NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

Zomergasten, een oorlogsdrama, Nederland op Film én drie Soul Sisters

#22・
1.9K

abonnees

42

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that NPO Cultuur nieuwsbrief will receive your email address.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom!
Het is zomer, maar dat zou je niet denken als je op het huidige Nederlandse weer afgaat. Geen punt, er is genoeg vermaak op cultuurgebied, mocht je niet naar buiten willen. Daarom zijn we ook een dagje eerder deze week.
 1. Wie waren jouw favoriete Zomergasten? Kijk én luister ze terug!
 2. De Overloper is een oorlogsdrama met een vleugje romantiek.
 3. Ons eigen land bekijken via Nederland op Film.
 4. Soul Sisters: je kent hun prachtige stemmen, maar ken je ook hun levensverhalen?
En zoals altijd een aantal aanraders van programma’s die komende week op het digitaal themakanaal NPO 2 extra te zien zijn, waaronder het door de pers bejubelde Amor Fati.
Veel plezier!

Zomergasten: kijken én luisteren
Hans Klok is de laatste Zomergast van 2021 | © VPRO, Daniel J. Ashes
Hans Klok is de laatste Zomergast van 2021 | © VPRO, Daniel J. Ashes
Het zit er bijna op voor dit seizoen van Zomergasten. Aanstaande zondag is de zesde en laatste aflevering met illusionist Hans Klok. Live op NPO 2 om 20.20 uur en daarna natuurlijk op NPO Start. Sommige andere Zomergasten zijn nog tijdelijk terug te kijken. En dit is geweldig: alle interviews vind je terug via de Zomergasten podcasts. Met uitleg wat je mist aan beeld, zodat je van het gesprek niks hoeft te missen.
Waarom kijken of luisteren?
 • Alfred Birney. Op dezelfde dag als de Nationale Indië Herdenking vertelt de grootse schrijver o.a. over hoe de oorlog nog altijd op hem doorwerkt en de manier waarop Nederland ermee omging en -gaat. Het wordt een fascinerende avond vol gruwelijkheden en warmte.
 • Sevdaliza. De kritische kijker vond de beroemde popster geen getalenteerde vertelster, maar dat maakt Sevdaliza goed met adembenemend beeldmateriaal. Ze snijdt ook belangrijke onderwerpen aan. Kijk en oordeel zelf.
 • Hans Klok. “Met mijn avond wil ik een ode aan het variété brengen. Een eerbetoon aan alle artiesten die ooit wereldberoemd waren, maar nu vergeten dreigen te worden. Er zijn zoveel prachtige beelden. Ieder tijdsgewricht vraagt om zijn eigen soort entertainment.”
> Luister alle Zomergasten podcasts HIER.
> Kijk de aflevering met Alfred Birney HIER (nog 2 weken online).
> Kijk de aflevering met Sevdaliza HIER (nog 1 week online).
> Kijk de aflevering met Robert Vermeiren HIER (online tot zondagavond).
De Overloper: Duits historisch drama
Der Überläufer | © NTR, Dreamtool Entertainment / Krzysztof Wiktor
Der Überläufer | © NTR, Dreamtool Entertainment / Krzysztof Wiktor
Walter Proska, een jonge soldaat bij de Wehrmacht, keert in 1944 terug naar het oostfront. Een ontmoeting met de partizane Wanda en de vriendschap met lotgenoot Kürschner doen hem twijfelen over de zin van de oorlog. Ondertussen rukt het Rode Leger steeds verder op. De Overloper (2020) is gebaseerd op het boek Der Überläufer van Siegfried Lenz.
Waarom kijken?
 • In liefde en oorlog… Oorlogdrama’s doen het eigenlijk altijd goed. Deze tv-verfilming van Florian Gallenberger is realistisch dankzij de manier waarop historische gebeurtenissen worden verbeeld, bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van de Duitsers. Maar er is ook zeker ruimte voor wat hoognodige romantiek.
 • Adempauze. De Overloper bestaat uit twee min of meer onafhankelijke delen van anderhalf uur. In het eerste deel is Walter in dienst bij de Duitsers en in het tweede deel gaat hij werken voor de Russen. Het is prettig dat je gewoon weer in het verhaal kunt vallen wanneer je tijd hebt. Maar drie uur lang bingewatchen gaat natuurlijk ook.
 • Acteurs. Veel kijkers hebben het over de beeldschone Poolse actrice die Wanda speelt. Malgorzata Mikolajczak maakt indruk. Ook de Duitse acteur die de hoofdrol heeft (Jannis Niewöhner) is geen straf om naar te kijken.
> Kijk deel 1 van De Overloper HIER.
> Kijk deel 2 van De Overloper HIER (online na de tv-uitzending vrijdag om 23.35 uur).
Unieke kijk op Nederland
Nederland op Film: eindelijk weekend! | © Omroep MAX
Nederland op Film: eindelijk weekend! | © Omroep MAX
Door de welbekende lockdowns zijn veel Nederlands eraan gewend om Nederland eens wat beter te bekijken in plaats van ver weg te gaan. Je kunt dit ook doen op film en daarbij reizen door de tijd. Het tweede seizoen van Nederland op Film is weer een visueel feest.
Waarom kijken?
 • Voor en door Nederlanders. Het unieke aan deze serie is dat deze letterlijk gemaakt is door Nederlanders zelf. Nederland op Film is samengesteld uit duizenden uren filmmateriaal uit ons hele land. De makers en mensen uit de beelden vertellen ons meer.
 • Tijdreis. De serie vormt niet alleen een uniek kijkje op ons eigen leven, maar ook dat van onze ouders en grootouders. Een soort historisch document van veranderend Nederland waar je geen geschiedenisboek voor open hoeft te slaan.
 • Thematisch. Je hoeft de afleveringen niet op volgorde te bekijken en kunt gewoon skippen waarin je geen interesse hebt. Elke aflevering heeft een eigen thema. Wat deden mensen in de jaren 60 toen “het weekend” een nieuw fenomeen was? Hoe veranderde onze kijk op liefde? Wat was het straatbeeld tijdens de oorlog? Kies zelf of kijk alles.
> Kijk alle zes afleveringen van seizoen 2 van Nederland op Film HIER.
Soul Sisters: de personen achter de legendes
Soul Sister: Aretha Franklin (1942 - 2018) | © NTR
Soul Sister: Aretha Franklin (1942 - 2018) | © NTR
Afgelopen weekend ging Respect in première, de speelfilm over de enige echte Queen of Soul. In Nederland moeten wij nog een tijdje wachten tot we deze autobiografie in de bioscoop kunnen zien. Maar gelukkig is er de prachtige documentaire Soul Sister, die Het Uur van de Wolf al meermaals uitzond. Een goede reden om je te verdiepen in Aretha Franklin en twee andere legendarische soul sisters! Maar - wees gewaarschuwd - misschien luister je nooit meer op dezelfde manier naar de muziek als je hun levensverhalen kent.
> Klik op de titel om de documentaire te kijken:
 • Aretha Franklin - Soul Sister focust op de speciale band van de fenomenale zangeres met de stad Detroit en de rol die ze eind jaren 60 in de vrouwen- en burgerrechtenbeweging speelt. Deze twee elementen vormen de basis voor haar megahit Respect uit 1967, door Rolling Stone magazine uitgeroepen tot “beste liedje aller tijden”.
 • Whitney is een intiem portret over Whitney Houston. Met openhartige interviews met familie en persoonlijk archiefmateriaal. Er wordt geprobeerd te verklaren waarom het popicoon nooit echt gelukkig leek te zijn en uiteindelijk stierf. Let op: nog online tot 21 augustus, daarna onbeperkt te kijken met NPO Plus.
 • Amy Winehouse in Nederland is een reconstructie met de mensen die de jonge Winehouse hebben ontmoet, haar concerten bezochten en op wie haar soulvolle muziek een diepe indruk achterliet. Tip: kijk vervolgens de concertregistratie Live At Porchester Hall met klassiekers als Rehab, Valerie, Back To Black en Stronger Than Me.
Amy Winehouse in 2004 in Nederland | © NTR
Amy Winehouse in 2004 in Nederland | © NTR
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Volver is een Spaanse film uit 2006 van Pedro Almodóvar | © Flickr
Volver is een Spaanse film uit 2006 van Pedro Almodóvar | © Flickr
➢ Film: Volver | Zaterdag 21 augustus, 20.30 uur
Raimunda houdt de onverwachte dood van haar man geheim. Haar zuster Sole verzwijgt op haar beurt dat hun dode moeder bij haar logeert. Een oude vriendin vertelt in een talkshow de familiegeheimen. Aansluitend om 22.22 uur VPRO Film Talks waarin Noa Johannes op locatie over Volver praat met met journalist en schrijver Haroon Ali.
➢ Amor Fati | Zondag 22 augustus, 21.50 uur
Amor Fati is een activistisch sprookje, een extravagant pleidooi voor bescheidenheid en een wagenspel in een nooit gebruikte theaterloods. 
➢ Beth & Flo: Concert in Uitvoering | Zondag 22 augustus, 23.00 uur
Met bizarre scènes, eigenzinnige liedjes en muziek van grote componisten zoals Bach, Mozart, Debussy en Skrjabin, zetten Beth & Flo een concertuitvoering naar hun eigen hand.
➢ Ken uw Klassieken: Respighi | Maandag 23 augustus, 23.14 uur
De dirigenten Gatti en Van Hessen én musici van het Concertgebouworkest vertellen over Fontana di Roma van Respighi en I Vespri Siciliani.
Back to North Sea Jazz | Woensdag 25 augustus, 22.50 uur
Serie registraties van optredens uit het rijke North Sea Jazz-archief.
Help ons groeien!
Ken je mensen die een nieuwsbrief over de beste kunst- en cultuurprogramma’s van die week wel kunnen waarderen?
Stuur de nieuwsbrief door en laat onze lezersschare groeien!
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan HIER.
Tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.