Bekijk profielpagina

Zeg maar dag tegen zorgeloze liefde + Bruggenbouwer Typhoon

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Hoe is het om als kunstenaar te leven en werken? In het nieuwe seizoen van Art Dept. (NTR) zie je korte films over talentvolle kunstenaars gemaakt door talentvolle kunstenaars. Iedere aflevering bestaat uit een bijzonder portret of beeldcolumn, waarin een aspect van de kunstenaar wordt uitgelicht. Elk van de filmmakers schrijft de komende weken een bijdrage voor deze nieuwsbrief. Met deze week: Jelle Oosterveld over zijn werk Dat kan m'n kleine nichtje ook.
En verder in deze nieuwsbrief:
 1. Simone Lamsma speelt Sjostakovitsj
 2. Typhoon: de bruggenbouwer
 3. Kop op! Over mysterieuze wasmachine die hoofden kan wisselen
 4. Op zoek naar vergeten zwarte componisten!
 5. Zeg maar dag tegen zorgeloze liefde
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief ook kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra, waarop dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien is.
Veel plezier!

Gastredacteur Jelle Oosterveld over Dat kan m'n kleine nichtje ook
Jelle Oosterveld | © Peter van Vught
Jelle Oosterveld | © Peter van Vught
Jelle Oosterveld is student journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Hij kreeg de kans om via zijn stage bij Van Osch Films een korte documentaire te maken voor Art Dept.
Dat kan m'n kleine nichtje ook geeft een kijkje in het leven van een jonge designer, zoekend naar zijn eigen identiteit in de designwereld. Een harde wereld, waar - als je het eenmaal gemaakt hebt - het geld hard komt binnenstromen. Maar in hoeverre ben je dan nog zelf aan het designen, terwijl alles een groot productieproces is geworden. Joni zet zich af van deze wereld. Hij wil gewoon een lach op het gezicht van mensen toveren. Hij maakt zijn ideeën zelf en laat zich inspireren door de kleine Joni. Zit daar een groter verhaal achter? Dat niet.
➢ Kijk Dat kan m'n kleine nichtje ook HIER (6 min.) van Jelle Oosterveld voor Art Dept. (NTR)
Simone Lamsma speelt Sjostakovitsj
Simone Lamsma | © NTR
Simone Lamsma | © NTR
Dmitri Sjostakovitsj was een belangrijke componist uit de Sovjet-Unie. Stalin keurde zijn muziek af en riep hem uit tot “vijand van het volk”. Maar Sjostakovitsj ging door en wist zijn muziek zo te componeren dat hij aan Stalins eisen voldeed, zonder daarbij in te boeten op het uiten van zijn eigen gevoelens en gedachten. Hij maakte indringende, emotionele stukken maar ook muziek vol satire en grapjes die ook zijn zoontje Maxim moest kunnen begrijpen.
De Nederlandse violiste Simone Lamsma neemt je - met het Residentie Orkest onder leiding van dirigent Lawrence Renes - mee de diepte van Sjostakovitsj in met het fascinerende Eerste vioolconcert. Het is echt een perfecte uitdaging voor Lamsma, die altijd het avontuur opzoekt – van energiek en intens naar klein en intiem. Na Sjostakovitsj spelen zij de adembenemende Eerste symfonie van Brahms.
➢ Luister dit Avondconcert (NTR) HIER (96 minuten).
Typhoon: de bruggenbouwer
Glenn de Randamie | © ANP
Glenn de Randamie | © ANP
Rapper Typhoon, oftewel Glenn de Randamie, groeide uit van onzekere stotteraar tot geliefd ritmisch dichter. Zijn poëtische en herkenbare teksten snijden gevoelige onderwerpen aan als geloof, racisme en het Nederlandse slavernijverleden. Maar waar komt zijn drive en inspiratie vandaan? Dat zie je in Kruispunt: De andere kant van … Typhoon!
In dit intieme en inspirerende portret kom je meer te weten over de familie De Randamie, een eerste burn-out en financiële moeilijkheden en een reis naar Suriname. Maar meer nog gaat de aflevering over het hoe Glenn het gesprek opent over geloof en hoe hij strijd voert tegen racisme. “De manier waarop hij het debat aansnijdt en over het slavernijverleden van ons land praat, is zo geraffineerd. Hij gaat niet de barricades op, maar smeert ook geen honing om de mond. Het gaat hem om het creëren van bewustzijn. Het is echt een verbinder, een bruggenbouwer tussen groepen mensen”, zegt zangeres Wende Snijders over Glenn.  
➢ Bekijk Kruispunt: De andere kant van … Typhoon (KRO-NCRV) HIER (25 minuten).
Kop op! Over mysterieuze wasmachine die hoofden kan wisselen
Kop op! | © VPRO
Kop op! | © VPRO
De animatieserie Kop op! gaat over drie vrienden. Sef, Wesley en Marjolein – met de stemmen van Nasrdin Dchar, Steye van Dam en Paulien Cornelisse – vinden een verlaten wasmachine die mysterieuze krachten bezit. De serie is gemaakt door animatiestudio Job, Joris & Marieke, waarvan dit weekend een tentoonstelling is geopend in de Kunsthal in Rotterdam.
De mysterieuze wasmachine blijkt hoofden om te kunnen wisselen. Hierdoor kunnen Sef, Wesley en Marjolein als elkaar door het leven gaan. Zo belanden de vrienden in komische maar ook leerzame situaties. Hoe is het bijvoorbeeld om een dag van gender te wisselen? Hoe gaat het eraan toe in een familie van Nederlands-Marokkaanse afkomst? Of, hoe is het om een dag in een rijkere familie te belanden?
Animatiestudio Job, Joris & Marieke maakte eerder de korte film A Single Life die werd genomineerd voor een Oscar en de clip voor het nummer Ik Neem Je Mee van Gers Pardoel.
  Kop op! (VPRO) is elke zondag om 9.25 uur te zien op NPO Zapp. Bekijk de eerste aflevering van HIER (10 min. per aflevering)
Op zoek naar vergeten zwarte componisten!
Gemiste Sterren | © NTR
Gemiste Sterren | © NTR
Als je rondkijkt in de Grote Zaal van het Concertgebouw zie je de namen staan van bekende en onbekende componisten. Maar of ze nu bekend zijn of niet, twee eigenschappen hebben ze gemeen: ze zijn allemaal wit én man. In de zesdelige podcastserie Gemiste Sterren gaan Floris Kortie en Orville Breeveld op zoek naar de onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek.
In elke aflevering staat één componist centraal, in de sociaal-historische context van zijn tijd. Welke muziek is vergeten, en waarom? Wat is er zo goed aan die muziek en welke verhalen hangen er omheen? Wie bepalen er eigenlijk wie er in de canon terechtkomen? En waarom staan er geen zwarte componisten in de Grote Zaal van het Concertgebouw? Is het de kwaliteit van de muziek? Of is het de kleur van hun huid? Wat zeker is, is dat het door de eeuwen heen voor zwarte componisten een ongelijke strijd is geweest om gehoord te worden.
En is dat niet nog steeds zo? Het Concertgebouw steekt de hand in eigen boezem en gaat op zoek naar muziek die om die reden niet gehoord wordt in één van de mooiste zalen van de wereld.
Gemiste Sterren (NTR) beluister je HIER of via je favoriete podcast-app (45 min. per aflevering)
Zeg maar dag tegen zorgeloze liefde
Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors | © HUMAN
Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors | © HUMAN
In een speciale televisieregistratie van de voorstelling Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors zien we Adelheid Roosen, Lineke Rijxman, Titus Muizelaar en George Groot. Ze spelen niet alleen samen maar delen in het echte leven ook een verleden, wat ze in de voorstelling onderzoeken met ons als getuigen. Want wat is er vijftien jaar geleden gebeurd toen zij hem vroeg met haar op kerstvakantie te gaan? Of ging het anders?
Waarom kijken?
 • Liefde. Adelheid Roosen en Titus Muizelaar zijn al vijftien – of twintig – jaar een stel, maar eerder had Muizelaar een relatie met Lineke Rijxman. Samen onderzoeken op het podium de staat van de liefde. De staat van hun liefde. Een driehoeksverhouding met oud zeer en onbeantwoorde vragen. Achter gesloten deuren kwamen ze er niet uit dus wordt alles opengegooid op het podium.
 • Rollercoaster aan emoties. Het stuk zit vol razendsnelle en aangrijpende dialogen over liefde, seks en verlangen. De bal wordt steeds naar de ander gespeeld en de acteurs sparen elkaar niet. Grote emoties (blijheid, woede, verdriet, bevrijding) van Roosen en Rijxman vliegen je om de oren. Daardoor is juist het contrast met de stilte en innerlijke worsteling van Muizelaar prachtig om te zien.
 • Overstemmen. Met één handbeweging bedienen de acteurs de muziek. Zo kunnen ze de andere acteurs overstemmen, het zwijgen opleggen of zelf ervoor zorgen dat ze niet hoeven te praten.
Het toneelstuk gaat zeker niet over zorgeloze liefde maar het laat wel zien hoe mooi en betekenisvol de liefde is.
➢ Bekijk Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors (HUMAN) HIER (52 min.) Of kijk het op zondag 6 maart om 21.46 uur op NPO 2 extra.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
 Arjen Lubach LIVE! | © VPRO
Arjen Lubach LIVE! | © VPRO
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Film: Kapsalon Romy | zaterdag 5 maart, 21.00 uur
Met frisse tegenzin past oma Stine op haar kleindochter Romy, omdat haar pas gescheiden dochter Margot moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer.
➢ Dvorak en Tsjaikovski: Zondagochtendconcert | maandag 7 maart, 23.32 uur
Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van dirigent Elim Chan de Rondo op. 94 van Dvorak en de 5de symfonie van Tsjaikovski. Met Eline Hensels op cello.
➢ Frank Boeijen in Concert | dinsdag 8 maart, 22.56 uur
Op vrijdag 14 augustus sloot NPO Radio 5 de zomerprogrammering af met een bijzonder concert van Frank Boeijen in Natuurtheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Een intiem concert voor 150 bezoekers in de bossen.
➢ Arjen Lubach LIVE! | donderdag 10 maart, 22.33 uur
Theaterprogramma uit 2020 waarin Arjen Lubach een andere kant van zichzelf laat zien: persoonlijk, spontaan én muzikaal. Het liedje ‘Beter in bed’ werd genomineerd voor de Annie MG Schmidt-prijs.
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de Kunstvlog!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.