst van het optreden, waarbij het niet extravagant genoeg kan. 
Hij kent ze goed, al die theaters over de hele wereld, want hoewel de Duits-Nederlandse zanger in Nederland niet eens zo'n bekendheid is, reist hij de afgelopen 20 jaar veelvuldig de wereld rond met zijn shows, met in elk land een vaste trouwe schare fans. Van Australië tot Amerika zorgt dat voor uitverkochte zalen en theaters. 
Songs in Cabaret is een muzikale reis, waarin Sven Ratzke elk nummer toelicht met korte achtergrondverhalen. Zo horen we een sterke live-uitvoering van David Bowie’s ‘This Is Not America’, het land dat het afgelopen jaar op meerdere manieren werd verscheurd. Indrukwekkend is ook de Duitstalige opvoering uit de Broadway-musical Hedwig and the Angry Inch, over een Oost-Duitse genderqueer - niet erg verrassend ook beïnvloed door de androgyne glamrock van dezelfde Bowie. 
De optredens zijn buitengewoon krachtig en veelzijdig. Ratzke en zijn groep zetten de sfeer van cabarets goed neer: intiem en extravagant. Je waant je haast in de Moulin Rouge, aanwezig bij een Mardi Gras optocht of hangend in het Kreuzberg van Bowie’s Berlijn.
> Kijk hier naar Songs in a Cabaret.
Klokhuis laat kinderen huilen
Presentatrice Sosha leert hoe je geloofwaardig nephuilt (bron: NTR)
Presentatrice Sosha leert hoe je geloofwaardig nephuilt (bron: NTR)
Acteren kun je leren! Dat is het motto van de nieuwe online serie van Het Klokhuis: ‘Fake It Till You Make It‘. Aan de hand van praktische tools van bekende acteurs én pro’s uit het vak leren kinderen de sterren van de hemel acteren. En mede door het enthousiasme van presentatietalent Sosha Duysker levert dat een ontzettend leuk programma op. 
Rode lippenstift, vaseline en lenzenvloeistof: hét recept voor een realistisch uitziende huilbui. Je handen in je zij klemmen is dé manier om zelfverzekerd over te komen. Iedere aflevering verzamelt presentatrice Sosha Duysker tips voor in haar ‘body toolbox’, zoals ze de denkbeeldige gereedschapskist van een acteur noemt. Tools waarmee kinderen succesvol kunnen leren acteren. On stage én off stage. Want, tijdens die spreekbeurt op school is het toch ook wel handig om zelfverzekerd over te komen?
In 12 korte afleveringen (slechts 9 minuten!) worden kinderen, geheel in lijn met Het Klokhuis, niet alleen vermaakt maar steken ze er ook écht iets van op: van vallen tot zoenen en van vechten tot ziek zijn. In aflevering 1 legt dramadocent Erwin (‘tha teacher’) uit hoe je het beste kunt nep-huilen. Wij konden het niet laten om stiekem even mee te doen…
Stap 1: adem snel in en uit
Stap 2: doe alsof je moet niezen en breng je hoofd omhoog
Stap 3: breng je schouders omhoog 
Stap 4: adem uit op een ‘A’, 
Stap 5: breng je hand naar je mond en verontschuldig je. 
Klinkt dit als abacadabra, kijk het zeker even na. Want, zoals het programma zegt: 'Dat kan zeker helpen als je een keer je zin wilt krijgen’.
Leuk voor (klein) kinderen en volwassenen!
> Kijk de afleveringen hier
LET OP! VANAF HIER HET SONGFESTIVAL
Omdat we het toch niet konden laten, een paar tips rond het Songfestival. In ons geval niet zozeer over de komende editie, maar meer uit het rijke verleden.
Ilse weer naar het Songfestival?
Ilse DeLange bij College Tour (bron: Instagram Twan Huys)
Ilse DeLange bij College Tour (bron: Instagram Twan Huys)
Ilse DeLange, in 2014 tweede op het Songfestival, was deze week te gast in de eerste aflevering van de nieuwe serie College Tour met Twan Huys en daarin kwam ze met een aantal opvallende nieuwtjes. Zo is de ruzie tussen Waylon en Ilse bijgelegd. En daarnaast kwam Ilse met de mededeling dat ze, mits ze het goede liedje heeft, heel graag nog eens een poging doet op het Eurovisie Songfestival.
> Kijk hier naar de hele uitzending.
De stille kracht achter 'Calm after the storm'
JB Meijers in de studio met Barry Hay (bron: De Coproducent)
JB Meijers in de studio met Barry Hay (bron: De Coproducent)
Hij was naast Ilse DeLange een van de stille, maar drijvende krachten in de Common Linnets (2e op het Songfestival van 2014): topgitarist JB Meijers. Hij schreef mede het gevierde nummer “Calm after the storm.” Na de breuk binnen The Common Linnets probeert hij zichzelf opnieuw uit te vinden o.a. als solo-artiest. Muziekjournalist Bram van Splunteren maakte over deze ontdekkingstocht een documentaire.
Het is welverdiend dat Van Splunteren de spotlights een keer op, de enigszins onwennige, JB Meijers plaatst. Volgens velen (o.a. Ilse DeLange, Barry Hay en Carice van Houten) de ultieme ‘sideman’ met een gave om zich aan te passen. Nergens stapt hij op de voorgrond. Mogelijk is die bescheidenheid ook zijn valkuil: hij noemt zichzelf “de Bob Ross van alle instrumenten”, maar zal nooit schilderen als Rembrandt. “Behalve op de gitaar dan,” dient Bram van Splunteren hem van repliek.
We zien niet alleen een artiest, zoekende naar een eenduidige richting en stoeiend met het concept van ‘succesvol zijn’. We gaan ook terug naar de lieve, nuchtere Zeeuwse jongen met een simpele jeugddroom: eindeloos toeren in een busje, van poppodium tot festivalterrein. Deze droom zou uitkomen, onder andere als voorprogramma van elektronische rock-act The Prodigy en als lid van De Dijk. Maar lukt het hem ook solo?
Muzikale portretten als deze zijn bij Van Splunteren in de juiste handen. Legendarisch zijn de zes rockdocumentaires die hij in de jaren 80 deed voor de VPRO over onder andere de Red Hot Chili Peppers en Nick Cave. Kroon op zijn werk is mogelijk Big Fun In The Big Town (1986), een hiphopdocumentaire die het grote Europese publiek voor het eerst meenam in de wondere wereld van een opkomend muziekgenre. De Engelse krant The Guardian nam deze docu op in hun lijst van de 10 beste muziekdocumentaires ooit gemaakt.
> Het uur van de Wolf, JB’s Paradise kijk je hier!
ABBA: van winnaar songfestival tot wereldsterren
ABBA (bron: NTR)
ABBA (bron: NTR)
Sweden 12 points. Dat horen we jaarlijks met regelmaat, want Zweden is toch wel een van de meest succesvolle Songfestival-landen. De eerste Zweedse winnaar was ABBA in 1974. Het was de start van een glansrijke carrière. In de documentaire ‘ABBA forever: the winner takes it all’ het verhaal achter dit succes. Daarna kun je kijken naar een legendarisch stadionconcert uit 1979. 
Speciaal voor deze documentaire kwamen de ABBA-leden voor het eerst in tien jaar weer bij elkaar. Is de magie tussen het viertal er nog?
Veertig jaar geleden alweer gaven ze hun laatste concert. De bandleden doen een boekje open over hun onderlinge verhaal (dat al begon nog voor ABBA ontstond), er zijn onverwachte liefdesverklaringen van beroemde fans én er is nooit eerder vertoond beeldmateriaal - o.a. de repetities voor de musical Mamma Mia. Uiteraard passeren ook alle grote hits de revue die na bijna 50 jaar nog altijd even onweerstaanbaar zijn. 
Legendarisch stadionconcert uit 1979
Direct na de documentaire geniet je van een legendarische concert uit 1979 in het stadion van Wembley te Londen. Volgens Björn en Agnetha hét hoogtepunt van de tour. In iconische blauwe jumpsuits zingt het viertal alsof hun leven er vanaf hangt. Publiek en recensenten verbaasden zich over het feit dat de muziek live soms zelfs het niveau van de originele platen overtrof. Luister en oordeel zelf!
> Documentaire ABBA Forever, vrijdag 14 mei, 22:38, NPO 2 extra
> ABBA in concert, vrijdag 14 mei, 23:30 uur, NPO 2 extra.
Komende week op NPO 2 extra
NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien.
Kijk hier waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan hier.
Art Department: I Am (Not) A Dancer | Zaterdag 15 mei, 19:14 uur
Art Department is hét tv-lab voor recent afgestudeerde film- en mediamakers. Zes talenten werken een half jaar lang aan korte documentaires over kunst en cultuur. Met dit keer: I Am (Not) A Dancer. 
➢ Het uur van de wolf: Pavarotti | Zondag 16 mei, 21:55 uur
Documentaire over één van de beroemdste operazangers aller tijden, de Italiaan Luciano Pavarotti, die na zijn debuut in 1961 in no-time de wereld veroverde. Wat is zijn geheim?
➢ Wie was Mahler | Maandag 17 mei, 20:24 uur
Componist Gustav Mahler staat bekend om zijn diepgaande en emotionele symphonieën en liederen. De dood, het leven, de natuur. Alles verklankte hij er in. Wie was de man eigenlijk? 
Men at Lunch | Donderdag 20 mei, 21:20 uur 
Wie kent ze niet: de bungelende benen van de 11 ijzerwerkers, honderden meters boven New York. De foto ‘Lunch atop a Skyscraper’ is inmiddels wereldberoemd. Maar over de achtergrond is juist veel minder bekend. Wie zijn de 11 werkers? En wie was de fotograaf?
Help de nieuwsbrief groeien
Ken je mensen die een nieuwsbrief over de beste kunst- en cultuurprogramma’s van die week wel kunnen waarderen?
Stuur de nieuwsbrief aan hen door en laat onze lezersschare groeien!
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan hier.
Dat was hem weer. Tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.