NPO Cultuur nieuwsbrief

Door Rachel van NPO Cultuur

Wende in gesprek met Froukje + Legendarische tragedies van Shakespeare

#71・
77

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat NPO Cultuur nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
‘Alles kan korter’ aldus Froukje maandag in het radioprogramma Kunststof. De jonge zangeres ging in gesprek met zangeres (en alleskunner) Wende Snijders. Froukje werd in 2020 in één klap bekend met haar single Groter Dan Ik. Inmiddels heeft ze twee EPs gemaakt en is ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene. Met Wende spreekt ze over het maken van muziek, inspiratie, vlieguren en dat alles in principe korter kan.
In Kunststof spreken normaliter de presentatoren Jellie Brouwer, Gijs Groenteman en Frénk van der Linden dagelijks met prominenten uit de kunst, cultuur en media. Deze zomer nemen bekende kunstenaars en journalisten - zoals Özcan Akyol, Christine Otten en Pieter Waterdrinker - die rol van presentator over. Benieuwd naar deze bijzondere zomergesprekken? Beluister ze HIER.
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. Cellist Abel Selaocoe: wat en waar is ‘thuis’?
  2. Drie legendarische tragedies van Shakespeare
  3. Requiem voor Auschwitz
  4. De indrukwekkende, monumentale sculpturen van Chillida
  5. Duran Duran brengt popmuziek, kunst, technologie en mode samen
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Cellist Abel Selaocoe: wat en waar is 'thuis'?
Abel Selaocoe | © Rachel Pouwer, NTR
Abel Selaocoe | © Rachel Pouwer, NTR
De in Zuid-Afrika geboren cellist, componist, zanger en muzikale vernieuwer Abel Selaocoe was zondag in het Concertgebouw in Amsterdam te gast in het Zomeravondconcert. Samen met het Banty Ensemble onderzoekt Selaocoe de betekenis van ‘thuis’. Daarbij maken de musici gebruik van invloeden uit heel zuidelijk Afrika en de Westerse barokmuziek.
Het concert gaat over het leren begrijpen van de universele behoefte aan een plek waar je je thuis voelt en de verschillende manieren waarop je die plek zoekt. Selaocoe begrijpt dat een ‘thuis’ niet alleen een geografische ruimtes is, maar dat dit gevoel ook te vinden is in de mensen waarmee je je omringt, in religie, in rituelen, gewoonten en ceremonies.
➢ Luister dit Zomeravondconcert (NTR) van Abel Selaocoe HIER (90 min.)
Drie legendarische tragedies van Shakespeare
ITA Romeinse tragedies  | © VPRO
ITA Romeinse tragedies | © VPRO
Zin in iets anders dan een normale serie? Bekijk dan de speciale tv-bewerking van het zes uur durende theaterstuk Romeinse tragedies van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). In het stuk komen drie tragedies van Shakespeare samen: Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra. Drie stukken die politieke spelletjes onthullen die ook anno 2022 nog gespeeld worden.
Met Romeinse tragedies hebben regisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld een unieke arena gecreëerd waarin Shakespeare meer dan ooit over onze tijd spreekt en waarin je thuis betrokken wordt bij het politieke spel in al zijn facetten.
Elsevier schreef erover: ‘Een toneelbelevenis zonder weerga, het theater van de toekomst; inventief, zinnenprikkelend, technisch hoogstaand, dicht op de huid. Een voorstelling die nu al legendarisch mag heten.’ 
➢ Bekijk de tv-bewerking van het theaterstuk Romeinse Tragedies (VPRO) in tien delen HIER (30 min. per deel)
Requiem voor Auschwitz
Requiem voor Auschwitz | © NTR
Requiem voor Auschwitz | © NTR
In de documentaire Requiem voor Auschwitz reflecteren Sinti en Roma van de derde generatie op het oorlogsverleden van hun opa’s en oma’s. Een verleden dat regisseur Bob Entrop in 2007 optekende in de film Een stukje blauw in de lucht. De kleinkinderen weten weinig tot niets van die ervaringen, want over het verleden praten is taboe in de gemeenschap.
Bijzonder is dat componist Roger Moreno-Rathgeb een Requiem voor Auschwitz schreef. Met leden van het Nederlands Begeleidingsorkest brengt hij een bezoek aan het kamp, dat opnieuw en altijd weer diepe indruk maakt. Ook dat zie je in deze docu.
➢ Kijk Requiem voor Auschwitz (NTR) HIER (65 min.)
De indrukwekkende, monumentale sculpturen van Chillida
Eudardo Chillida  | © AVROTROS
Eudardo Chillida | © AVROTROS
De Spaanse beeldhouwer Eudardo Chillida geldt - samen met Brancusi, Calder en Giacometti - als een van de belangrijkste kunstenaars van de afgelopen eeuw. Chilllida’s beeldhouwwerken zijn dan ook verzameld door alle grote musea.
Zijn zoons en dochters blikken in deze documentaire van Close Up uitgebreid terug op leven en werk van hun vader. Daarbij vormen de indrukwekkende, vaak monumentale sculpturen steeds het uitgangspunt voor hun verhalen.
➢ Kijk de Close Up-docu Beeldhouwer Eduardo Chillida (AVROTROS) HIER (50 min.)
Duran Duran brengt popmuziek, kunst, technologie en mode samen
Duran Duran  | © NTR
Duran Duran | © NTR
Duran Duran is een Engelse popgroep met Simon LeBon als leadzanger. In de jaren ‘80 scoort Duran Duran een aantal wereldwijde hits en verzorgt de groep de soundtrack voor de James Bond film A View To A Kill. Maar Duran Duran is zeker geen vergane glorie. Ook nu is de popgroep nog duidelijk aanwezig in de muziekscene.
Het optreden van Duran Duran in de MEN Arena in Manchester in 2011 is onderdeel van hun All You Need Is Now-wereldtournee. Voor een publiek van 21.000 mensen speelt de band hit na hit en mixt klassiekers met nieuwe nummers, waaronder White Lines, Notorious en favorieten als Wild Boys en Planet Earth. Het concert brengt alle elementen van Duran Duran samen; popmuziek, kunst, technologie en mode. Het resultaat is verbluffend.
➢ Kijk en luister Duran Duran - A Diamond In The Mind (NTR) HIER (55 min.)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
The Great Bean | © Scapino Ballet
The Great Bean | © Scapino Ballet
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ In concert: The Flaming Lips | vrijdag 12. augustus, 23.10 uur
Een registratie van het bijzondere Space Bubble Concert van The Flaming Tips, live In Oklahoma in 2021. Terwijl de wereld in de ban is van de coronapandemie en artiesten hun shows gecanceld zien worden, bedenken de leden van de alternatieve rockband The Flaming Lips een wild plan. Frontman Wayne Coyne had al de gewoonte om in een opblaasbare bal over het publiek te lopen, dus waarom niet een paar shows geven waarbij zowel band als het publiek ieder in plastic ballen zijn gehuld? In de bal vond het publiek een speciale speaker die de hoge frequenties laat horen zodat het geluid niet gedempt klinkt, een flesje water, een ventilator, een handdoek en een bordje ‘ik moet plassen’.
➢ Gerrit Komrij - De gelukkige schizo | zaterdag 13 augustus, 08.10 uur
Een documentaire over Gerrit Komrij, de veelzijdige dichter en schrijver die zich zijn leven lang misplaatst heeft gevoeld, waar hij ook was. Een portret van een eeuwige buitenstaander. ‘Ik weet niet wat links of rechts is. Ik voel me niet vervreemd of verscheurd. Ik aanvaard de versplintering van de wereldbeelden als een godsgeschenk. Ik ben de eerste gelukkige schizo’, aldus Komrij.
➢ The Great Bean - Scapino Ballet | zondag 14 augustus, 22.00 uur
Vaudeville, variété en de magie van het circus: het zijn de inspiratiebronnen voor Ed Wubbes successtuk The Great Bean, dat zich afspeelt in de roaring twenties. De opkomst van Hollywood, jazz en dansstijlen als tapdans en charleston vormen het decor voor theatrale dans, circusacrobaten, goochelacts en een mysterieuze clown. The Great Bean laat een opwindende wereld zien, vol glitter en glamour, maar ook met donkere kanten en verborgen tragiek.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlogs, die deze week in het teken staan van Yvonne Keuls, het Literatuurmuseum en Het Nationale Theater in Den Haag!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.