Bekijk profielpagina

Zwanger als topdanser het podium op, kan dat? En een ode aan de vergeten man op het 25 guldenbiljet

NPO Cultuur nieuwsbrief
Welkom bij de NPO Cultuur nieuwsbrief!
Deze week allemaal vernieuwers in de kunst en cultuur. Het is tenslotte lente! De tijd van vernieuwing. 
  1. Marcel Hensema brengt zijn eigen theaterstuk in totaal nieuwe vorm op tv. Hetzelfde, maar dan heel anders.
  2. In Art Rocks maken talentvolle artiesten muziek bij een bekend kunstwerk. Zodat je anders gaat kijken naar hetzelfde werk.
  3. In Dans met Mij zien we hoe dansgrootheid Conny Janssen haar menselijke manier van werken doorgeeft aan de nieuwe generatie.
  4. In Muziekstad Zwolle geven ‘oude’ rotten Typhoon en Opgezwolle het stokje door aan de nieuwe generatie.
  5. En Colin Benders trekt de oude analoge synths uit de kast en maakt iets heel nieuws: een 3 uur durende ‘ruimtereis’.
  6. Tot slot aandacht voor componist Jan Pieterszoon Sweelinck, die in zijn tijd de kerk opschudde met zijn nieuwe polyfone muziek.
Onderaan zoals gebruikelijk wat je de komende week op NPO 2 extra niet mag missen.
Veel lees- en kijkplezier!
De NPO Cultuur Redactie

Piekeren in een prachtig verbeelde midlifecrisis
Marcel als Marcel (links) en Marcel als Carla de caissière (rechts) (bron: NTR)
Marcel als Marcel (links) en Marcel als Carla de caissière (rechts) (bron: NTR)
Pijnlijk herkenbare momenten en hilarische typetjes in de persoonlijke one-man show Alles in de Hens. In de unieke filmbewerking van de gelijknamige theatershow vertelt Marcel Hensema (van o.a. Hollands Hoop en Penoza) zijn semi-autobiografische verhaal over piekeren, niet lekker in je vel zitten, loslaten. De zoektocht naar zichzelf. 
We zien de dagelijkse perikelen en gedachten van de Groninger in z’n midlife. De theaterfilm speelt zich in de basis af rond de keukentafel op het toneel. Maar dat vergeet je al gauw wanneer Hensema strijdbaar een berg beklimt, bezopen karaoke zingt in een lege kroeg, en een hilarisch en herkenbaar gesprek voert met caissière Carla van de A-C-tion. Zonder dat je het doorhebt word je, door het slimme gebruik van achtergrondprojecties, attributen en de intieme cameravoering meegevoerd in een ogenschijnlijk pakkende speelfilm.
Dubbelrollen
De ‘tegenspelers’, veelal met vet Gronings accent, worden allemaal gespeeld door Marcel zelf en zijn echt om van te genieten. Zo komen naast ‘Carla’ ook ‘Masha de life-coach’ en ‘de bezorgde partner’ voorbij. En wat normaal in het theater niet kan, kan voor de tv-bewerking wel: door slim gebruik van de techniek zijn de dubbelrollen, als tegenspelers, gelijktijdig in beeld en praat en vecht hij (soms letterlijk) met zichzelf. 
De strijd die hij voert is herkenbaar. Worden we niet allemaal wel eens overspoeld door onstuitbaar gepieker en het gevoel dat we maar wat aanrommelen?
> Bekijk het origineel stukje podiumkunst hier
Theater dit weekend: Doula’s van de Stad
Doula's van de Stad (bron: Marthe van de Grift / Human)
Doula's van de Stad (bron: Marthe van de Grift / Human)
Dit weekend in ‘theater op tv’ weer een nieuwe voorstelling: Adelheid Roosen volgt zeven vrouwen die ze bewondert, omdat ze dagelijks voor anderen klaar staan in hun wijk of stad. Aanvankelijk zou ze met tachtig hedendaagse doula’s (zij die jou gidst) het podium betreden, maar nu dat niet doorgaat is er speciaal voor tv een alternatieve zoom-sessie met zeven van hen. Openhartig en inspirerend!
> Vrijdag 16 april, 23:00 uur, NPO 3
> Zaterdag 17 april, 20:30 uur, NPO 2 extra
Hoe klinkt een van Gogh?
Zanger Sammie Sedano in museum Panorama Mesdag (bron: Art Rocks)
Zanger Sammie Sedano in museum Panorama Mesdag (bron: Art Rocks)
Hoe klinkt een van Gogh of wat is de soundtrack van een Frida Kahlo kunstwerk? In de grootste Nederlandse muziekcompetitie Art Rocks worden jonge muzikanten uitgedaagd om een muzikale vertaling te maken van een kunstwerk. Zonder publiek dit jaar, maar wél uitgezonden op televisie. Zo ervaar je vanuit je woonkamer dat beroemde kunstwerk op een heel andere manier.
In het dagelijks leven worden al onze zintuigen voortdurend geprikkeld. In musea beperken we het vaak tot het zien. Maar wat gebeurt er als we ook onze niet-visuele zintuigen laten prikkelen? Wellicht verrijken we onze kunstervaring en openen we de deur naar onze innerlijke beleving en gevoelswereld. Is dat niet waar kunst om draait?
Art Rocks biedt je die kans. Muzikanten in alle genres vertalen de associaties en emoties die een kunstwerk (van o.a. Jan Steen, Van Gogh, Mesdag, van Doesburg en Frida Kahlo) bij hen oproept naar een passende soundtrack. Wordt een schilderij van Monet een emotionele rap? Een werk van Mondriaan een feministische ballad? Of misschien toch een catchy popliedje? De creatieve invulling heeft geen grenzen, zoals je kunt ervaren in de museumrondes. 
Voelen of zien
Elke aflevering biedt je een kijkje in één van de 14 topmusea, waar presentator Cesar Majorana en juryleden Kovacs, S10 en Sef je een korte rondleiding geven langs de belangrijkste werken. Vervolgens spelen de muzikanten een kort stukje van hun composities naast het gekozen kunstwerk. En dat voegt soms écht iets toe aan het beeld, zoals bij het schilderij van Bosschaert uit 1650, dat Naomi Snell muzikaal interpreteerde en laat horen in Het Noordbrabants Museum. Opeens vóél je de pijn en het verlangen van Venus, die rouwt om haar overleden Adonis. Zo komt een schilderij dat ruim 350 jaar geleden is gemaakt opnieuw tot leven. 
> Bekijk de eerste afleveringen (in o.a. het Van Gogh Museum en het Kröller Müller Museum) hier.
> De komende museumrondes vind je in het uitzendschema.
Een zwangere topdanser bij Conny Janssen
De choreografie 'Framed' met rechts de zwangere danseres (bron: NTR)
De choreografie 'Framed' met rechts de zwangere danseres (bron: NTR)
April is dansmaand bij de NPO. In de serie Dans met mij zet presentator (en ex-danser) Jan Kooijman de nieuwe generatie dansers en choreografen in de spotlight. Dit keer een kijkje in de (repetitie) keuken van dansgrootheid Conny Janssen, die de jonge maker Romee van de Meent inspireert. 
Bij Conny Janssen gaat het niet om de perfecte vorm of om puur danstechniek. De (imperfecte) mens staat centraal. De persoonlijkheden van de dansers zijn voor haar daarom heel belangrijk. Een danseres die vertelt dat ze zwanger is? Gewoon laten meedansen! “Normaal staat een zwangere vrouw in de danswereld ruim twee jaar aan de kant” vertelt Janssen. “Hoe te gek is het dat ze nu gewoon op het toneel staat! Meer kun je het leven niet op het podium brengen”.
Moeder Conny
Naar haar dansers laat ze ook zelf haar kwetsbare kant zien, zoals toen ze een stuk maakte over de aftakeling van haar ouders. “Ik kan niet iets van hen vragen wat ik zelf niet geef. Ik kan wel als een kenau iedereen verrot schelden, maar mensen kunnen veel meer als ze zich kwetsbaar opstellen en fouten durven maken.” Voor de dansers voelt het als thuiskomen. She takes care of me like a mother”. 
Die menselijke aanpak heeft al ruim 25 jaar succes. Haar moderne dansstukken vallen regelmatig in de prijzen. In 1992 richt ze haar eigen dansgezelschap op: ‘Conny Janssen Danst’, waar jong talent zich in een professionele omgeving kan ontwikkelen. Zoals de 24-jarige maker Romee van de Meent, die veel inspiratie haalt uit de menselijke karakters van Janssen. Speciaal voor dit programma maakte ze een choreografie die ze uitvoert met twee dansers op een prachtige locatie. 
> Benieuwd naar de dans of naar de aanpak van Conny Janssen tijdens de repetities? Bekijk de uitzending hier.
Jong talent en 'oude' meesters in Zwolle
Oude rot Rico van Opgezwolle samen met een 16-jarig talent (bron: Raymond van Olphen)
Oude rot Rico van Opgezwolle samen met een 16-jarig talent (bron: Raymond van Olphen)
Het is 20 jaar geleden dat Opgezwolle hun stad muzikaal in één keer op de kaart zette met hun album Spuugdingen op die mic. Sindsdien schieten de Zwolse artiesten als paddenstoelen uit de grond. Muziekstad kijkt hoe het met de ‘oude’ en nieuwe generatie Zwollenaars is gesteld.
De jonge, eigenwijze jongens van de Fakkelbrigade (toentertijd een combi van Opgezwolle en Typhoon) zijn inmiddels volwassen mannen en gewaardeerde artiesten. Hun teksten gaan verder dan vlotte babbels en gelden voor sommigen als ware poëzie. Hun stemmen zijn sterk, hun boodschap zo niet nog sterker. Typhoon’s “Lobi Da Basi” was een hit die de hiphop oversteeg en de harten van jong en oud wist te veroveren. 
Het is daarom des te leuker hoe ze in deze aflevering de fakkel als het ware doorgeven aan een volgende generatie. We zien Rico (van Opgezwolle) muziek maken met een jonge beatmaker, die is opgegroeid met zijn muziek. Zijn oude maatje Sticks vertelt hoe hij inmiddels zijn eigen label heeft opgezet, Fakkelteit. Een woordspeling met “fakkel doorgeven” en “faculteit”. Het label is ook daadwerkelijk opgezet als opleidingsplatform, waar jong muzikaal talent wordt begeleid door hemzelf, Rico en jongerenwerkers van Travers Welzijn.
Verslaving
Typhoon en Rico zien we in Museum de Fundatie waar ze tegenwoordig zelfs als kunstenaar werk hebben staan. De gesprekken zijn verrassend persoonlijk met onderwerpen als zelfreflectie, verslaving en alle drie spreken open over waar ze nu staan. 
Het is niet alleen hiphop dat uit Zwolle komt. We zien ook hoe rockend en poppy Zwolle inmiddels de hele wereld bereikt. De Paceshifters speelden al met Deep Purple en Queens of the Stone Age, maar daar hoor je ze niet over, nuchter als ze zijn. Als een ding de Zwollenaren typeert is dat het misschien wel.
> Bekijk de aflevering over Zwolle hier.
> De vorige afleveringen (over o.a. Rotterdam, Amsterdam, Tilburg en Eindhoven) zijn ook het kijken waard. Het overzicht vind je hier.
Een bezeten componist met snoertjes en knopjes
Colin Benders met zijn muur van analoge synthesizers (bron:
Colin Benders met zijn muur van analoge synthesizers (bron:
Colin Benders brengt de befaamde Bravo-tent naar de huiskamers in een drie uur durende Lowlands-stream
Het is alsof je de set van een oude ruimtefilm op stapt. Colin Benders staat als Captain Spock te draaien aan knoppen op wat een uit de kluiten gewassen meterkast lijkt. Hij plukt wat plugs en draden los, om ze ergens anders weer in te stoppen. Elke keer vervormen de geluiden, die net zo buitenaards lijken, in een net weer ander loopje. Beat hier, geluidje daar. Zo lijkt hij wel uren door te kunnen gaan.
Analoge synths zijn weer hip! Wie kent nog die machtige installaties van Pink Floyd en Brian Eno? Of de Duitse man-machines van Kraftwerk en de roemruchte componist Karlheinz Stockhausen? Amalgamen van staalplaten, computermodules, bedrading en als het even kan zoveel mogelijk led-lichtjes, gepropt in vaak logge, houten stellages. De geluiden die uit de synth-kolossen komen laten zich simpelweg niet reproduceren op andere manieren. Het is de magie van de modulaire synthesizer. Computerwetenschap en muziek door elkaar.
Bezeten professor
Het is boeiend om Colin Benders als een bezeten professor te zien draaien aan de knoppen. Hij werd bekend als zijn trompetterende alias Kyteman, die o.a. hiphop, klassiek en jazz op succesvolle wijze samenbracht. Neem zijn megahit “Sorry”, waarmee hij Lowlands eerder volledig plat speelde. Bezeten is het goede woord voor Benders, want zo benadert hij de muziek. Van Kyteman naar analoge techno. Het gaat hem ogenschijnlijk gemakkelijk af, maar het is ongelofelijk knap.
> Drie uur wegdromen of lekker dansen? Klik hier en ga mee op ruimtereis!
Uit de portemonnee, uit het hart?
Sweelinck op het oude 25 guldenbiljet
Sweelinck op het oude 25 guldenbiljet
De komende vrijdagmiddagen op NPO Radio 4 staan volledig in het teken van componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) . Elke week wordt het Podium vrijgemaakt voor zijn werk, waar de artiesten van nu zijn composities herzien of op eerbiedige wijze opvoeren.
Precies vier eeuwen zijn er gepasseerd sinds de dood van Sweelinck, de laatste grote polyfonist (de stroming die meerstemmigheid in de kerkmuziek bracht) van ons land. Sweelinck volgde zijn vader op als organist van de Amsterdamse Oude Kerk. Dit deed hij overigens niet voor de calvinistische leiding, die de muziek uit de diensten probeerde te weren. Buiten zijn officiële werk voor de kerk om, speelde hij ‘s ochtends en ‘s avonds zijn orgel. Steeds meer mensen kwamen kijken. Hij bleek zijn tijd ver vooruit en zijn complexe composities en innoverende ideeën werden volgens sommigen pas overtroffen door Bach, die ontegenzeggelijk veel aan Sweelincks voorwerk heeft gehad.
25 guldenbiljet
Toch lijkt zijn naam, met het 25 guldenbiljet waarop zijn beeltenis nog niet zo lang geleden schitterde, te zijn verdwenen uit het collectieve geheugen. Daarom brengt PODIUM van NPO Radio 4 wekelijks Sweelincks verhaal en werk onder de aandacht. Met elke vrijdag vanaf circa 17:20 uur bewerkingen van Sweelincks oeuvre, live vanuit de studio. Host Dieuwertje Blok gaat het gesprek aan met de verschillende artiesten en het geheel is online terug te luisteren. Sarah Neutkens bijt het spits af op 16 april. Onder andere Rembrandt Frerichs, Wilbert Bulsink en Aspasia Nasopoulou zullen met verschillende ensembles volgen.
> Voor meer informatie of terugluisteren, ga je naar de speciale Podium-pagina van NPO Radio 4.
Een theatersprookje zonder link?
Creatieve kostuums in Alice in Wonderland (bron: Phile Deprez)
Creatieve kostuums in Alice in Wonderland (bron: Phile Deprez)
Wie vorige week de voorstelling Alice in Wonderland wilde kijken, maar de link niet aantrof: kijk de uitzending alsnog hier! Het is meer dan de moeite waard voor de hele familie.
Komende week op NPO 2 extra
Voor wie nog meer kunst en cultuur wil, is er dagelijks via het themakanaal NPO 2 extra onafgebroken kunst en cultuur te zien.
Kijk hier waar je de zender vindt op jouw televisie. 
Liever op je laptop, tablet of telefoon? Dat kan hier.
➢ 30 jaar Dutch Dance - Harder, harder, harder | zaterdag 17 april, 21:40 uur
Het verhaal van de grote doorbraken van dance, de opkomst van festivals als Thunderdome, Sensation en Awakenings, de commercialisering en het typisch Nederlandse fenomeen gabber.
➢ Alex Ploeg: Ultimatum  | dinsdag 20 april, 20:30 uur
Deze Klikbeet-comedian speelt voor het eerst avondvullend. Harde grappen, absurde sketches en meeslepende liedjes komen in hoog tempo op je af.
➢ Het uur van de wolf: Living The Light - Robby Muller | woensdag 21 april, 21:30 uur
Documentaire over de Nederlandse cameraman Robby Müller (1940-2018). De camera veranderde in zijn handen in een muziekinstrument, dat iedereen liet dansen en de wereld verlichtte.
Help de nieuwsbrief groeien
Ken je mensen die een nieuwsbrief over de beste kunst- en cultuurprogramma’s van die week wel kunnen waarderen?
Stuur de nieuwsbrief aan hen door en laat onze lezersschare groeien!
Nog niet geabonneerd? Doe dat dan hier.
Dat was hem weer. Tot volgende week!
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
NPO Cultuur nieuwsbrief
NPO Cultuur nieuwsbrief

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Wekelijks zijn er tientallen programma’s uit alle uithoeken van de sector. Van kunst tot film en van muziek tot theater. Het gaat ons zelfs soms duizelen. Om die reden tipt een gloednieuwe redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week, zodat je niets hoeft te missen.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.