NPO Cultuur nieuwsbrief

Door NPO Cultuur nieuwsbrief

Zonder cultuur is het leven een vergissing!

#26・
58

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that NPO Cultuur nieuwsbrief will receive your email address.

NPO Cultuur nieuwsbrief
Kunst is geen overbodige luxe. Luisteren naar klassiek is van levensbelang. Zonder bloemencorso’s is het leven een vergissing. Je merkt het, deze nieuwsbrief zit vol wijsheden die de redactie heeft opgedaan bij het selecteren van de tips van deze week. We delen ze graag met jou middels deze spetterende nieuwsbrief!
 1. Het Klassiek concert vanaf de Dam zit vol levenslust.
 2. Kunst kent geen grenzen voor de Nieuwe Meesters.
 3. Met welke stukken voelt pianist Thomas Beijer een diepe band?
 4. Wie had de mooiste wagen op het Bloemencorso 2021?
 5. De wekelijkse NPO 2 extra programmatips.

Vitaal klassiek concert
Het Koninklijk Concertgebouworkest | © Simon van Boxtel
Het Koninklijk Concertgebouworkest | © Simon van Boxtel
“Kunst is geen luxeproduct en luisteren naar klassieke muziek is van vitaal belang,” zegt Leonidas Kavakos. Wellicht dat daarom het Klassiek concert vanaf de Dam zo krachtig begint. De rest van het concert behoudt Het Koninklijk Concertgebouworkest - onder leiding van dirigent Daniel Harding - deze hoge energie.
Waarom kijken?
 • Speellijst. We horen onder meer werk van Ravel, Verdi en Gershwin. En wat dacht je van Don Juan van Strauss en Paganini’s La Campanella? Daar worden wij dolenthousiast van.
 • Leonidas Kavakos. Deze Griekste meesterviolist is het magische sausje van dit concert. Hij maakte al furore in Wenen en New York. In het Concertgebouw is Kavakos al twintig jaar gastmusicus.
 • Publiek. Het kan eindelijk weer! Na veel afgelaste concerten of kleine optredens via livestreams, mag Het Koninklijk Concertgebouworkest weer in volle bezetting mensen van vlees en bloed vermaken. Geen wonder dat ze zo levenslustig klinken.
> Kijk het Klassiek concert vanaf de Dam HIER.
Kunst kent geen grenzen
Nieuwe Meesters: de gezichten achter het kunstwerk | © NTR
Nieuwe Meesters: de gezichten achter het kunstwerk | © NTR
Kunst en cultuur zijn er om te bewonderen, maar soms zijn de persoonlijke verhalen achter de creaties evenzo interessant. In Nieuwe Meesters zien we de gezichten achter de kunst. We ontmoeten creatievelingen die niet altijd worden gewaardeerd en geaccepteerd door hun omgeving. Hun onstuitbaarheid maakt van hun kunst - bedoeld of onbedoeld - een symbool voor vrije expressie.
Waarom kijken?
 • Grensverleggend. Kunst is een breed begrip en Nieuwe Meesters rekt de grenzen zo ver mogelijk uit. We maken kennis met allerlei eigenzinnige soorten creatievelingen: schilders, dansers, schrijvers, zangers, rappers, journalisten, stand-up comedians, cartoonisten en zelfs vloggers.
 • Grenzeloos. De cultuurmakers in Nieuwe Meesters blijven niet binnen de Nederlandse grens. De Indiase Shalini uit Den Haag beoefent passionele Zuid-Amerikaanse dans en stuurt het via social media de hele wereld over. De Portugese Terry is de meest controversiële schilder op de Azoren vanwege zijn geaardheid. En Moushumi ondervindt als kale vrouw veel discriminatie in Bangladesh, maar verweert zich met behulp van mode. En dit zijn alleen nog maar de kunstenaars uit de aflevering van afgelopen week.
> Kijk alle afleveringen van Nieuwe Meesters HIER.
Meesterpianist: Thomas Beijer
Thomas Beijer speelt Schubert en Skrjabin | © Simon van Boxtel
Thomas Beijer speelt Schubert en Skrjabin | © Simon van Boxtel
Zonder muziek is het leven een vergissing. Helemaal mee eens, Thomas! Het is de titel van Beijers komende roman. Deze schrijver schrijft niet alleen, hij tekent ook, maakt animaties én speelt piano. Op meesterlijke wijze, dat bewees hij afgelopen week weer tijdens Het Zondagochtendconcert. Thomas Beijer speelde solowerken waarmee hij een diepe band voelt.
Wat ga je horen?
 • Franz Schubert - Moments musicaux voor piano (6) D.780, op.94 - compleet. Beijer vindt dit een van de meest intrigerende pianowerken ooit. Korte werken die glashelder lijken, maar veel diepgang onder de oppervlakte bevatten. Dat maakt de Moments musicaux ongrijpbaar en uitermate geheimzinnig.
 • Aleksandr Skrjabin - Sonate voor piano nr.3, op.23 in fis kl.t. - compleet. Skrjabins Derde sonate is een expressief werk vol gevoel, maar heeft daarnaast de mystieke laag die zo kenmerkend voor de componist zou gaan worden.
> Luister naar Thomas Beijer in Het Zondagochtend Concert HIER.
De bloemetjes buiten
Het Bloemencorso in een eerder jaar | © Omroep MAX, fotograaf: Malou Evers
Het Bloemencorso in een eerder jaar | © Omroep MAX, fotograaf: Malou Evers
Hyacinten, tulpen, narcissen, dahlia’s… Het Brabantse Zundert zette de bloemetjes weer buiten, na een jaar afwezigheid. Omroep MAX brengt ons een kleurrijke registratie van het Bloemencorso 2021.
Door corona mochten de wagens nog niet rondrijden, dus bewonderen we de prachtig beklede praalwagens op de parkeerplaats. Sommige tellen meer dan 300.000 bloemen!
Wie heeft de mooiste wagen en won dit jaar?
> Kijk Bloemencorso 2021 HIER.
Komende week op NPO 2 extra
Via het themakanaal NPO 2 extra is dagelijks onafgebroken kunst en cultuur te zien. Kijk HIER waar je de zender vindt op jouw televisie. Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan HIER.
Regisseuse Céline Sciamma (midden) met actrices uit 'Bande de filles' | © Georges Biard
Regisseuse Céline Sciamma (midden) met actrices uit 'Bande de filles' | © Georges Biard
➢ Film: Bande de filles / Girlhood | Vrijdag 17 september, 22.05 uur
Franse film uit 2014 onder regie van Céline Sciamma. De zestienjarige Marieme leeft in een door regels geregeerde omgeving. Maar wanneer ze in contact komt met een groep meisjes die de vrijheid heeft afgedwongen, verandert alles. Aansluitend VPRO Film Talks.
➢ Film: Midnight in Paris | Zaterdag 18 september, 21.30 uur
Romantische komedie geschreven en geregisseerd door Woody Allen. Een Amerikaans stel gaat trouwen en maakt alvast een reis naar Parijs. De stad heeft een onmiskenbare aantrekkingskracht op de twee, maar vooral op de jongeman die verliefd wordt op de lichtstad. Aansluitend VPRO Film Talks.
➢ The Paradiso Orchestra | Maandag 20 september, 23.15 uur
The Paradiso Orchestra is een pop-up orkest dat alleen bestaat tijdens unieke, zelf bedachte concerten - veelal in Paradiso - en wordt gevormd door musici uit onder meer het Nederlands Blazers Ensemble, Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest. Vandaag speelt zij werken van o.a. Ennio Morricone, George Gershwin en Claudio Monteverdi.
➢ 3Doc: Devil’s Pie - D'Angelo | Dinsdag 21 september, 20.30 uur
Documentaire uit 2016 over de legendarische zanger, componist, multi-instrumentalist en producer D'Angelo. Eind 2014 bracht hij zijn eerst album in vijftien jaar uit - Black Messiah - en ging hij op toernee. Via scènes achter de schermen van de tour en nooit eerder vertoond homevideomateriaal krijgen we meer inzicht in leven en werk van deze mysterieuze wereldster.
D'Angelo op het North Sea Jazz Festival in 2012 | © ANP Kippa, fotograaf: Paul Bergen
D'Angelo op het North Sea Jazz Festival in 2012 | © ANP Kippa, fotograaf: Paul Bergen
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tippen wij je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.