Bekijk profielpagina

Zin in een buitententoonstelling? Of in een muzikale reis?

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Volgende week staan de NTR Kunstvlogs op @NPOCultuur op Instagram in het teken van Frieda Belinfante, de eerste vrouwelijke dirigent in Nederland. Maar Belinfante was niet alleen daarom uniek. Ze zeer actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ze was openlijk lesbienne in een tijd waarin vrouwen hun lesbische geaardheid veelal verborgen hielden. Belinfante heeft op meerdere terreinen een strijd moeten leveren om te kunnen zijn wie ze was.
Maar ook anno 2022 is die strijd nog zichtbaar. Zo start morgen de Pride Amsterdam, een pleidooi voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder.
Pride Amsterdam heeft een uitgebreid cultureel programma. Fotograaf Ernst Coppejans staat bijvoorbeeld met de expositie Oudroze op het Museumplein stil bij de ervaringen van de eerste LHBTI’s die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Meer daarover hoor je aankomende week in de NTR Kunstvlogs op Instagram!

Oudroze | © Ernst Coppejans
Oudroze | © Ernst Coppejans
En verder in deze nieuwsbrief:
  1. Lezen met Brommer op Zee
  2. Schemeren met Marjolijn van Heemstra en Cappella Amsterdam
  3. Metropole Orkest & Friends op North Sea Jazz
  4. Ga mee op een muzikale reis om de wereld!
  5. Welke buitententoonstellingen zijn nu te zien? 
Tot slot vind je onderaan deze nieuwsbrief kijksuggesties voor het themakanaal NPO 2 extra.
Veel plezier!
Lezen met Brommer op Zee
Malou Holshuijsen | © VPRO
Malou Holshuijsen | © VPRO
De zomer is voor veel mensen bij uitstek de periode om te lezen. Heb je zin in een goed boek? Lees dan in de Brommer op zee-boekenclub samen het boek Zachtop lachen van Malou Holshuijsen.
In Zachtop lachen durft hoofdpersoon Malou van het ene op het andere moment niet meer het verkeer in te gaan. Wat volgt is een rauwe dialoog tussen een psycholoog en een patiënt-in-ontkenning over een allesbepalend geheim, afgewisseld met het tenenkrommende verhaal van een op het oog zorgeloos bestaan.
Hoe werkt de boekenclub?
  1. Download gratis de Brommer op zee-app in je appstore of playstore. In de app vind je het boek met exclusieve notities van de auteur en kan je met andere lezers in gesprek. Lees je het boek liever op papier? Dat kan ook!
  2. Meld je hier aan voor de meet up op dinsdagavond 9 augustus. Tijdens deze bijeenkomst bespreek je het boek en kan je al jouw vragen aan Malou Holshuijsen stellen.
HIER vind je meer informatie over de Brommer op zee-boekenclub!
Schemeren met Marjolijn van Heemstra en Cappella Amsterdam
Marjolijn van Heemstra en Cappella Amsterdam | © Rachel Pouwer, NTR
Marjolijn van Heemstra en Cappella Amsterdam | © Rachel Pouwer, NTR
NPO Radio 4 was dit jaar op Wonderfeel, het driedaags buitenfestival voor klassieke muziek. In dit festivalverslag geniet je van de zinderende zaterdag in ‘s-Graveland met live concerten en gesprekken met musici, gasten en festivalgangers!
Als afsluiting van de volle dag “schemeren” Cappella Amsterdam en Festivaldenker Marjolijn van Heemstra samen tot het donker wordt. Simpelweg zitten en zien hoe de duisternis opkomt, hoe grenzen vervagen, de dag verwatert. Een overgangsritueel waarin we de drukte loslaten en de lucht langzaam wordt gekleurd door de koorwerken van Evelin Seppar, Arvo Pärt, Pēteris Vasks en Tõnu Kõrvits.
➢ Luister dit concert, live vanaf festival Wonderfeel (NTR) HIER (62 min.)
Gouwe Ouwe: Metropole Orkest & Friends op North Sea Jazz
Metropole Orkest & Friends | © Reinout Bos
Metropole Orkest & Friends | © Reinout Bos
Een gouwe ouwe: het concert dat het Metropole Orkest tijdens het NN North Sea Jazz Festival in 2020 gaf met een aantal nationale en internationale gastartiesten, waaronder Gregory Porter, Ibrahim Maalouf, Benjamin Herman, Michelle David, Jamie Cullum, Christian Scott aTunde Adjuah, Yola, Akwasi en Tini Thomsen.
In 1986 betrad het Metropole Orkest voor de eerste keer het podium van North Sea Jazz. Sinds 2002 is het orkest al twintig jaar onafgebroken van de partij. In al die jaren heeft het Metropole Orkest op het festival met vele grootheden uit de jazz en aanverwante genres mogen spelen. Dit leverde talrijke bijzondere muzikale ontmoetingen op.
➢ Luister en kijk North Sea Jazz 2020 in Concert: Metropole Orkest & Friends (NTR) HIER (72 min.)
Ga mee op een muzikale reis om de wereld!
Bureau Buitenland: Verre geluiden | © VPRO
Bureau Buitenland: Verre geluiden | © VPRO
Van Japanse popmuziek tot Wit-Russische volksmuziek en van Braziliaanse countrymuziek tot psychedelische muziek uit Turkije. In de zomerserie Verre geluiden maakt Bureau Buitenland een muzikale reis om de wereld!
Luister bijvoorbeeld naar actrice Meral Polat wanneer ze een muzikale ode brengt aan haar vaderland Turkije. Of naar presentator Mai Verbij wanneer zij vertelt over haar liefde voor de Japanse popmuziek waarin ze ooit zelf schitterde. Of luister naar correspondent Michiel Driebergen wanneer hij je meeneemt naar Oekraïne, waar ondanks alle ellende van de oorlog, muziek en het leven met elkaar verweven zijn.
➢ Luister de afleveringen van Bureau Buitenland: Verre geluiden (VPRO) HIER (24 min.)
Welke buitententoonstellingen zijn nu te zien?
Werk van Bob Hendrikx bij Paleis Soestdijk | © AVROTROS
Werk van Bob Hendrikx bij Paleis Soestdijk | © AVROTROS
Kunst is niet alleen in musea maar ook in de buitenlucht te zien! Maar waar? In Nu te Zien! gaan museumdirecteuren naar buiten om een bijzondere tentoonstelling te bezoeken. Zij laten je zien wat er zo uniek is aan de tentoonstelling en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan.
Deze buitententoonstellingen zijn nu te zien:
  • Voorlopers. Voor kunst buiten de lijntjes moet je deze zomer in het park van Paleis Soestdijk zijn. Innovatie en experiment vormen de insteek van deze expositie met gevestigde namen en nieuwkomers. Voorlopers is te zien tot en met 14 augustus!
  • Paradys. Het Friese park Oranjewoud is het decor voor kunstwerken van vijftien hedendaagse kunstenaars, die speciaal voor de buitententoonstelling Paradys werden gemaakt. De expositie is nog te zien tot en met 14 augustus!
  • De beeldentuin van het Antwerpse Middelheimmuseum. In de beeldentuin van het Antwerpse Middelheimmuseum is 100 jaar aan beeldhouwkunst te zien van nationale en internationale kunstenaars. Werken van bijvoorbeeld Rodin, Henry More, Erwin Wurm en Ai Weiwei staan kriskras door elkaar in het 30 hectare tellende park. Een bijzondere plek waar kunst en natuur samen komen! 
Klik op de titel van de tentoonstelling om de bijbehorende aflevering van Nu te Zien! (AVROTROS) te bekijken (6 min. per aflevering)
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Dido ile Aeneasi | ©Holland Opera
Dido ile Aeneasi | ©Holland Opera
Wat kun je deze week op NPO 2 extra verwachten?
➢ Het Concertgebouworkest speelt … | zaterdag 30 juli, 12:00 uur
Reeks concerten ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van Het Koninklijk Concertgebouworkest. In deze aflevering luister je naar de suite uit het ballet De Vuurvogel van Stravinsky.
➢ Seeking a Friend for the End of the World | zaterdag 30 juli, 20:30 uur
Wanneer bekend wordt dat een asteroïde binnen drie weken een einde zal maken aan al het leven op aarde, besluit de eeuwige loser Dodge op aandringen van zijn excentrieke buurvrouw Penny een roadtrip met haar te maken om zijn jeugdliefde terug vinden. Deze beslissing leidt tot een bijzondere en vaak grappige reis door een wereld die geen regels en wetten meer kent, waar alles mag en niets meer hoeft.
➢ Holland Opera: Dido ile Aeneas | zondag 31 juli, 11:50 uur
De opera van Purcell in een bewerking van Niek Idelenburg, met nieuwe stukken van componist Fons Merkies. In het meesterwerk van Purcell wordt het verhaal verteld van twee ontheemden. Dido, verbannen uit haar eigen land, en Aeneas op zoek naar een nieuw rijk. Dido vraagt asiel aan en moet in een gevangenis de behandeling van haar aanvraag afwachten. Daar ontmoet zij Aeneas, een politicus met grote ambities. Dido en Aeneas worden wanhopig verliefd. Kan zij blijven en kiest hij voor haar? Of wordt zij teruggestuurd en reist hij verder naar een land waar hij zijn ambities kan verwezenlijken?
Nog meer NPO Cultuur!
NPO Cultuur Instagram is een aanvulling op het aanbod van onze nieuwsbrief. Met de beste dagelijkse kijk- en luistertips - zoals je van ons gewend bent - maar ook met exclusieve content, zoals de NTR Kunstvlogs!
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Rachel Pouwer op @npocultuur | © NTR
Alles over kunst en cultuur van de gehele publieke omroep, verzameld op een pagina? Ga naar: https://welkom.npo.nl/themas/kunst-cultuur
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Rachel van NPO Cultuur
Rachel van NPO Cultuur

Iedere vrijdag tippen wij je mooie, inspirerende en interessante programma’s, zodat je niets hoeft te missen! Van kunst tot film en van muziek tot theater. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de tips verschijnen vanzelf in je mailbox.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.